Pauluns top 10 verstinger

Kosthold04.04.2007Fredrik Paulun0

En liste over top 10 verstinger som du ikke bør ha i ditt kosthold. Sjekk ut om du har disse i ditt kosthold og ta en nærmere titt på hva de gjør med deg og kroppen din.
# Brus og saft
Om du vil bli fet, få diabetes og bli syk skal du drikke mye brus. Gjerne mer enn en liter per dag hvilket mange faktisk gjør. En liter gir nemlig drøyt 100 gram sukker hvilket vil overskride de 60-70 gram som et voksent menneske tåler uten å få et helseproblem. Et høyt sukkerinntak gir blodsukkersvingninger og cola.jpgenergioverskudd samtidig som det øker søtsuget og appetitten. Saft er ikke mye bedre selv om det finnes spor av frukt og/eller bær og den som drikker saft får faktisk i seg like mye sukker som fra brus. At brusen dessuten inneholder en mengde kjemikalier med ulik verdi gjør ikke saken bedre. Fosforsyren i cola har for eksempel evnen å binde opp kalsiumet i tarmkanalen hvilket øker risikoen for beinskjørhet.

# Tre for ti kroner
Finns det noe mer fristende enn et produkt full med fett og sukker som ligger å lurer på deg i køen til matkassen. Magen din romler og blodsukkeret ditt er lavt hvilket gjør at din reptilhjerne koples inn og da går alt som er logisk tenkende forbi. Det gjør at du kjøper disse små godteribitene som selges til "tre stykk for ti kroner". De inneholder alltid mye sukker og ofte transfett, men det gjør også mange andra livsmidler i butikken. Det som gjør at de kommer over de ti verste produktene i butikken din er at de er så lurt plassert og at de ofte vinner over instinktene dine.

# Chips og ostepop
Man blir ikke mett med kombinasjonen fett og stivelse til tross for at den gir store mengder kalorier. Om du spiser for eksempel nøtter som inneholder protein slutter du som regel å spise når du har nådd 300-400 kcal, mens med chips og ostepop er det ingen vanskeligheter med å få i seg 1 000 kcal av under noen timer framfor TV. Dessuten bearnaises.jpginneholder de store mengder salt som øker blodtrykket og de er stappet med transfett. Sistenevnte øker risikoen for hjerte-/karsykdommer.

# Fritert mat
Høy varme ødelegger ikke bare næringsstoffene, det gjør dem dessuten skadelige. Fett går fra helsegivere til kreftfremkallere og kolesterol går fra byggsteiner til fremkallere av hjerteinfarkt. Det gjør at fritert mat skal unnvikes og spises høyst ett par ganger per år. Dessuten er frityroljene ofte riktig dårlig. Mange inneholder transfett som er dokumentert skadelig for vår helse og fettet brytes ned jo lengre de ligger og koker i frityren. Det fett som er stabilest for varme er kokos og derfor anser mange forskere at det er den beste fettkilden i frityroljer.

# Kaker
Kaker inneholder ekstremt lite vann og fiber. Det betyr at de gir en del rask energi uten å mette. Den dårlige kombinasjonen av fett og sukker gjør ikke metningen bedre og det er ikke gunstig å spise kaker til man blir "fornøyd". Når man kake.jpgkjenner at det er på tide å slutte er det for sent! Derfor skal man legge opp eksakt det antall kaker som man antar å spise, for eksempel to stykk, og absolutt ikke legge opp flere på fatet. Når det ligger mat med sukker og fett innen en armlengds avstand er dessuten instinktet å spise denne for sterk. Gjennom hele evolusjonen har denne egenskapen vært viktig for å overleve sult perioder, men i dag gjør den oss fete og syke. Mange kaker inneholder dessuten det forhatete transfettet.

# Flak
Det finnes visse fiberflak som er ok, men de aller fleste sorter inneholder både for mye sukker og salt. Visse flaksorter inneholder faktisk så mye som 40% sukker, hvilket gjør at de næringsmessig ligner gelégodteri og man har knapt gelébringebær i yoghurten. Se derfor sukkerflak som godteri og du kan spise dem i passelige mengder på lørdagen om du absolutt må ha dem. Selv om flak som ikke smaker søtt, for eksempel corn flakes, har ekstremt høyt glykemiskt index hvilket gjør den ugunstig som frokost for den som vil holde seg pigg og rask hele formiddagen. Det aller beste alternativet er usøtet müsli og om den inneholder tørket frukt er det bare fint.

# Brød med sukker og herdet fett
Noen ganger blir man sjokkert! Blant "helsebrød" har jeg funnet varianter med både sukker og "delvis herdett fett" tilsatt. Det førstenevnte har av åpenbare grunner ikke noe å gjøre i et helsebrød. Det sistenevnte er en garanti for at brødet inneholder transfettsyrer hvilket er ennå verre enn photo-grain-product-4.jpgsukkertilsetningen. Hold derfor øynene åpne og velg typer uten disse skadelige og unødvendige tilsetningene.

 # Pølse og bacon
Visse dietter i dag anbefaler både pølse og bacon som er selvfølgelig like teit som det låter. Tanken er at man skal unnvike karbohydrater noe som er dumt og knappest nyttig i lengden, men det verste er nok at man får i seg store mengder salt, nitrit (som kan være kreftfremkallende), mettet fett og skadelige stoffer fra røykningen. Selvfølgelig er det ok å spise disse livsmidlene noen ganger i måneden, men de skal ikke inngå som en "nyttig" del av kosten.

# Majsolje og druekjerneolja
Forskningen blir stadig mer overbevisende når det gjelder hvor viktig forholdet mellom omega-3 og omega-6 er. Den ska ligge på 1:1 og 1:2, dvs. man skal spise lika mye av de to fettypene og maks dobbelt så mye omega-6 som omega-3. Mer omega-6  øker risikoen for inflammasjoner, hjerte-/karsykdommer, kreft, diabetes type 2 og mulig overvekt. Majsolje og druekjerneolke hører til de aller mest omega-6-rika oljer som finnes og skal unnvikes. Velg heller olivenolje eller avokadoolje somfett.jpg er nøytrale i sammenhenget. Rapsolja er også mye bra og bidrar faktisk med omega-3-fettsyrer da ca 10% av oljen består av det.

# Lightbrus
Du blir kanskje litt overrasket av å finne lightbrus på verstinglisten, men om du tror at den er mye bedre enn vanlig brus må du tenke deg om. Selvfølgelig er den sukkerfri og kommer verken gi  energioverskudd eller kraftige blodsukkersvingninger. Dog kommer den søte smaken å frigjøre hormonet grelin som øker både appetitt og sukkersuget. Resultatet blir derfor at du spiser mer og dessuten blir mer sukkersugen. Lightbrus er på ingen måte ett helsekost produkt, og cola inneholder ofte fosforsyre som synes å øke risikoen for beinskjørhet.

Fredrik Paulun er en av Skandinavias mest kjente ernæringsforskere, han har gitt ut mange bøker om emnet. Mer info finner du på www.paulun.se


Fredrik Paulun 

Fredrik er en svensk ernæringsfysiolog og forfatter. Han har gitt ut et en rekke bøker som er både oversatt til finsk, norsk, dansk, tysk, islandsk og engelsk. Han har solgt mer enn 1,3 millioner eksemplarer.

Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!