Glykemisk belastning som gjelder

Kosthold02.10.2013Are Slettahjell31

Man hører hele tiden om glykemisk indeks, og jo høyere glykemisk indeks jo usunnere er matvaren. Er det alltid slik?

Glykemisk indeks (GI) er et tall som rangerer karbohydratholdige matvarer etter hvordan de påvirker blodsukkeret. Indeksen er en skala fra 0-100, hvor lav GI gir langsomt opptak av blodsukker, mens høy GI gir raskt opptak. GI handler altså om hvor raskt karbohydrater kan fordøyes og opptas. Jo raskere det skjer i tynntarmen, desto raskere stiger blodsukkeret og desto høyere er GI-en. Generelt sett vil man unngå høy GI, da dette fører til ubalanse i insulinnivået og kan på sikt føre til en rekke livsstilssykdommer. Eksempler på matvarer med høy glykemisk indeks er sukkerholdige matvarer samt loff, hvit ris m.fl. På bakgrunn av dette kan man jo tenke seg at det eneste man trenger å gjøre er å unngå matvarer med høy GI. Det er sant at man bør unngå slike matvarer, men det er ikke dette man bør legge i grunn når man velger bort matvarene.

Wienerbrød sunnere enn vannmelon?

Om man kun ser på GI skal matvarer som for eksempel vannmelon være av verste sort. Vannmelon har en ekstrem høy GI, mye høyere enn både banan, boller, wienerbrød, ja til og med brus. Betyr det at du heller bør spise wienerbrød enn vannmelon? Nei, det er ikke slik det fungerer. Det er her glykemisk belastning(GB) kommer inn. I tillegg til matvarens GI og matvarens karbohydratinnhold tar GB hensyn til mengden som spises av matvaren. GB er derfor langt mer interessant fordi den sier noe om den totale belastningen på blodsukkeret. Hvis vi bruker eksempelet ovenfor med vannmelon og wienerbrød. Vannmelon har høyest GI, men om man spiser 100 gram vannmelon og 100 gram wienerbrød vil wienerbrødet da gi en mye høyere glykemisk belastning enn vannmelonen. Dette fordi vannmelon inneholder mye vann og derfor veldig lite karbohydrater per 100 gram.

Se på glykemisk belastning neste gang du velger matvarer

Man må uansett tenke på at om man hele tiden velger matvarer med lav glykemisk indeks vil man også hele tiden få en lav glykemisk belastning. Om man derimot ønsker å spise noe godt med for eksempel litt sukker i bør man ikke kun se på glykemiske indeksen til matvaren, men også den glykemiske belastningen. Selv om vannmelon har en høy GI er det nok bedre å spise 100 gram av dette enn 100 gram av boller, godteri og wienerbrød.

Referanser:
Matoppskrift.no. (2002). Glykemisk index. Hva er det? Hva er hensikten?
http://www.matoppskrift.no/sider/Glykemiskindex.asp

 

 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Spis mat med lav GI

Kosthold12.09.20051

GI er et vitenskapelig redskap som rangerer matvarer i forhold til deres effekt på blodsukkeret.

Super næring med lav GI

Kosthold26.10.20128

Belgfrukter, bønner og erter.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Spis mat med lav GI

Kosthold12.09.20051

Super næring med lav GI

Kosthold26.10.20128

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!