Kosthold som medisin

Kosthold26.08.2013Rita Immerstein52

Vi vet at et sunt kosthold med nok proteiner, sunt fett, riktige karbohydrater og nok vitaminer og mineraler er bra for oss.

Vi vet at et sunt kosthold med nok proteiner, sunt fett, riktige karbohydrater og nok vitaminer og mineraler er bra for oss. Det gir overskudd og energi til daglige aktiviteter og hjelper til med å holde oss sunne og friske. Dessuten har vi vel alle fått med oss at for mye sukker og alkohol og for høyt energi-inntak i forhold til aktivitetsnivå kan bidra til å gjøre oss energiløse og påvirke helsen i forhold til en rekke kjente livsstilsykdommer.

Men hva gjør egentlig maten for oss? Er det enkelte matvarer som rett og slett har en direkte påvirkning på din helse? Det er mye som tyder på at enkelte matvarer har helt spesielle egenskaper knyttet til enkelte tilstander av uhelse både på forbigående ubehagelige tilstander eller når helsen påvirkes av en mer kronisk varig tilstand. Les mer om det her:

Muskel- og skjelettplager er en sammensatt lidelse som mange, spesielt kvinner sliter med i dag. I følge Fedon Lindberg(2008) vil det tradisjonelle Middelhavskostholdet kunne ha en positiv forebyggende effekt mot inflammasjoner som også ofte er en del av muskel- og skjelettlidelser. Velger du et fargerikt kosthold av frukt og grønt, urter, nøtter og frø kan den virke betennelsesdempende. Dessuten kan mørk sjokolade, grønn te, vannløselig fiber(bønner, havre og grønnsaker), myseprotein(yoghurt, kesam, skyr) bidra til et styrket immunforsvar fordi kroppen lager mer antioksidanter. Fiskefett og omega 3 tilskudd og fargestoffet curcumin fra gurkemeie anbefales også av Dr. Lindberg(2008). Han mener at lavglykemisk middelhavsdiett hvor 60% av maten kommer fra planter er det optimale kostholdet sammen regelmessig mosjon, 3-6 dager i uken, bedre stresshåndtering og røykekutt er det optimale for en sunn og frisk kropp.

Atopisk eksem, seborreisk eksem, astma og allergier kan dempes ved tilstrekkelig inntak av Omega 3(i kombinasjon med Omega 6). Disse fettstoffene virker betennelsesdempende og er byggesteiner for eikosanoider. Mye tyder også på at høye doser av omega 3 også hjelper mot psoriasis. Både fet fisk og avokado er gode kilder til fett og kan anbefales som en del av et ukentlig kosthold. Dette er energirike matvarer og avokadoen virker dessuten bakteriedempende og bidrar til å regulere kolestrolnivået.

Fett i rett balanse virker betennelsesdempende, mens sukker øker oksidasjon og er betraktet som en betennelsesfremmende faktor. Rå og rene matvarer(Rawfood-dietten for eksempel), varsom tilberedning av mat på lave temperaturer ivaretar positive egenskaper og hemmer dannelse av avfallsstoffer. «Maillard-reaksjonen» innebærer at proteinet skades under bearbeiding og binder seg til sukker på en spesiell måte og samler seg i cellene og kan dermed bidra til en kronisk betennelsestilstand. Overvekt er også knyttet til ulike betennelser i ledd og karsystemet. Derfor er kosthold og mosjon for en stabil vekt å etterstrebe.

Den nærings- og smaksrike ingefærroten hevdes å være til hjelp mot kvalme, forkjølelse, influensa, giktsmerter og morgenkvalme(frukt.no, 2007). En blanding av ingefær, vårløk, hvitløk og kryddernellik i buljongform skal få deg til å svette ut og lindre en plagsom forkjølelse. Eksperter tror i følge Frukt.no(2007) at krydderurten hemmer signalmottakere i nervesystemet og at den kvalmedempende effekten oppstår i mavesystemet og sentralnervesystemet. Det er de bitre og aromatiske stoffene ginerol og shogaol i ingefær som er virkestoffene mot kvalme, bil- og sjøsyke. Ingefær kan i følge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky(Dagbladet, 2013) også benyttes etter operasjoner for å motvirke kvalme. Ingefæren fører ikke bare godt med seg for med for høye doseringer kan det virke ugunstig på blødningsplager, hjertesykdom og diabetes. Mer forskning og bedre studier er derfor nødvendig.

Det finnes flere matvarer og krydder som viser seg å ha en forebyggende og betennelsesdempende effekt på kroppen og din helsetilstand. Krydder har vært benyttet i flere tusen år mot ulike infeksjoner og tilfeller av bl.a diaré. Kanel er et krydder inneholder viris- sopp og bakteriedempende stoffer og derfor hjelper mot diare og infeksjoner. I et studie viser det seg at inntak av en halv teskje kanel hver dag senket blodsukkeret og triglyserider med opptil 27% hos personer med diabetes 2. Årsaken er et virkestoff kalt Polyfenol MCHP som etterlikner insulin. Kanel virker dessuten positivt inn på farlig kolesterol, har en søvndyssende effekt og er rik på antioksidanter som motvirker skader fra frie radikaler. Flere krydder er svært rike på antioksidanter og nellik, bergmynte, allehånde, kanel, kryddersalvie og peppermynte er gode kilder til antioksidanter(Blomhoff, 2008).

Hvitløk er vært kjent i mer enn 4500 og har gode egenskaper knyttet til hjerte- og karsykdom. Den virker blodfortynnende og kolesterolsenkende. Den demper infeksjoner og er av WHO anbefalt i det daglige kostholdet fordi den kan motivrike utvikling av kreft. Det er den eteriske oljen allicin som bidrar til de positive egenskapene og du bør spise 2 fedd om dagen eller ta hvitløkskapsler for å oppnå de helsebringende effektene.

Det er flere matvarer spesielt frukt og grønt som har viktige egenskaper for kroppen. Ananas er en av dem. Denne søte og friske frukten er rik på antioksidanter, virker blodkoagulerende, betennelsesdempende og sårlegende. Dessuten påvirker den fordøyelsessystemet ved å lette nedbrytingen av tungt fordøyelig mat fordi den inneholder virkestoffet bromealin. Den virker appetittskjerpende, men er en kalorifattig og smaksrik dessert om du kjøper den i sin naturlige form. Bruk gjerne kardemomme og kanel samt ferske bringebær og lag en enkel og velsmakende fruktblanding som nytes etter middagen. Sitron er en frukt som er verdt å trakte etter fordi den er rik på C-vitamin, inneholder pektiner som senker nivået av skadelig kolesterol og antas å kunne ha positive effekter i behandling av revmatisme, leddgikt, høyt blodkolesterol, fordøyelsesbesvær, forkjølelse og influensa.

Det finnes mange flere matvarer som kan ha direkte påvirkning på ulike tilstander i kroppen og vil du vite mer og sjekke ut om en av dine krydder-, urter eller matvarefavoritter kan ha gunstige effekter for helsen din kan du søke på NRK sin nettside: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/


Kilder:
Lindberg F.(2008)Muskel- og skjelettplager kan reduseres ved riktig kosthold, Nettside:
http://www.fedon.no/?module=Search&action=publicSearch&qtype=Articles.Article&qroot=39&template=searchnor&pagesize=10&_ips_encoding=utf-8&query=betennelsesdempende
Lindberg F.(2008) Fet fisk også bra mot psoriasis, Nettside:
http://www.fedon.no/Fet+fisk+-+ogs%C3%A5+bra+mot+psoriasis.9UFRvI45.ips
Rasch, A. og Andreassen K.(2013) Derfor virker ingefær mot kvalme, Nettside:
http://www.dagbladet.no/2013/02/23/tema/klikk/helsekost/helse/25908535/
Frukt.no(2007) Derfor bør du spise ingefær, Nettside: Opplysningskontoret for frukt og grønt;
http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/derfor-bor-du-spise-ingefaer/
Gulbrandsen C.(2008)Derfor bør du spise kanel, Nettside:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.5646159
Gulbrandsen C(2007) Derfor bør du spise hvitløk, Nettside:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.3064985
Blomhoff R.(2008)Antioksidanter i krydder, Nettside:
http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.5345389

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

indisk ekstrakt fra kvae
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!