Her gir vi deg 6 julebordtips for å holde kroppen i sjakk

Trening15.11.2013Rita Immerstein0

Skal du på julebord i år?

Sesongen ser ut til å bli lengre og lengre for julebordstiden. Det er kanskje ikke bare ett julebord, men to, tre og fire julebord du er invitert på? I tillegg skal familie og venner samles gjennom julehøytiden. Treningsintensiteten og motivasjonen går ned fordi helgene går med til å spise og fordøye mat og alkohol i langt større mengder enn du vanligvis er vant til. Formen din henter seg inn igjen først på onsdag og da er neste julebord bare to dager unna.

To måneder med økt alkoholinntak og store måltider tærer på enhver kropp. Energi og treningslyst går ned, mens midjemålet går opp. Det renger ikke å være sånn dersom du holder på de daglige rutinene dine. Kjenner du deg litt igjen kan du følge tipsene her:

1. Forbered deg praktisk og mentalt

Dersom du har greid å få kostholdet og treningen din skikkelig i gang denne høsten og ikke vil spolere resultatene kan du forberede deg ved å spise sunt minst 5 dager i uken. Forbered deg mentalt på at det faktisk er ok å kose seg på julebord. Det du gjør for helsen din ellers i hverdagen holder stand for en kort julebords periode. Se ikke bort i fra at andre mennesker som vet at du lever sunt vil komme til å kommentere utskeielsene dine. Tenk da på at det er bedre å trene jevnt hele året og nyte julebordet fullt og helt enn bare å ende opp med å nyte julebord etter en hurtigslanking som allikevel bidrar til at du legger på deg enda mer fram til nyttår!

2. Gjør begge deler

Et fuktig julebord med masse drikke og god mat kan faktisk også være en boost for treningen din. Glykogenlagrene fylles opp og du får en påfølgende treningsøkt med skikkelig trykk i muskulaturen. Hold kroppen i bevegelse. Så lenge du har trent jevnt helesommeren og høsten vil resultatene holde seg eller kjapt innhente deg 2. nyttårs dag. Kroppen har en fantastisk evne til å tilpasse seg og belønne deg dersom du har gjort et godt forarbeid.

3. Spis jevnt og sunt hele uken

La ikke tanken på et fett og fuktig julebord ta fra deg motivasjonen til å spise sunt i uken. Hold deg lett i kroppen gjennom uken og belønn kroppen med et julebord når helgen kommer. Ta en treningsøkt og spis normalt samme dag som julebordet avholdes og du vil tåle blodsukkerbombene litt bedre enn de andre som starter gildet på tom mage i håp om å gjøre seg fortjent til all den gode maten.

4. Trening hjelper

Julemat er rikt på fett og er ofte svært energirikt. Du kan selvsagt velge sunnere alternativer på julebuffeten, men vi får allikevel i oss en viss mengde fett og sukker som er høyere en normalt. Føler du deg litt «boblete» etter helgens utskeielser er det nok saltinnholdet i maten som får deg til å samle vann. Drikk mye vann, ta deg en kjapp gåtur og tren litt vekter før du inntar et måltid rikt på proteiner og grønnsaker. Dagen etterpå er kroppen bort i mot normal igjen. Væskebalansen har rettet seg opp og kroppen takker rett og slett for maten og treningen du har gitt den!

5. Kjøp det du trenger når du trenger det

Det er alltid hyggelig å kunne servere noe kos til kaffen eller servere ekstra god drikke og dessert etter middagen når jule- og mørketiden er over oss. Vi er en sjokoladeelskende nasjon og nyter gjerne go'bitene i mørketiden. Er du en sukker-elsker bør du imidlertid kun ha et minimum på lager av snacks, desserter og julekaker. Det er som med Minde sjokolade - det er lett å la seg friste. De fleste av oss har et supermarked i nærheten og skulle du mangel noe så kjøpe det heller når du trenger det. Da unngår du å småspise til det er tomt - ut og handle må du i tilfelle uansett.

6. Nyt julebordet når du er der

Enkelte har en lei tendens til å grue seg og få dårlig samvittighet på forskudd. Dette kan ødelegge julebordsgleden og de gode forventingene man har til at det blir en bra fest i forkant. Gjør som du pleier i stedet; Jobb, ta en treningsøkt, spis maten din og dra deretter på julebord med all verdens av god samvittighet og juleglede. Ta en liten gåtur dagen derpå og husk at det det kommer et nytt år med nye muligheter. God førjulstid!

Skal du på julebord i år? Hvordan forbereder du deg? Svar i kommentarfeltet under.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Redd for å legge på deg av all julekosen?
Slik sparer du enkelt 1000 kcal.
Du trener mye, men drikker også alkohol av og til. Vil det påvirke resultatene?
Se hva som skjer med kropp og sjel hvis du lar være å drikke i januar.
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?