Her er kosematen du kan unne deg
Kosthold14.05.2019Silje Bjørnstad1504
Når man «deffer» justerer man kosthold og trening slik at dette er nøye individuelt tilpasset kropp og behov. Tradisjonelt er det utøvere i bodybuilding- og fitnessmiljøet som benytter seg av deffediett for å bli mest mulig «rippa» til den dagen de skal stå på scenen, men dette er også en metode som mange bruker for «å prikke inn sommerformen» eller til en annen spesiell anledning der de ønsker at musklene skal komme synligere frem.
Energiunderskudd
Det finnes flere ulike deffedietter når det gjelder kosthold og treningsopplegg, men stikkordene for å være på deff vil innebære en gradvis reduksjon av kaloriinntaket samtidig som man legger inn flere kondisjonsøkter og tøff styrketrening. Å være på deff krever mye, både fysisk og mentalt.
Individuelle tilpasninger
Én og samme diett fungerer ikke nødvendigvis likt for alle. Dette er derfor noe som bør tilpasses hver enkelt person der inntak av de ulike næringsstoffene er fordelt nøye med tanke på energiprosent og kalorier. Noen personer setter opp sin egen diettplan mens andre får hjelp av profesjonelle coacher.
Snart klar for scenen
Selv om årets sommerferie er over er det i disse dager mange utøvere som jobber hardt for å komme i riktig sceneform til høstens konkurranser som for eksempel Stavanger Open og NM. Noen dietter inkluderer «spisedager» eller «juksemåltider», men på en slik dag er det likevel viktig å ikke overdrive inntaket av maten du har drømt om den siste uka.
Her får du tips til seks desserter i deffeversjon. Alle oppskriftene er sukkerfrie og inneholder mindre enn 100 kcal.
Sukkerfri gelé
3 dl ublandet Fun Light saft
7 dl kaldt vann
10 gelatinplater
Legg gelatinplatene i det kalde vannet og la ligge i fem minutter. Deretter tilsetter du den ublandede saften og varm opp blandingen i en kjele mens du hele tiden rører rundt. Det skal ikke koke!
Når gelatinplatene er blitt oppløst har du geléen i en ønsket form eller bolle og sett kaldt. Det tar cirka fem timer før geleen har stivnet.
Hele geléporsjonen totalt inneholder cirka 60 kcal.
Sjokolademousse (2 porsjoner)
2 eggehvitter
Cirka 0,2 - 0,3 dl melk (kan sløyfes - da blir moussen litt luftigere)
2-3 ss bakekakao (smak deg frem til hvor kraftig sjokoladesmak du ønsker)
1 -2 ss sukrin
1-2 ss sukrinmelis
Stivpisk eggehvitter sammen med sukrin (smak deg frem på søtsmaken). Bland sammen melk og kakaopulver i en annen bolle og hell sjokoladesausen i eggehvittblandingen. Vend forsiktig inn med en slikkepott. Tilsett sukrinmelis og smak om du eventuelt ønsker mer kakaopulver eller sukrinmelis i sjokolademoussen. Hell over i dessertskåler og nyt med en gang, eller sett de i kjøleskapet cirka 20-30 minutter for litt stivere konsistens.
1 porsjon inneholder cirka 65 kcal.
Appelsinfromasj (2 porsjoner)
2 eggehvitter
Sukrinmelis (smak deg frem)
Saften fra 1/2 appelsin
3 gelatinplater
Stivpisk eggehvitter sammen med sukrinmelis. Legg gelatinplatene i kaldt vann et par minutter før du klemmer ut vannet og legger platene over i litt kokende vann (0,5-1 dl vann). Bland inn gelatinvannet inn i eggehvitt- og sukrinmelisblandingen. Tilsett saften fra en 1/2 appelsin og rør rundt. Fordel blandingen i to skåler og sett kaldt i 45-60 minutter. Appelsinfromasjen bør spises samme dag som du lager den. Ønsker du sitronfromasj bytter du ut appelsinen med 1-2 dråper sitronessens og litt av saften fra en sitron.
1 porsjon inneholder cirka 42 kcal.
«Sjokoladeis»
2 eggehvitter
4-5 ss sukrinmelis (smak deg frem for hvor søtt du vil ha det)
2-3 ts kakao
Pisk eggehvittene stive og luftige sammen med sukrinmelis. Visp inn kakaopulver. Bland godt sammen før du setter herligheten i fryseren og husk å røre innimellom! Anbefaler å spise "isen" etter 20-30 minutter. Ønsker du vaniljesmak tilsetter du noen dråper vaniljeessens og vaniljepulver.
1 porsjon inneholder cirka 85 kcal.
Bakt eple
Del opp et eple i båter og fordel i en ildfast form. Strø over kanel og sukrin gold eller sukrin. Stek eplebåtene ved 200 grader i cirka 15-20 minutter til de er blitt møre.
Inneholder cirka 75 kcal.
«Jukse-riskrem»
Her blander du sammen 75-100 gram mager cottage cheese med litt Fun Light saft (for eksempel bringebærsmak) eller 50 gram halvfrosne bringebær eller jordbær sammen med søtningsmiddel/sukrin.
100 gram mager cottage cheese og 50 gram bringebær utgjør cirka 95 kcal.
Kilder:
Frayn N. K., Metabolic Regulation, A human perspective, 3. utgave, Wiley-Blackwell 2010.
McDonald L., The Protein Book - A complete guide for the athlete and coach, L.M. Publishing, Salt Lake City 2007.
Mahan KL, Escott-Stump S. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12.utgave, Saunders 2008.
Slik spiser Rolf for å bygge muskler
Intervju24.10.2018173
Slik fungerer periodisk faste 16:8
Kosthold04.04.2017120