- Jeg har jobbet knallhardt til VM

Intervju01.11.2013Joachim Marhaug0

Stian Walgermo har trent med fokus på VM i styrkeløft i mange år nå.

Navn: Stian Walgermo
Alder: 25år
Bosted: Trondheim
Høyde/vekt: 175cm, 107-8kg off season.
Klasse: -105kg
Sivilstatus: Samboer
Arbeid: Reinertsen AS - IS-Utvikler på Olje & Gass
Trener: Dietmar Wolf
Klubb: Sjøholt Atletklubb
Sponsor: ExtremeFitness.no - no limits

Du har trent en stund og er nå tatt ut til landslaget. Fortell?

- Jeg har nettopp passert 7 år med styrkeløft og av de 7 årene har 4-5 av de vært på landslagene i styrkeløft, svarer Stian og fortsetter: - Fikk fra dag en oppfølging fra en styrkeløftklubb m.t.p. teknikk og Dietmar-program, fremgangen har vært stabil helt til nå. Aldri vært noe alvorlig skadet eller plaget såpass at jeg ikke har kunnet trent. Da jeg fikk vite at VM nok en gang skulle arrangeres i Stavanger (sist i 06) kjente jeg at motivasjonen økte betraktelig. Jeg har trent med fokus på dette stevnet i mange år nå og det er en stor drøm som går i oppfyllelse! Trener til daglig på KK-67, der er det et fantastisk treningsmiljø der alle støtter alle. Det siste året har også interessen for styrketrening blant jenter skutt i taket og det er til tider like mange jenter der som gutter. Vi er flere utøvere der fra landslaget og det går ikke en kveld uten det er tunge vekter, høy musikk og god stemning.

Trening og oppkjøring til VM

Stian har deltatt i en rekke konkurranser i år og trent målrettet og tungt. Han har perset raw i alle øvelser og Stian er mer enn klar for VM. Han har brukt mellom 15-20 timer på trening hver uke og nå skal han vise verden hva han er god for!

Hvordan har oppkjøringen vært?

- Etter mye konkurranser tidligere i år (RM styrkeløft, NM Benkpress, EM styrkeløft, NM styrkeløft og World Games) så har kroppen vært preget av dette i stor grad under oppkjøringen til årets VM på hjemmebane. Nedre rygg har vært plaget med strekk i quadratus som har forhindret meg i å løfte de tyngste settene i bøy og mark på trening i stort sett hele oppkjøringen. I tillegg så har patellarsenen på venstre kneet og venstre skulder vært veldig irritert etter all belastingen. Så kommer det vanlige opp på her igjen som stram muskulatur i lår og ryggstrekkere. Og for å toppe dette så hadde jeg lungebetennelse i en månedstid fra august til september. Det høres ganske drastisk ut men jeg føler meg endelig på bedringens vei og de siste tunge øktene har vært meget lovende, 350kg ganske lett i bøy, 265kg i benkpress og 310kg i markløft. Må takke Trondheim Fysikalske og Valentinlyst Kiropraktorklinikk for behandlingen de siste ukene.

Hva er ambisjonene på VM?

- Jeg er påmeldt som #4 med 960kg totalt og kan i teorien ikke komme noe særlig høyere opp på listen uten at noen av de ovenfor ryker ut (meget høyt nivå). I fjor kom jeg på 5.plass og vil være meget fornøyd med å ta et lite steg til mot toppen.

Hvordan har du trent dette året?

- Jeg har trent tyngre og mer enn noensinne, som har resultert i rawperser i alle øvelser. Dobbel på 270kg rawbøy, 210kg rawbenk og dobbel på 280kg rawmark. Det har også gitt bra utslag på konkurranse der jeg har perset med 32.5kg totalt så langt i år, 372.5kg bøy, 260kg benk og 330kg mark. Fra og med november i fjor startet jeg å trene 5 dager i uken, tidligere har jeg trent 4 dager, sier en entusiastisk Stian.

Hvilken øvelse er din favoritt i styrkeløft?

- Knebøy, siden det er der jeg er sterkest for tiden. Men det varierer mye ut fra formen i de forskjellige.

Hvor mange treningstimer går det per uke?

- Det går mellom 15 og 20 timer med tung bøy, benk og mark. Og ja, jeg trener alle øvelser hver trening. Everyday is powerlifting day!

Hva er det du liker best ved styrkeløft?

- Når du først har kommet i gang med treningen og kommet inn i miljøet vi har i Styrkeløft-Norge/Verden i dag, så er det omtrent ingen vei tilbake (Spør du meg).Å møte opp dag etter dag på trening, prate drit, flire og ha det artig med klubbkompiser og venninner, lette og tunge dager, spy, smerte, blod, betennelse og skallebank (også kalt trykk), fremgang og stagnasjon, er noe av det som gjør det spennende med treningene og styrkeløft! Alt man ofrer og de man svikter for å gjennomføre alle øktene, å komme på plattingen å prestere bedre og bedre for hver gang er det som driver meg! (for å nevne noe). I tillegg så er styrkeløft er veldig målbar idrett, man merker fremgangen veldig fort og det passer for alle i alle aldre.

Hva er dine beste løft nå?

Med utstyr: 372.5-260-330, beste total (960kg)
Uten utstyr: 275-210-287.5, beste total (762.5kg)
Alt i -105 klassen.
Knebøy - benkpress - markløft.

Hvordan varmer du opp til et maksløft på konkurransedagen?

- Det varier fra gang til gang, som regel så sier Dietmar hva jeg skal laste på stangen så gjøre jeg det bare som han så fint sier. Kjører få reps og rundt 5-6 sett før drakt, går ikke så veldig tungt før jeg tar på utstyret, rundt 80-85 % av 1RM. I bøy så blir det ca. 2 løft for å justere utstyret, kanskje 3 sett i benken for å få til skjorten, mens i mark så kan det bli bare et løft, av og til to. Viktig at man sørger for å ta siste oppvarmingsløft 5 minutter før fristen for å endre åpningsvekt går ut, tilfelle formen ikke er som forventet, utstyret ikke sitter helt eller noe annet skulle skje.

Hvordan startet du med styrkeløft?

- Jeg spilte fotball i 4.divisjon på Sunnmøre t.o.m. 18år, var halvfeit (93kg) men ganske rask og sterk. Startet å trene styrkeløft når sesongen var over i 2006 på Sjøholt Atletklubb som nettopp var startet opp av Bjørn Larsen, og har fortsatt med det til nå, kort oppsummert. Jeg har alltid vært interessert i styrketrening og hadde kompiser som drev på med styrkeløft før jeg startet og ble nysgjerrig via de, smiler Stian.

Viktig med et godt kosthold

Stian spiser en god del mat. Med 10-15 timers trening per uke sier det seg selv at man må ha påfyll av næringsstoffer. Spesielt før, under og etter trening er viktig for at man skal kunne yte maksimalt under trening.

Hva spiser du i løpet av en dag?

Frokost: Havregryn og et glass fun saft eller eplejuice.
Lunsj: 4 brødskiver med kjøttpålegg og ost + en salat med ekstra bønner og pasta + 2 glass melk
Middag: Varierer fra dag til dag, men prøver å være på den sunne siden.
Kvelds: Først en shake med karbs (Vitargo & cellmax), deretter en shake med protein (Extreme Whey med blåbær og ostekake smak) og kanskje en banan eller noen nøtter i tillegg.

Dette er rundt 3500kcal+.

Hvordan spiser du før, under og etter trening?

Før trening; er det middag, pre-workout og kre-alkalyn (krevolution-x, som ikke binder vann).
Under trening; er det FRES eller cellmax eller bare vann.
Etter trening; er det som nevnt ovenfor, først shake med karbs for å raskt fylle opp glykogenlagrene deretter protein for å gjenoppbygge de slite muskelfibrene og kre-alkalyn. Før sengetid er det ZMA.

Veien videre

Stian har klare forbilder i sporten og hva han vil videre i sitt liv. Han har spesifikke mål han vil gjennomføre i sin styrkeløftkarriere.

Hvem er du ser opp til og som er ditt forbilde i styrkeverdenen?

Når jeg startet med styrkeløft så jeg opp til Andreas Hjelmtveit som ble verdensmester på hjemmebane under senior VM 2006 den gang som junior med 912.5kg totalt. Etter jeg begynte å slå noen av Andreas sine rekorder i benkpress og senere passerte totalen hans, så ble forbildet byttet ut med hardt arbeidende Anibal Coimbra fra Luxemburg som innehar gjeldende verdensrekord i klassen på 1047.5kg. Hjelmtveit bidro mye på motivasjonen som junior den gang, å ha et forbilde er bare sunt og motiverer.

Hva gjør du om 5 år?

Da driver jeg forhåpentligvis fortsatt med styrkeløft på høyt internasjonalt nivå og har passert 1000kg totalt som den letteste utøveren i Norge.


Håper alle som har muligheten kommer til Stavanger 4-9.november for å se på VM i styrkeløft 2013! 8.november kl.14:00 skal jeg og Kristoffer Eikeland løfte i -105 klassen, sier Stian tilslutt.

Vi ønsker ham lykke til!

 


og det uten utstyr

Det norske landslaget er i form

Styrkeløft18.11.201799

Styrkeløft-VM i Pilsen.
I helgen ble Heidrun Ertsås junior verdensmester.
Kamilla Kolvig (26) løftet VM kravet.

Det norske landslaget er i form

Styrkeløft18.11.201799

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!