Matvarene som hører hjemme på kjøkkenet ditt

Kosthold07.05.2019Rita Immerstein0

Det billigste og beste alternativet for et sunt og økonomisk kosthold er kjennetegnet ved at det er planlagt.

Impulskjøp uten handleliste og i tillegg på tom mage har sjelden vært en lønnsom investering. Det er hyggelig å lage mat når alle ingrediensene du trenger fins i matskapet ditt. Enda bedre er det at du har betalt minst mulig for gode matvarer fordi du brukte handleliste og en god porsjon sunt vett når du la ut på butikkrunden din.

Hvordan få mer for pengene?

Følg med på tilbudsaviser og bruk butikkenes egne rimelige produkter. Både First Price, Landlord, Euroshopper og X-tra er lavprismerker som selger matvarer langt rimeligere. Et eksempel er kokt skinke til cirka 20 kroner for 250 gram. Vanligvis betaler vi jo 22 kroner for 100 gram. Flere av lavprisproduktene kommer godt ut i test både når det gjelder pris, smak og innhold. Sjekk tilbudsavisene når du skal handle kjøtt og fisk ellers kan middagen bli en dyr affære. Har du mulighet for å handle i forskjellige matvarebutikker kan du spare mye penger på de dyreste varene - ofte drar kjøtt og fiskemiddagene opp prisen i handlekurven.

Tørrmat

Sett opp grove knekkebrød, havre, puffet havre, ris og pasta på handlelisten. Sammen med tørkede eller hermetiserte linser, bønner og erter får du et kjøkken fylt med gode karbohydrat- og fiberrike kilder.

Hermetisert mat

Kjøp hermetisert mat - det er rimelig og enkelt å tilberede. Både linser, bønner, erter, grønnsaker og ulike slag av fisk(pålegg) kan fås rimelig og ned til 7 kroner boksen om du følger skikkelig med på hva som står i hyllene. Linser, bønner og erter fungerer dessuten som en alternativ proteinkilde om du ønsker å redusere eller supplere bruken av kjøtt i kostholdet.

Grønnsaker

Frossen grønnsaker fungerer bra til den daglige matlagingen, men det smaker helt klart best med de ferske råvarene. Gå gjerne innom en Asiabutikk og sjekk ut hva de selger av ferske grønnsaker. Utvalget er til dels enkelt i noen av butikkene, men du får det mest grunnleggende du trenger i tillegg til noen mer eksotiske varianter av grønnsaker. Det er omtrent uten unntak langt rimeligere å handle grønnsakene her enn i vanlig butikk. Egg, ris, pasta, krydder og oljer selges også rimelig på de asiatiske butikkene. I tillegg kan du få kjøpt rimelig tofu, et proteinrikt soyaprodukt som også er en god alternativ proteinkilde. Den stekes og smaker godt i blant annet vegetarretter.

Melkeprodukter

Lettmelk, mager kesam, vaniljekesam, matyoghurt, skyr, mager kokosmelk og cottage cheese er supre ingredienser til kjøleskapet. Det er gode kilder til vitamin D, proteiner og karbohydrater. Sammen med frukt, bær og frokostblandinger utgjør melk en viktig bestanddel i kostholdet vårt blant annet når vi skal ha et mellommåltid eller bare ønsker å lage et måltid som kan erstatte noe av det verste søtsuget etter sjokolader og kaker.

Krydder

Krydder i alle varianter hører hjemme på et velutrustet kjøkken. Det holder ikke med salt og pepper om du ønsker å trigge dine egne og andres smaksløker. Stikke innom Asiabutikkken og kjøp karry, chili, kardemomme, kanel, pepper, ingefær og paprikakrydder. Unn deg dessuten et par gode oljer. Både oliven, raps og peanøtt-olje kan anbefales. Pastasaus laget av tomater eller paprika kan også anbefales. Nøtter i løsvekt selges også rimeligere og er en god smakstilsetning i de fleste retter. Det er dessuten proppfullt av næring og svært mettende.

Drikke

Kjøpt flaskevann er ikke nødvendigvis det beste vannet. La vannet renne seg godt og kaldt i springen og nyt heller den «hjemmelagede» varianten. Prøver du å droppe brus men synes kun vann blir kjedelig kan du prøve Fun Light eller Ohyeah! som er sukkerfrie saftalternativer. Har du noen tips - del dem med oss andre!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20197

En rekke nye matvarer er på vei ut i butikkene i disse dager.
Årets søte og salte nyheter til helgekosen.

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Mange matvarer har symboler, tall og bilder. Hva betyr dette?
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20197

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.