Kettlebells - den komplette treningsformen

Trening10.09.2013Are Slettahjell0

Treningsformen Kettlebells er relativt lite utbredt i Norge, men er uten tvil kommet for å bli.

En av Norges beste kettlebellsutøvere Per Helge Fjørtoft forteller at kettlebells er en komplett treningsform med en rekke helsegevinster. En kettlebell er en kule med håndtak på, og at det er et redskap for en forholdsvis ny treningsform i Norge. I Russland derimot kan treningsformen spores helt tilbake til 1700-tallet.

- Der ble kulene, som opprinnelig heter girya, brukt som kornknusere og motvekter for å veie kornet. Innhøstingen bestod av hardt og langvarig arbeid som tæret på kroppen. Etter dagens økt pleide gårdskarene å bruke vektene til å løse opp verkende muskler i nakke, skuldre, korsrygg og kjernemuskulatur, samtidig som de styrket dem. Det var begynnelsen på dagens kettlebellstrening, forteller han. Per Helge Fjørtoft ble først introdusert for kettlebells i februar 2009, og har etter dette drevet aktivt med idretten. I dag jobber han som personlig trener på Spring Trening, og er en av få konkurranseutøvere i kettlebells i Norge. Han har en rekke imponerende resultater bak seg, og var så sent som i juni 2012 med i VM i Tyskland. Per Helge har også mange instruktørkurs innen kettlebells, og bruker selvfølgelig kettlebells-øvelser til sine klienter.

Komplett treningsform

Per Helge forteller at man bør begynne med kettlebells fordi det er et praktisk, rimelig, holdbart og lite plasskrevende verktøy for allsidig trening. Og ja, en kan faktisk bruke kettlebells til å utvikle en god og allsidig fysisk form. Han forteller at man samtidig føler at man trener hele kroppen på veldig kort tid og med få øvelser.
- De dynamiske og ballistiske bevegelsene gjør at det for mange er annerledes, morsomt og føles som en komplett treningsform i seg selv.

Flere helsegevinster

Han forklarer også at man ofte bruker kroppen som helhet i øvelsene, og at det er slik kroppen fungerer i dagliglivet.
- Samspillet mellom muskler, knokler og hjerne må koordineres for å skape kraft, repetisjoner og flytende gode bevegelser. Det er det unike med kettlebells, sier han. Per Helges erfaring på kunder og seg selv er at kroppen da blir nettopp sterkere, mer utholdende og mobil, slik kroppen skal fungere ellers i livet.

- Helsegevinstene man oppnår ved kettlebellstrening er styrke, utholdenhet, fleksibilitet, koordinasjon og eksplosivitet. Det sies at en ekte girevoy sportsutøver innehar cirka 70 % av de ulike fysiske egenskapene ovenfor. Det definerer en atlet nokså bra. Ingen tydelig svake punkt, men en allsidighet. Vanlige folk føler ofte de blir mindre anspent og stiv i rygg og nakke, de føler seg mer mobil og fleksibel i hoftepartiet og skuldre, og muskelstyrken øker. Til og med kondisjonen kan man virkelig få utfordret med kettlebellstrening.

Per Helges tips til en god kettlebellsøkt

Per Helge mener en optimal treningsøkt med kettlebells alltid bør inneholde en variant av swing (eller snatch for viderekomne) og turkish getup. Andre viktige øvelser han mener passer inn er goblet squat, renegade row og clean & jerk.
- Her kan en sette sammen øvelsene, gjerne i sirkeltrening og jobbe med høy kvalitet og fornuftig intensitet.

Eksempel på en økt: - 10-15 min oppvarming/forberedelse til øvelsene
- 3-5 øvelser, gjerne i sirkel (alle øvelser ulike type bevegelser)
- Swing og turkish getup som fundament
- La aldri intensiteten gå utover kvaliteten
- 10-15 min lett jogg eller gange for avspenning og nedtrapping.
- Utføres 2-3 ganger per uke.
- Totalt 30-45 minutter per økt.
- Kort sagt en leken og allsidig trening som gir raskt en følelse av å gjøre noe som er bra for kroppen, konstaterer han.

Økende interesse

Per Helge forteller at kettlebells ikke er veldig utbredt, men at det kommer seg. - Sats og Elixia kjører blant annet gruppetimer, og har også en del personlige trenere som er kompetente innenfor kettlebells fitnesstrening.

Starte med kettlebells?

Per Helge anbefaler å ta kontakt med en kompetent trener eller instruktør. Han anbefaler å se etter de som har NGKF sertifisering (norges girevoy og kettlebell forbund), eller aller helst de som har nivå 2 eller 3 kursing fra østeuropa.
- Man kan også prøve en gruppetime i første omgang for å se om det er noe man liker, så kan man deretter søke etter en trener for riktig veiledning, medgir han.

 Øvelsesguide i Kettlebells øvelser

 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Få økt stabilitet, mobilitet, balanse og styrke.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Den utfordrer både styrken og kondisen din!
En uheldig Reidar Kvåle sitter med en avrevet biceps.

VM i kettlebells 2014

Intervju24.10.2014392

Ketllebells søstrene Anne Mette Høegh-Larsen og Eva Therese Sletten er treningspartnere bosatt i Skien.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.