Slik lager du sunn fast food
Kosthold22.08.2013Silje Bjørnstad277
Mye salt, mindre av proteiner og vitaminer
Fast food kalles ofte hurtigmat på norsk og mange forbinder dette med noe som er dårlig mat med mye usunt fett og lite av de gode næringsstoffene. Forskjellige matvareprodusenter frister stadig med raske, billige og enkle løsninger i form av ferdigretter og pulvermat. Det er ikke lenger bare ferdigpizza eller posesupper vi finner i butikkhyllene. Selv om det også har blitt et større utvalg av ferdigretter som reklameres for å være av den sunne varianten, så er det ikke til å unngå at mye av maten likevel inneholder mye salt og forskjellige tilsetningsstoffer. Dette brukes blant annet for å øke holdbarheten og bevare konsistensen til produktet. Dessverre bidrar dette også til at mesteparten av denne maten scorer heller dårlig på næringsinnhold.
Når man kommer hjem etter en lang dag er det lett å ty til fast food og det er selvfølgelig ikke noe i veien for å ta en Grandiosa eller Fjordlandsmiddag en gang i blant. Men det er faktisk ikke så tidkrevende eller vanskelig å lage sine egne, raske og ikke minst mer næringsrike middagsretter.
Prøv nye kombinasjoner
Så hvordan kan man lage sunn og enkel hverdagsmat som også smaker godt og er kjapt å lage? Noen forslag er klassikere som for eksempel wok der du bruker kylling eller fisk sammen med wokgrønnsaker fra pose. Det finnes titalls ulike woksauser som du enkelt tilsetter og varmer opp sammen med resten av ingrediensene. Omelett er en annen lettvinn middagsløsning som også kan varieres i det uendelige. Gjør omeletten til en ny smaksopplevelse ved å bruke andre typer oster, grønnsaker, kjøttpålegg, krydder og urter.
OPPSKRIFTER
Stekt ris
Har du hatt ris til middag en dag, og har fortsatt ris igjen? Ikke kast det! Kald kokt ris kan enkelt brukes i en ny rett. Prøv for eksempel denne sunnere varianten av stekt ris med grønnsaker:
2 porsjoner
1 båt finhakket hvitløk (Bruk gjerne en hvitløspresse)
2 ss olje til steking
4 dl kokt ris
Ca 300-400 gram amerikansk grønnsaksblanding fra pose (kan byttes ut med andre grønnsaker)
1 stort egg, eller 2 små
2 ss fiskesaus (kan sløyfes, eventuelt byttes ut med soyasaus)
Varm wokpannen/stekepannen og ha oppi olje. Tilsett hvitløken og rør rundt. Ha i risen og stek dette til det er gyllent. Bland inn grønnsakene og la alt surre et par minutter. Visp eggene i en bolle før du tilsetter de oppi risblandingen og rører godt rundt. Smak til med fiskesaus/soyasaus hvis du ønsker og eventuelt pepper.
Ønsker du stekt ris med kjøtt kan du for eksempel ha oppi strimlet kylling- biff- eller svinekjøtt, kokt skinke, pølsebiter. Reker smaker også godt til denne retten.
Hjemmelaget kebab i grove pitabrød
Å steke oppskjærte strimler av kylling-, biff- eller svinekjøtt tar ikke mange minuttene. Karbonadedeig er også et godt alternativ du fint kan bruke. Stek kjøttet med for eksempel litt chilipulver, spisskummin og paprikapulver. Ha gjerne også oppi hvitløk og rødløk for mer smak. Salat og andre grønnsaker velger du selv. Hvit og rød kebabsaus kan erstattes med kesam, rømme, chilisaus eller dressing, men det er selvfølgelig fullt mulig å lage sine egne sauser også. Grove pitabrød finner du i frysedisken i butikken.
Rød kebabsaus (smak deg frem med cayennepepper/chilipulver for hvor sterk du vil ha den)
1/2 boks hakkede tomater (gjerne med chilismak)
2 ts cayennepepper (eller chilipulver
1-2 ts paprikapulver
Bland alt sammen i en skål eller liten bolle.
Hvit kebabsaus
1 dl kesam original
1 dl yoghurt naturell
2 fedd presset hvitløk
litt salt og pepper
Bland alt sammen i en skål eller liten bolle.
(Ønsker du kebabrull bytter du ut pitabrødene med fullkornwraps.)
Fiskeburger
Her legger du rett og slett en fiskekake eller en stekt fiskefilet mellom to skiver av grove polarbrød eller fiberrike hamburgerbrød. Smak til med for eksempel remulade eller rømme, dill, sitron og grønnsaker.
Speltlompepizza
Legg speltlomper utover et stekebrett med bakepapir. Ha på tomatsaus og valgfritt pizzafyll. Strø over revet ost og oreganokrydder. Stek lompepizzaene på cirka 200-225 grader i 8-10 minutter. Kjempeenkelt og kjempegodt!
Hjemmelaget pizza - proteinrik og lavkarbovennlig
Denne pizzabunnen er farlig god samtidig som den virkelig metter.
Pizzabunn 1-2 porsjoner:
1 dl revet ost
2 egg
1 ss toppet mandelmel
1/2 ts bakepulver
ca 0,3-0,5 dl vann
Oreganokrydder
Rør alt sammen, ha i vann tilslutt for passe tykkelse (ikke sikkert du har bruk for alt) og ikke glem oreganokrydderet. Hell over røren på bakepapir og stek på 180 grader i 18-20 min. Deretter har du på valgfritt pizzafyll (kombinasjonen av kyllingstrimler, rødløk og paprika kan anbefales) og stek pizzaen videre i 10 minutter
på 250 grader.
Næringsinnhold i pizzabunnen:
Karbohydrat: 4,6 gram
Proteiner: 30,8 gram
Fett: 25,2 gram
Kcal: 366,7
Om du synes tretti minutter er lang tid for å steke en pizza så husk at det som regel tar 45-60 minutter å ringe etter en take away pizza (som også ofte inneholder mer fett og kalorier) og få den servert på døra.
Spiste på McDonald`s og kom i superform
Diverse06.04.201982
Spiser 4000 kcal junkfood i ETT måltid
Diverse16.04.201776
Er dette Norges beste fitnesspizza?
Kosthold24.05.2019804