Slik lager du sunn fast food

Kosthold22.08.2013Silje Bjørnstad277

Hva med proteinrik pizza på en halvtime eller sunnere versjon av kebab?

Mye salt, mindre av proteiner og vitaminer

Fast food kalles ofte hurtigmat på norsk og mange forbinder dette med noe som er dårlig mat med mye usunt fett og lite av de gode næringsstoffene. Forskjellige matvareprodusenter frister stadig med raske, billige og enkle løsninger i form av ferdigretter og pulvermat. Det er ikke lenger bare ferdigpizza eller posesupper vi finner i butikkhyllene. Selv om det også har blitt et større utvalg av ferdigretter som reklameres for å være av den sunne varianten, så er det ikke til å unngå at mye av maten likevel inneholder mye salt og forskjellige tilsetningsstoffer. Dette brukes blant annet for å øke holdbarheten og bevare konsistensen til produktet. Dessverre bidrar dette også til at mesteparten av denne maten scorer heller dårlig på næringsinnhold.

Når man kommer hjem etter en lang dag er det lett å ty til fast food og det er selvfølgelig ikke noe i veien for å ta en Grandiosa eller Fjordlandsmiddag en gang i blant. Men det er faktisk ikke så tidkrevende eller vanskelig å lage sine egne, raske og ikke minst mer næringsrike middagsretter.

Prøv nye kombinasjoner

Så hvordan kan man lage sunn og enkel hverdagsmat som også smaker godt og er kjapt å lage? Noen forslag er klassikere som for eksempel wok der du bruker kylling eller fisk sammen med wokgrønnsaker fra pose. Det finnes titalls ulike woksauser som du enkelt tilsetter og varmer opp sammen med resten av ingrediensene. Omelett er en annen lettvinn middagsløsning som også kan varieres i det uendelige. Gjør omeletten til en ny smaksopplevelse ved å bruke andre typer oster, grønnsaker, kjøttpålegg, krydder og urter.

OPPSKRIFTER

Stekt ris

Har du hatt ris til middag en dag, og har fortsatt ris igjen? Ikke kast det! Kald kokt ris kan enkelt brukes i en ny rett. Prøv for eksempel denne sunnere varianten av stekt ris med grønnsaker:

2 porsjoner

1 båt finhakket hvitløk (Bruk gjerne en hvitløspresse)
2 ss olje til steking
4 dl kokt ris
Ca 300-400 gram amerikansk grønnsaksblanding fra pose (kan byttes ut med andre grønnsaker)
1 stort egg, eller 2 små
2 ss fiskesaus (kan sløyfes, eventuelt byttes ut med soyasaus)

Varm wokpannen/stekepannen og ha oppi olje. Tilsett hvitløken og rør rundt. Ha i risen og stek dette til det er gyllent. Bland inn grønnsakene og la alt surre et par minutter. Visp eggene i en bolle før du tilsetter de oppi risblandingen og rører godt rundt. Smak til med fiskesaus/soyasaus hvis du ønsker og eventuelt pepper.

Ønsker du stekt ris med kjøtt kan du for eksempel ha oppi strimlet kylling- biff- eller svinekjøtt, kokt skinke, pølsebiter. Reker smaker også godt til denne retten.

Hjemmelaget kebab i grove pitabrød

Å steke oppskjærte strimler av kylling-, biff- eller svinekjøtt tar ikke mange minuttene. Karbonadedeig er også et godt alternativ du fint kan bruke. Stek kjøttet med for eksempel litt chilipulver, spisskummin og paprikapulver. Ha gjerne også oppi hvitløk og rødløk for mer smak. Salat og andre grønnsaker velger du selv. Hvit og rød kebabsaus kan erstattes med kesam, rømme, chilisaus eller dressing, men det er selvfølgelig fullt mulig å lage sine egne sauser også. Grove pitabrød finner du i frysedisken i butikken.

Rød kebabsaus (smak deg frem med cayennepepper/chilipulver for hvor sterk du vil ha den)
1/2 boks hakkede tomater (gjerne med chilismak)
2 ts cayennepepper (eller chilipulver
1-2 ts paprikapulver

Bland alt sammen i en skål eller liten bolle.

Hvit kebabsaus
1 dl kesam original
1 dl yoghurt naturell
2 fedd presset hvitløk
litt salt og pepper
Bland alt sammen i en skål eller liten bolle.

(Ønsker du kebabrull bytter du ut pitabrødene med fullkornwraps.)

Fiskeburger

Her legger du rett og slett en fiskekake eller en stekt fiskefilet mellom to skiver av grove polarbrød eller fiberrike hamburgerbrød. Smak til med for eksempel remulade eller rømme, dill, sitron og grønnsaker.

Speltlompepizza

Legg speltlomper utover et stekebrett med bakepapir. Ha på tomatsaus og valgfritt pizzafyll. Strø over revet ost og oreganokrydder. Stek lompepizzaene på cirka 200-225 grader i 8-10 minutter. Kjempeenkelt og kjempegodt!

Hjemmelaget pizza - proteinrik og lavkarbovennlig

Denne pizzabunnen er farlig god samtidig som den virkelig metter.

Pizzabunn 1-2 porsjoner:
1 dl revet ost
2 egg
1 ss toppet mandelmel
1/2 ts bakepulver
ca 0,3-0,5 dl vann
Oreganokrydder

Rør alt sammen, ha i vann tilslutt for passe tykkelse (ikke sikkert du har bruk for alt) og ikke glem oreganokrydderet. Hell over røren på bakepapir og stek på 180 grader i 18-20 min. Deretter har du på valgfritt pizzafyll (kombinasjonen av kyllingstrimler, rødløk og paprika kan anbefales) og stek pizzaen videre i 10 minutter
på 250 grader.

Næringsinnhold i pizzabunnen:
Karbohydrat: 4,6 gram
Proteiner: 30,8 gram
Fett: 25,2 gram
Kcal: 366,7
Om du synes tretti minutter er lang tid for å steke en pizza så husk at det som regel tar 45-60 minutter å ringe etter en take away pizza (som også ofte inneholder mer fett og kalorier) og få den servert på døra.

 

 

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Spiser et tårn av junkfood, men har sixpack og svulmende biceps.

Dette er Pizzamannen

Kosthold07.08.2014235

Dan Janessen har spist pizza daglig i 25 år.

Er dette Norges beste fitnesspizza?

Kosthold24.05.2019804

Kjøp ingrediensene i dag og lag denne i helgen.

Dette er Pizzamannen

Kosthold07.08.2014235

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!