VG advarer mot planken - Martin Norum forklarer

Trening26.06.2013Martin Norum0

Se hva Martin Noroum mener om planken.

Kommentar til artikkelen som VG publiserte i går: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10117836

Jeg ble oppringt for noen dager siden av VG vedrørende mitt syn på øvelsen planken basert på at det var en ny artikkel fra Kari Bø om emnet. Jeg har lest artikkelen og synes noe av informasjonen er nyttig, men at den er noe unyansert og ikke helt svarer på spørsmålet den selv stiller. Innledningsvis blir det spurt om planken er en god øvelse, mens det artikkelen i hovedsak dreier seg om er hva slags effekt øvelsen har for gravide. Det er også mye snakk om spesifikke magemuskler, hvilket er viktig, men jeg synes hun utelater å prate om lumbal columna og hvordan mageøvelser påvirker denne. Det er også et viktig tema som burde inngått i en slik type diskusjon.

At øvelsen er lite "funksjonell" mener jeg blir en dødfødt diskusjon i seg selv da hva som er funksjonellt avhenger 100% av hva som er målet med treningen. For en danser eller kampsportutøver vil hva som er funksjonellt være vidt forskjellig. Funksjonell er forøvrig sett fra mitt ståsted et så misbrukt uttrykk at jeg vegrer meg for å bruke det. All trening blir idag omtalt som "funksjonell" og om ikke treningen er "funksjonell" er den ikke bra. Tricepsextensions blir for eksempel aldri omtalt som funksjonell fordi den trener en isolert muskelgruppe. Hva da med kastidretter og sporter som er avhengig av tricepsstyrke? Hvorfor er det ikke bra da? Det er behov for at folk begynner å forstå hva funksjonellt er. Det skal gi en overføringsverdi til en ønsket sammenheng eller aktivitet. Dermed kan alt være funksjonelt for den rette personen.

Det er helt rett at det ikke finnes en haug med forskning som viser at planken kan forebygge ryggplager. Det er imidlertid ganske stor grunn til at tro at styrke(både statisk og dynamisk) av muskler som stabiliserer og skaper bevegelse i ryggen er fordelaktig for både eksisterende plager og for å forebygge kommende plager. Alt fra plankevarianter til crunch/chops/anti-rotasjon og flere øvelser kan sikre dette. Svært mange terapeuter har meget god erfaring ved bruk av slike øvelser i opptrening og det er mange som mener statisk strening bør foregå og utvikles før dynamisk trening.

Det er også snakk om hva som er "den beste øvelsen", hvilket jeg ikke kan se hvorfor man skal snakke om. Best for hvem? best for når? Man må forstå at alt er individuellt betinget og at det ikke finnes noen fasit på hva som er best.

Til sist: Planken er ikke planken. Det finnes mange måter å gjøre den på. RKC planken er for eksempel en meget tøff variant av øvelsen som medfører korte hold med maks spenn i hele kroppen. Da snakker vi ikke om utholdende styrke. 

24 øvelser av planken med video:Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Verdensrekord i Planken

Trening21.08.201974

Klarer du å stå i planken 2-3 minutter? Prøv å slå 4 timer og 20 minutter!
Den danske jenta Emilie Kronborg Grell (12) satte en utrolig rekord i planken. Kommer i rekordbok!
Få bedre kroppsstyrke, stabilitet og balanse.

500 reps Abs Challenge

Trening03.05.201840

Sjekk ut denne 500 reps magetreningen.

Verdensrekord i Planken

Trening21.08.201974

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!