Slik blir du kvitt sommerkiloene

Kosthold13.08.2013Rita Immerstein0

Sommersesongen bugner av mange forskjellige fristelser og ferien nytes med god mat og drikke.

Med 25 varmegrader smaker det ikke så verst med hverken is, kald vin, nygrillet mat med tilbehør. Dette hører selvsagt med til en ferie hvor vi skal lade opp, kose oss litt ekstra og slappe av. Vi har tippet over i august og flere av oss er ferdige med den tradisjonelle fellesferien og du merker at det har dradd på seg 3-4 kilo ekstra på kroppen - hva nå? Her gir jeg noen råtips som kan komme nyttig med så "just do it"! Det er enklere enn du tror!

1. Kom i gang med treningen

Ferietid er lav-aktivitetstid med mindre du er en av dem som velger bevisst å ha en aktiv ferie i reisepakken din eller fordi du rett og slett trener som du alltid gjør. Hvor ofte har jeg ikke hørt: "Åhh, nå var det jammen meg tungt å begynne på jobb igjen!" Ja, selvsagt merkes den første dagen etter både 2, 3 og 4 ukers avslappende slaraffenliv. Dette er som regel det beste(og for noen det verste) tegnet på at du har gitt både kropp og sjel litt velfortjent fri. Dersom du i tillegg kutter treningen helt i 4 uker går dette relativt greit om du er en person som trener jevnlig og langsiktig. Begynte du denne våren og la ned treningen til ferien vil du sannsynligvis måtte jobbe mer for å få tilbake formen du var i før ferien begynte. Uansett vil responsen være ganske rask - noen raske kilo opp, betyr også noen raske kilo ned! Kom deg på jobb og legg forsiktig inn trening i form av 2 styrketreningsøkter, intervalltrening 1-2 dager i uken og en sykkeltur på 1-2 mil i løpet av uken. Stølhet må påberegnes, men som regel gir det aller verste seg allerede etter 1-2 ukers trening. Er du en veltrent person som helt naturlig også beholder noe av treningen i sommerferien er det bare å sette i gang med fullt fres!

2. Lag velsmakende og sunn mat på inne- og utekjøkkenet

Ferieslutt betyr ikke nødvendigvis matkutt, men kanskje det er på tide med noen justeringer. Benytt deg av grillen og grill alt det du liker av frukt, grønnsaker, rent kjøtt og fisk. Suppler med sukkerfri ketchup, mager dressing, tzasiki, hjemmelaget lavkarbo brød(Møllerens) grillet med olje og fersk dill, kruspersille og/eller gressløk og hjemmelaget potetsalat eller grillet søtpotet. Du lager enkelt en sunn fruktdessert ved å blande ferske eller frosne bære i en naturell yoghurt toppet med litt sukrin, kanel, kardemomme og/eller litt honning. I prinsippet er det værforholdene som kanskje bestemmer tilberedelsesstedet, men det er ingen tvil om at det er takknemlig å tilberede maten ute på grillen om du har investert i en god kull, gass- eller elektrisk grill.

3. Finn igjen søvnrytmen

Sene kvelder og sene frokoster er også en del av mer langsomt sommerferie-liv. Skal du overleve etter første jobb- og treningsuke bør du få tilbake søvnrutinene. En ting er å bli sliten av at kroppen og hodet må settes i høyere gir, men det blir desto tyngre når søvnmønsteret er blitt vesentlig endret i løpet av noen uker. Jobben og treningen går tyngre og kroppen går mer på «sparebluss» når søvnbehovet ikke dekkes. De fleste av oss har vel erfart at det skal ikke mange nettene til med for lite søvn før kroppen og hodet slås helt ut. Det blir som regel ikke maksimalt effektiv trening ut av det og konsentrasjonen og jobb-effektiviteten reduseres.

4. Lag ferdige ukemenyer

Spiserutinene får et skudd for baugen på sommeren. Kanskje ikke så rart for aktiviteten er lavere, vi kan tross alt spise akkurat når det passer oss og sommerlunsjen eller middagen inntas oftere på et deilig utested. Vekta øker ikke nødvendigvis fordi du spiser for mye eller veldig usunt, men du har kanskje opplevd å gå i litt for mange timer uten å ta inn så mye som et gram i løpet av mange timer. Metabolismen går ned med et sjeldent inntak av energi. Du finner selv ut hva som fungerer for deg med hensyn til måltidshyppighet. Noen trives med 3, 4, 5 eller 6 måltider om dagen, mens andre kun spiser større menger mat i løpet av noen få samlede timer i døgnet(periodisk faste) Så lenge vekten holder seg eller du merker at bukselinningen etter hvert sitter litt løsere er det altså ikke hyppigheten som alltid avgjør. Det er innholdet og næringen i maten som får deg opp på et godt energinivå! Det å lage ukemenyer innebærer ikke nødvendigvis å lage all mat for en uke, men om du danner deg et mentalt bilde av hva du trenger å handle inn til den kommende uken er du et godt stykke på vei. Skriv en cirka-meny, kjøp inn nødvendige matvarer på lørdag og benytt gjerne søndagen til å lage basisvarer som er ok å oppbevare i kjøleskap og fryser (stekt rødt/hvitt kjøtt, kokt ris, grov pasta, søtpotet, egg og legg noen gode frossengrønnsaker i fryseren. Lag også et par grove lavkarbobrød - de holder seg utmerket i noen dager i kjøleskapet.

5. Hold motivasjonen og aktiviteten oppe med rett trening

Leser du dette og vet at styrketrening er bra for deg? Er du en av dem som ikke synes at styrketrening gir deg noe som helst energi eller mer motivasjon bør du velge en annen treningsform. Ta en rask gåtur eller benytt deg av en saltime med kardiotrening. Flere senter har gruppetimer hvor styrketrening er en del av treningspakken - dette er kanskje noe for deg som ikke ønsker å gå inn i gymmet med frivekter og apparater. Slyngetrening, kettlebells og intervaller kan trenes utenfor gymmet. Det er kun noen få baseøvelser som skal til for å sette i gang kroppen. Du som i utgangspunktet sverger til styrketrening kan etter 4 ukers treningsfri trene baseøvelser, gjerne i form av sirkeltrening. Det er effektivt for muskulær utholdenhet, forbrenning og generell styrke i kroppen. Gi deg selv et par uker før du splitter opp tar i bruk dine vanlige treningsrutiner. Kombiner styrke med kardiotrening - gjerne annenhver dag - bygg styrke, motivasjon og reduser fettprosent. Ha en fantastisk sensommer treningsøkt og belønn deg med et fristende og sunt måltid etterpå.

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!