Trappeløp for maks forbrenning

Trening30.08.2013Joachim Marhaug0

Trappeløp er en form for kardio som er meget effektiv når det kommer til forbrenning.

Trappeløp er i vinden for tiden hva angår kjendiser i Hollywood, men fenomenet er også veldig utbredt her til lands. Flere og flere fitnessutøvere begynner å legge inne denne formen for kardio i sine treningsprogrammer. Trappeløp er en tøff og effektiv form for kardio som bør legges inn i programmet dersom du er virkelig vil ha resultater fort.

Samtidig som det er en form for god kondisjonstrening bygger det også opp muskulaturen og styrken i rumpe og lår. Når du først løper i trapper bør det være mange trappetrinn, for eksempel Holmenkollhoppet. En fem etasjers boligblokk vil også gjøre susen. Press deg selv og stopp først når det begynner å svi skikkelig, men det kan være en fordel å starte rolig dersom det er første gangen du skal løpe i trapper. Etter hvert bør du øke intensiteten. Trappeløp bør legges inn som intervalltrening. Det vil si at du kjører effektivt i 3-4 minutter, rolig et par minutter og så kjører 3-4 minutter effektivt. Dette gjør du i 20-30 minutter. Trappene gjør at intensiteten i treningen økes betraktelig og når du gjentar dette ukentlig løftes formen din.

Når man løper i trapper vil også leggmusklene belastes hardt og den ekstra styrken i leggene vil gi deg en mer spenstig og effektiv løpestil.

 

Run-Up-løp

I USA har de egen konkurranse som går under Trappeløp. Den er faktisk meget stor i verdensbildet, men ikke fullt så kjent her i Norge. I New York skulle Empire State Building løpes opp i trappene. Fra Norge deltok Eirik D. Haugsnes. Løpet gikk 6. februar i år og hele 86 etasjer skulle løpes. Eirik kom på en 4. plass.

Trappeløp ikke bare for de supertrente

Studier viser at trappeløp er ikke bare for de som skal i form rent muskulært (deff). Trappeløp er noe enhver burde legge inn i sitt treningsprogram dersom du ønsker å komme i bedre form. I studien skulle en gruppe sette av 10 minutter 5 ganger ukentlig og gå opp 199 trinns trapp. Legg merke til at de gikk og ikke løp. På kun 2 måneder økte gruppe sitt maksimale oksygenopptak med 17%. Studien er publisert i Briths Journal of Sports Medicine.

- Korte økter med høy intensitet, spredt gjennom arbeidsdagen er like effektivt for å forbedre din aerobe kondisjon som kondisjonstrening med lav intensitet over lengre tid, sier professor Colin Boreham til DN. Det var han som jobbet med studiene. Boreham er direktør ved University College Dublin Institute for Sport og helse.

Viktig med gode løpssko

Når du løper er det viktig å ha et sett med sko som er tilpasset dine omgivelser. Støtdemping, stabilitet, passform og løpsfølelse er viktige egenskaper til skoene du bruker. Det som varierer mye fra modell til modell er komforten og holdbarheten til støtdempingen. Det er mange som skjevbelaster foten når de løper og det finnes modeller som korrigerer bedre for dette enn andre.

Løpsfølelsen er kanskje den viktigste egenskapen til et sett med sko. Kontakten med underlaget skal føles behagelig og skoene skal være lette og ikke føles ut som et tungt lodd. Skoene bør være lette og smidige.


Det er også mange andre fordeler med trappeløp. Se her!

Forbrenn mer fett med bakkesprint

Trening05.08.20191689

Prøv bakkesprint for effektiv fettforbrenning.
Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.

Forbrenn mer fett med bakkesprint

Trening05.08.20191689

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!