Nordens Sterkeste Mann / Giants Live

Strongman08.07.2013Kikki Berli-Johnsen0

Nordens Sterkeste Mann og Giants Live ble avholdt på Storefjell 6. juli.

1001 meter over havet møttes 9 menn fra hele Norden - og en engelskmann - for å konkurrere om tittelen «Nordens Sterkeste Mann». I tillegg til den gjeve tittelen skulle tre plasser til World Strongest Man deles ut. Denne konkurransen arrangeres i Kina om seks uker. Det er rart det hvordan en tittel får voksne, oppegående mannfolk til å utsette seg for smerte de strengt tatt kunne klart seg uten, men der igjen; det er ganske kult å kunne kalle seg Verdens Sterkeste Mann, er det ikke?

At regjerende mester Johannes Årsjö og Norges Sterkeste Mann Ole Martin Hansen begge stilte til start med skader gjorde at flere øynet håp om en billett til Kina og tittelen. Johannes rev av muskulatur i leggen under Europas Sterkeste Mann sist helg, og haltet dagen før Nordens Sterkeste rundt i gangene på Storefjell Resort Hotel. Jeg løp på ham på vei mot svømmehallen, og spurte ham hvordan han hadde det. - «Det gjør vondt», sa han, - «og jeg kan ikke gi alt, men jeg lover likevel å gjøre mitt aller beste. Jeg er her for å vinne, ikke sant?» Han sendte meg et fandenivoldsk glis og haltet videre.Ole Martin hadde skadet ryggen sin i samme konkurranse, og var litt usikker på hvor hardt han kunne ta i. Kjæresten hans, Charlotte, fortalte at han har slitt med litt prolapser og slike uhumskheter, men at det heldigvis virket som om det ikke er det som plager ham denne gangen. Ole Martin selv var klar for kamp, men dog med forbehold om å få trekke seg fra konkurransen om smertene ble for ille.

Konkurransedagen opprant slik en konkurransedag skal; med strålende solskinn og god stemning. Rundt frokostbordet satt latteren løs, og gutta var i storslag, alle som en. Til og med debutant i internasjonale konkurranser, David Nyström fra Sverige, viste svært lite konkurransenerver. Ole Martin, som normalt har så konkurransenerver at han blir fysisk sjuk var i full vigør.

Da klokka nærmet seg ett var alt utstyr ferdig rigget i Storefjellhallen, og gutta begynte å trekke ned til utøverrommet. Alle fant sin plass, pakket ut remedier som Linnex, magnesium, varmekremer, ammoniakk, varmere og belter fra bagene sine, og satte så i gang med oppvarmingen. For noen besto denne i å småjogge i rommet, for andre betydde det å dra litt mark, kjøre litt pushpress og lette knebøy. Atter andre tøyde så det holdt, mens atter andre igjen ikke gjorde stort annet enn å sitte på stolen sin og observere hva de andre holdt på med.

Da klokken nærmet seg to var stemningen i rommet betydelig mye tettere enn den hadde vært bare en halvtime tidligere ...
Da klokka var et minutt over to grep president i Giants Live, Colin Bryce, mikrofonen og ønsket de snaue hundre publikummerne som hadde tatt turen 1001 meter over havet velkommen. Med hjelp av hele Norges Svend Karlsen og hans vakre samboer Sandra Rødland introduserte Colin utøvere og øvelser, og så ble konkurransen blåst i gang.

Første øvelse var Carry&Drag - først femten meter med 170 kg duckwalk i hendene, og så dra en snøscooter med en vakker kvinne sittende på de samme femten meterne tilbake. Barneskirenn sier du? Neida ... dette viste seg å være langt tøffere enn noen hadde sett for seg. Ingen av gutta slet med duckwalken, men da de skulle dra snøscooteren tilbake måtte de fleste gi tapt etter bare få meter. Det var kun Nicolai Hansen fra Danmark, Øyvind Rein og Ole Martin Hansen og Johannes Årsjö som fikk scooteren helt over. Johannes vant denne øvelsen, med Øyvind hakk i hæl. Lloyd Renals fra England endte på femteplass med 12.36 meter, mens Pall Logason endte på 10.95 meter.

Neste øvelse var bilmarkløft - 340 brutale kilo i form av en kul rallybil skulle løftes flest mulig ganger på seksti sekunder. Dette er en øvelse som kanskje ikke ser så brutal ut, men tro meg; den er smertefull.

I denne øvelsen måtte vår egen Bjørn Andre Solvang til alles store overraskelse gi tapt. Det stemte bare ikke med markløft for ham denne dagen, så dermed ble han stående med null repetisjoner. Pall, Lloyd og Ole Martin endte alle på seks repetisjoner, mens Johannes - som hadde stått backstage og telt hvert eneste løft - sikret seg seieren i også denne øvelsen med syv repetisjoner. Han gjorde et aldri så lite nummer ut av den siste reppen; - «Hur många repetitioner? Vill ni ha sju? Jag hörde inte, vill ni ha sju repetitioner? Okei!" Så dro han den sjuende repetisjonen til vill jubel og trampeklapp fra publikum.

Tredje øvelse var farmerswalk. To 130 kilo tunge kofferter fra Peli skulle gåes 60 meter med. Med en bane som var femten meter lang ville dette si flere nedsett, vonde svinger og mye banning. Guttene var ordentlig flinke, og samtlige gikk sine seksti meter. Kjappest av alle var kjempen Sebastian Davidson fra Sverige med sine 31,87 sekunder.

I denne øvelsen var det tydelig at de to storfavorittene, Ole Martin og Johannes, var skadet. Ingen av dem "ga jernet" og endte dermed opp på henholdsvis åttende og femteplass.

I fjerde øvelse var det de fantastiske "Fingals Fingers" som skulle lekes med. "Fingeren" veier i hendene, helt nede ved bakken, 95 kg, og blir progressivt tyngre etterhvert som utøverne måtte nærmere og nærmere basen på fingeren. Beintøff og vanvittig kul øvelse!

Dette var en øvelse som var ukjent for mange av utøverne, noe som var tydelig på teknikken på flere av dem. De som sleit mest la fingeren på skuldra før de prøvde å skuldre den videre ... ikke bra. Men - alle gutta ble stående med gjeldende resultat, og i denne øvelsen var igjen Johannes overlegent best med sine fire flipp.

Etter fjerde øvelse var det meningen at det skulle vært en cut i antall deltagere. Gutta grudde seg litt til denne, og trodde nesten ikke på Colin da han kom løpende inn på utøverromet og fortalte at crewet hadde kjørt konkurransen så kjapt at en cut var unødig. Alle ti var videre til konkurransens to siste øvelser, og alle var rimelig fornøyd med det. Unntaket var kanskje Ole Martin, som plutselig fikk tilbake konkurransenervene sine, noe som sørget for at godt og grundig spydde ned søppelbøtta i utøverrommet.

Femte øvelse var den alltid like morsomme øvelsen vikingpress. 150 kg veide den i hendene, og maks antall repetisjoner skulle opp på seksti sekunder.

Det er vel ingen hemmelighet at her var Bjørn Andre Solvang storfavoritt - både blant publikum og utøvere. Svend kom backstage og spurte Johannes om han planla å slå Bjørn Andre i denne øvelsen. Johannes småflirte litt og ga beskjed om at det var lite sannsynlig at han ville klare. Og han hadde rett ... Han ble stående med 11 gjeldende repetisjoner, Ole Martin med 13 og Bjørn Andre med fjorten flotte, strikte repetisjoner.

Siste øvelse var selve signaturøvelsen i strongmansporten - atlassteiner. Fem tunge, uhåndterlige - og ikke minst runde - steiner skal opp på fem forskjellige høyder; den letteste skal opp på 170 cm, den tyngste skal opp på 120 cm.

Blåbærpai sa du? Ånei du ... ikke når det er siste øvelse i en tung, tung konkurranse, og ikke når alle så inderlig gjerne vil slå Arild "Hulk" Haugen sin verdensrekord på denne serien. Det var mange som imponerte med rå steinteknikk denne gangen, og minst en imponerte med å "skuldre" alle steinene opp. Alle gutta fikk opp de fire første steinene, mens kun fire fikk opp hele serien på fem. Suverent best var Johannes Årsjö. Han bommet kun med et sekund på Arilds verdensrekordtid.

Johannes Årsjö var uten tvil Nordens Sterkeste Mann 2013, med sine 52,5 poeng og sine fire øvelsesseiere. Han evnet å vise ekstrem styrke selv om han holdt igjen seriøst mye i speed og output. Skaden tvang ham til ikke å løpe, ikke dra på maks, men likevel var han vinner før siste øvelse. Han er en absolutt en topp 10-utøver i World Strongest Man 2013.

Ole Martin kom på en flott andreplass, til tross for skadet rygg og maraton-oppkast etter fjerde øvelse.

Kampen om tredjeplassen ble tøff. Finske Juha-Matti og danske Nicolai endte opp med samme poengsum, men siden Juha-Matti hadde en høyere plassering i en av øvelsene enn Nicolai endte han opp med den ettertraktede billetten til WSM. Nicolai har helt klart forbedret seg siden sist han var i Norge, så han er garantert å se i WSM i løpet av ett år eller to, han også.

Vi gratulerer Johannes Årsjö med seieren, og ønsker ham, Ole Martin og Juha-Matti lykke til i WSM.

Bilder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Flotte Storefjell skal være arena for Nordens Sterkeste Mann og i spissen står Svend Karlsen for enda en strongman-konkurranse. Med NSM i Drammen friskt i minne legger han opp til enda et forrykende og stemningsfullt show med sterke utøvere fra Sverige, Danmark, Island, Finland og Norge.

Svend slo til på en ekstremt kort frist

-Svend tok stafettpinnen etter at Nordens Sterkeste Mann allikevel ikke skulle arrangeres i Harstad. Han var i sluttfasen av forberedelsene til NSM da han ble spurt om å arrangere konkurransen. Svend er den første til å vite at det er en ufattelig kort tidsfrist med en måneds forberedelser for han sier at: det har vært et helt sinn sykt kjør å planlegge og dra dette i land! Han har også i mellomtiden vært i Ungarn og i Leeds på Giants Live-konkurranser og fått med seg konkurransene der. Det er stadig flere og flere konkurranser å delta på for de norske utøverne. Dette legger Svend selv mye krefter i å få til. Når selv ikke er aktiv utøver ønsker han med sitt enorme engasjement at andre skal få flere muligheter til å stille i flere konkurranser.

Nå er han imidlertid i rute og gleder seg enormt til å dra i gang konkurransen på Storefjell. Stedet har etter hvert blitt et tradisjonsrikt sted for strongmankonkurranser og det er store navn som har gjort seg bemerket på dette «Store Fjellet». Brian Shaw, Arild Haugen og Jarek Dymek har vært blant noen av dem som har vært med på å bidra til å bygge den sterke strongmantradisjonen.

Deltakerne

Juha Matti Jærvi som er Finlands Sterkeste mann skal delta på konkurransen. Johannes Årsjø fra Sverige, regjerende nordisk mester er også på plass i konkurransen på lørdag. Dessuten er David Nystrøm som tok 2. plass i Sveriges Sterkeste mann, samt solide Sebastian Davidson, også med på Sotefjell. Danmarks Sterkeste Mann blir også med for å fighte om tittelen, det samme gjør også Lloyd Renals fra England. Våre norske utøvere er de tre som tok topp 3 i NSM: Ole Martin Hansen, Bjørn Andre Solvang og Øivind Rein. Dessuten er Pall Lagason fra Island på plass. Han tok en sterk 2. plass i det Islanske mesterskapet. Haftnor Bjørsson(Islands sterkeste) var som noen av dere sikkert husker gjest under årets NSM hvor han prøvde å slå Arild Haugen sin gamle steinrekord, er i Kina på en 10 dagers konkurranse og er dermed ikke med i denne runden.

I drammen under årets norske konkurranse kom publikummerne tett på utøverne og Svend forteller entusiastisk; Det ble veldig bra i Drammen, men Storefjell er et mekka for å skape stemning og nærhet mellom utøverne og publikum. Man kommer tett på og det er et genialt sted å arrangere strongmankonkurranse på. Jeg gleder med til dette og er spent på hvem som tar topplasseringer. Svend har et par rå tips i ermet og forteller at Johannes Årsjø nok er favoritten, men han er samtidig spent på nordmennenes prestasjon også. De kan gjøre det veldig bra.
For sikkerhets skyld og det kan ikke nevnes for ofte: Startskuddet går kl 1400 på lørdag. Da er Storefjell igjen areaen for sterke, eksplosive og fartsfylte løft. Få det med deg!
Vi ønsker både utøverne og Svend Karlsen lykke til!

Øvelser:
Medley duckwalk og drag av snøscooter.
Vikingpress
Bilmark
Atlassteiner
Farmers
(Kanskje en øvelse til)

Deltagere:
3 fra Norge
3 fra Sverige
1 fra Finland
1 fra Danmark,
1 fra Island
1 fra England

Besøk http://www.storefjell.no/ for booking og billetter

 

 


Nordens Sterkeste Mann

Strongman16.06.201221

Vår svenske venn Johannes Årsjö tok tittelen.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Nordens Sterkeste Mann

Strongman16.06.201221

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!