Intervalltrening for deg med kneproblemer

Trening18.05.2019Are Slettahjell0

Mange mennesker sliter med kneproblemer, og kvier seg for å utøve intervalltrening.

Det er kjent at løping (særlig på tredemølle og asfalt) gir en stor belastning på knærne. Særlig de som sliter med kneskader fra før av trenger ikke å utsette knærne for denne belastningen. Her er noen eksempler på intervalltrening som gir mindre belastning på knærne:

Roing

Roing i romaskin er en fantastisk treningsform, som etter min mening er alt for lite brukt blant folk. De aller fleste treningssentrene har i hvert fall tre ganger så mange tredemøller som romaskiner. Samtidig er tredemøllene oftest stappfulle, mens romaskinene ofte får stå i fred. Ved intervalltrening på tredemølle er det primært beina som får kjørt seg. Ved roing derimot bruker man nesten hele kroppen. Det er dette som gjør roing til en kjempefin treningsform. Etter ei intervalløkt i romaskinen kan jeg love deg at du kjenner at nesten hver en muskel i kroppen er brukt. Mange tror av en eller annen merkelig grunn at man må løpe for å kunne øke oksygenopptaket. Det er fullstendig galt. Roing er en perfekt treningsform til å øke oksygenopptaket, i tillegg til at det vil være høyere melkesyreproduksjon ved roing kontra løping.

Ellipsemaskin

Ellipsemaskinen er et glemt kondisjonsapparat. Har du noen gang sett folk kjøre intervaller på ellipsemaskinen? Det er i hvert fall sjeldent blant folk. Ellipsemaskinen blir oftest brukt enten som oppvarming til for eksempel styrketreningen, eller som lavintensitetstrening. Trening på ellipsemaskin har et mer likt bevegelsesmønster til tredemøllen enn for eksempel romaskin og sykling. For de som liker å løpe, men på grunn av skader eller andre grunner ikke kan løpe er ellipsemaskinen et fint kondisjonsapparat som man fint kan kjøre intervalltrening på. Det er også veldig skånsomt for knærne i forhold til jogging. På ellipsemaskinen er beina alltid i kontakt med underlaget, noe som gjør at man ikke lander på foten. I tillegg får både rumpa og lårene kjørt seg en god del i denne treningsformen.

Sykling

I likhet med ellipsemaskinen er sykkelen veldig skånsom for knærne. Sykling er noe mer skånsomt i og med at man sitter på et sykkelsete, som gjør at man ikke får trykket av kroppsvekten på knærne. I tillegg gir sykling god styrke i bein og korsrygg, samtidig som det gir god belasting på hjerte og lunger. Det som er fint med sykling er at det både kan utøves ute- og innendørs.

Tips til effektive intervaller på romaskin, på ellipsemaskin og på sykkel:

30-40 minutters økter:
- 8 intervaller på 2 min med 1 min hvile mellom
- 6 intervaller på 3 min med 2 min hvile mellom
- 4 intervaller på 4 min med 3 min hvile mellom

Disse øktene anbefales å kjøres alene, og ikke rett før/etter styrketreningen. Kan også kjøres på samme dager som styrketreningen, men da helst tidligere/senere på dagen.

10-15 minutters økter:
- 8 intervaller på 30 sek med 60 sek hvile mellom intervallene
- 6 intervaller på 60 sek med 90 sek hvile mellom intervallene

Disse øktene kan fint kjøres sammen med styrketreningen, da varigheten på øktene er mye kortere. 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Intervalltrening ute som inne

Trening10.07.201766

Intervalltrening er treningsformen som får deg i bedre form.

Bygg muskler med intervalltrening

Trening23.11.2013287

Tren intervalltrening og bygg mer muskler.

Forbrenn fett med intervaller

Trening31.10.2018148

Dette er økten du bør gjøre en gang i uken - intervalløkt.

Løpe inne eller ute?

Trening24.08.201858

Hva får du mest uttelling av - tredemølla eller løpeturen ute?

Intervalltrening ute som inne

Trening10.07.201766

Bygg muskler med intervalltrening

Trening23.11.2013287

Forbrenn fett med intervaller

Trening31.10.2018148

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!