Kjøttfarser og kjøttdeig

Kosthold27.03.2007Matprat.no0

Vet du hva som er forskjellen på kjøttfarse og kjøttdeig? Mange lurer på hvilke kjøttslag det er i de ulike produktene. Det er ikke lett og orientere seg i jungelen av alle produkter som finnes i dag.

Deiger er kvernet kjøtt og farser er spedd kjøttdeig, dvs tilsatt krydder og væske. Nedenfor finner du ulike navn på produktene og hvilke kjøttslag de består av.

Deiger:
Familiedeig
Familiedeig inneholder like mengder med storfekjøtt og svinekjøtt. Maksimalt 18% fett. Dette er en svært anvendelig deig, som er ypperlig til kjøttkaker og vanlige retter med kjøttdeig.

Karbonadedeig
Karbonadedeig skal være fremstilt av storfekjøtt, renskåret for synlig fett og sener. Maksimalt 6% fett. Karbonadedeig er egnet til de fleste sorter kjøttdeigretter hvor man ønsker mindre fett. Men til kjøttkaker er karbonadedeig i magreste laget.

Kjøttdeig
Kjøttdeig er den vanligste formen for kvernet kjøtt. Kjøttdeig skal kun fremstilles av storfekjøtt og fett av storfe. Maksimalt 14% fett. Kjøttdeig er selvskrevet til kjøttkaker og hamburgere. Når kjøttdeigen hakkes tilsettes isvann for å kjøle den ned. For at deigen skal bli lettere å spe til kjøttkaker og liknende, tilsettes inntil 1% salt. Kjøttdeig selges både med og uten vann og salt.

Lammedeig
Dette er lammekjøtt som er kvernet. Det er uunnværlig i moussaka og greske lammeboller. Lammedeig kan brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. Lammedeig er mye brukt i land som spiser lite svin og storfekjøtt, som f. eks Hellas og Tyrkia.

Medisterdeig
Medisterdeig er fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig kan inneholde inntil 25 % fett. Den er selvskreven til medisterkaker, men også egnet til kjøttpudding, benløse fugler og kjøttboller.

Kvernet kalvekjøtt
Kvernet kalvekjøtt er en flott råvare som egner seg til litt finere kjøttdeigretter. Maksimalt 8% fett. Brukes typisk til karbonader, kjøttboller og frikadeller.

Kvernet svinekjøtt
Dette er et fint alternativ til vanlig kjøttdeig. Inneholder maks. 6% fett. Kvernet svinekjøtt passer ypperlig til kjøttsaus, kjøttboller, wok eller i pitabrød.

Farser:
Kjøttfarse Fremstilles av storfekjøtt eventuelt tilsatt svinekjøtt, og fett av storfe eller svin. Farse er spedd kjøttdeig tilsatt salt, krydder, stivelse og speingsvæske. Den kan maksimum inneholde 15% fett.

Medisterfarse
Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin. Farsens og medisterkakenes fettinnhold må ikke være over 23%. Medisterfarse brukes til medisterkaker.


Karbonadedeig og kjøttdeig er populære ingredienser i hverdagsmaten.
Kjøttdeig er kvernet kjøtt som er et vanlig innslag i matlagingen.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.

20 enkle og effektive kostholdstips

Kosthold20.09.2019484

Her får du 20 tips for effektivisere ditt kosthold.

Jefferson Squat

Trening19.09.2019275

Dette er en unik og særegen øvelse.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.

Slik bør du trene leggene dine

Trening17.09.2019577

Don't skip leg day! Slik bør du trene leggene dine.