Skjulte sukkerbomber

Kosthold10.05.2019Silje Bjørnstad0

Disse produktene inneholder nok mer sukker enn du tror.

At mange produkter som for eksempel ulike typer yoghurter og frokostblandinger har et høyt innhold av tilsatt sukker er nok noe som de fleste har fått med seg. Men har du tenkt over at også «de sunne alternativene» kan være skjulte sukkerbomber?

Forvirrer forbrukerne

Det er ikke rart at man kan bli forvirret av å lese næringsdeklarasjonen på ulike matvarer. Og det er kanskje ikke så rart at man bli enda mer forvirret når man prøver å forstå forskjellen på de ulike karbohydratene samt «naturlig» og «tilsatt sukker». Alle type karbohydrater er ulike typer sukkerarter og enkelt forklart er forskjellen på disse avhengig av hvordan de er bygd opp strukturmessig og også dermed hvordan de vil påvirke for eksempel blodsukkerstigningen hos hver enkelt.

Tilsatt sukker

Noen ganger står det presisert med tall hvor mye sukker produsenten har tilsatt i en vare i tillegg til at det eventuelt finnes naturlige sukkerarter som opprinnelig er i produktet. Andre ganger kan «tilsatt sukker» inngå i betegnelsen «sukkerarter» uten noen mer spesifisering. Dette gjør det nesten nesten umulig å vite hvor mye sukker vi spiser fordi mange av matvarene sjeldent er merket med hvor mye sukker de inneholder.

Sukker i Skyr
Se for eksempel på Skyr. Produktet som først ble markedsført med «fettfri, proteinrik og uten tilsatt sukker». Dette gjelder fortsatt for samtlige Skyr-begre, men er du klar over at flere av de nyere produktene, som for eksempel «Skyr Sitrongnist» og «Skyr Vaniljevilje med müsli», inneholder tilsatt sukker?

La oss se nærmere på Skyr Sitrongnist som inneholder 6 prosent tilsatt sukker:
1 beger veier 175 gram og 6 prosent av dette utgjør 10,5 gram sukker.
1 sukkerbit veier cirka 2 gram og i Skyr Sitrongnist blir det altså hele 5,25 sukkerbiter i et beger.

Vaniljekesam
Tine Kesam Vanilje er et annet populært produkt. Både i den originale og magre versjonen finner man 5 prosent tilsatt. Et beger veier 300 gram og 5 prosent vil totalt utgjøre 15 gram sukker, eller 7,5 sukkerbiter om du vil.

Kaviar
Kaviar er et pålegg som inneholder mange gode og næringsrike ingredienser som blant annet sunne fettsyrer og omega-3. Likevel kan det være greit å være klar over at kaviar også inneholder en del kalorier, salt og sukker.

Eksempel: Mills kaviar - vanlig type
Ifølge varedeklarasjonen er det 12 gram sukker per 100 gram. En tube er på cirka 250 gram og inneholder dermed hele 30 gram sukker, eller 15 sukkerbiter.

Hamburgerbrød
Pølsebrød og hamburgerbrød er et klassisk tilbehør til grillsesongen. Men det kan være lurt å lage sine egne brød da de ferdiglagde du får tak i butikken ofte kan ha et høyt sukkerinnhold.

Eksempel: Hatting Chicago Hamburgerbrød
1 stk (80) gram innerholder 4,5 gram sukker (2,2 sukkerbiter)

Kikkoman less salt
Kjøper du «Kikkoman soyasays less salt» fordi du ønsker å redusere saltinntaket? Vel, kanskje du bør tenke deg om to ganger. Denne versjonen inneholder riktignok mindre salt, men her er saltet erstattet med sukker (totalt innhold er uspesifisert). Ingredienslisten til den originale soyasaus-versjonen, «kikkoman soy sauce», viser at produktet inneholder salt, men her har man ikke brukt sukker. Dermed kan man jo velge selv hva man ønsker - Original soyasaus med salt, men ikke sukker, eller soyasaus med mindre salt, men da med sukker.

Kilder:
Matvareprodusentene
Mahan KL, Escott-Stump S. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12.utgave, Saunders 2008.
Drevon AC et al. Mat og Medisin. 5. utgave, Høyskoleforlaget 2009.

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Vet du egentlig hva sukker og syre i brusen gjør med tennene dine? Se her!
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Spist pølser og chips i 22 år

Kosthold13.11.201688

Daniel Pennock på 26 år har livnært seg på pølser og chips i 22 år

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!