Linda Kristensen - ei supertrent styrkeløfter

Intervju04.12.2013Joachim Pedersen0

Linda Kristensen startet med styrkeløft igjen etter et opphold på 8 år.

Fakta:

Navn: Linda Kristensen
Alder: 35 år
Høyde: 163 cm
Vekt: Ligger alltid mellom 70 og 72 kg ( konkurrerer i 72 kg klassen )
Klubb: Sandnes AK
Sponsor: Får sponset behandling (sportsmassasje og nåler) av Balanz Treningssenter.
Instagram: @lindakpowerlifter
Facebook: Linda K-Powerlifter

Linda Kristensen er oppvokst i Mo i Rana, men har bodd i Stavanger i 13 år. Hun har en gutt på 12 år som hun har annen hver uke. Linda er en livsglad person med mye stå på vilje. Ellers så vil andre beskrive henne som en person som har mye energi. Til tider alt for mye energi, får vi vite.

Til daglig jobber hun i et firma som heter Zebra-Design. Det er hennes eget firma. Her jobber hun som interiørdesigner og belysningsrådgiver.

- Variasjon av type prosjekter er store, men mange av oppdragene innebærer prosjektledelse innen totalrenovering av boliger. Innimellom er jeg også innleid som foreleser på Norges kreative fagskole. Jeg er tillegg utdannet sykepleier og i perioder så jobber jeg litt som det også. Jeg jobber da i psykiatrien. Jeg liker å gjøre litt forskjellige ting. Man blir aldri lei da, smiler Linda.

Hverdagen og trening

Linda sine dager er sjelden like, men likevel gjør hun for det meste det samme hver dag, og det er å jobbe å trene. Ettersom hun styrer arbeidsdagen i firmaet sitt selv og jobber turnus når hun tar på seg vakter som sykepleier vil det variere når på døgnet hun trener og jobber.

- Jeg trener 1 til 2 økter om dagen 6 dager i uken. Da blir det alt mellom 2 til 4 timer om dagen med trening. Det kommer an på om jeg er midt i et oppkjøringsprogram til konkurranse eller ikke og hvor travelt det er med jobb. Annen hver uke har jeg gutten min og da er det viktig med litt familietid i tillegg til alt annet. Da hjelper jeg han med lekser, vi spiser middag sammen og i helgene finner vi på kjekke ting sammen, sier Linda.

Treningsprogrammet til Linda varierer ut i fra hvor lenge det er til hun skal på en stor konkurranse. Etter NM i styrkeløft har Linda hatt et oppkjøringsprogram i benkpress til EM, men trent mengdetrening i knebøy og markløft.

- I et oppkjøringsprogram så trener jeg med færre reps, men med tyngre vekter. Før EM trente jeg benkpress 5 dager i uka. Treningsdagene var likevel veldig forskjellig da vi trener benkpress på ulike måter som for eksempel medium eller smalt grep, på kloss og med strikk osv. I tillegg er det alltid biceps, triceps, skuldre og brystøvelser på treningsprogrammet, sier Linda.

Hun trener ulike knebøyøvelser og andre beinøvelser 3 ganger i uka og det samme gjør hun i markløft og andre øvelser på rygg. Linda trener for tiden mye klassisk markløft for å bli sterkere i ryggen, men løfter sumo i konkurranse.

- I tillegg så følges jeg opp av en fysioterapeut som har tatt en del tester og hjulpet meg med å finne mine "svakheter". Jeg har et eget treningsprogram for dette som jeg trener i tillegg til styrkeløftprogrammet. Jeg prøver også å bruke tid på og tøye innimellom. Her er jeg litt sløv på akkurat dette når kroppen føles bra, men så blir jeg flink med en gang jeg kjenner jeg får vondt en plass, forteller Linda litt lattermildt.

Tok et langt opphold fra konkurranser

Linda har alltid vært veldig aktiv. Hun startet med fotball fra hun var 11 år gammel til hun ble 17 år. Fra da Linda var 16 år gammel kombinerte hun styrkeløft og fotball helt til hun fant ut at hun måtte velge en av delene. Valget ble da styrkeløft.

- Etter EM i 2004 så var jeg lei. Jeg hadde vært en del syk det året og hadde en del skader. Kroppen var lite samarbeidsvillig og da "sluttet" jeg med styrkeløft. Jeg rørte ikke en knebøystang på 8 år. Jeg trente likevel masse disse årene og jobbet også på et treningssenter. Da hadde jeg mange gruppetimer som for eksempel. Step-/styrke, pilates, body pump, spinning og bosu, sier Linda.

Hun trente også mye i helsestudio disse årene og da gikk det i mer fitness- og byggepreget trening. Samtidig sto hun mye på snowboard og slalåm. Linda elsker å kjøre pudder ( off-pist ). Det har blitt noen vintere med opptil 40-50 dager på ski.

- Jeg hadde jo "slutta" med styrkeløft, men plutselig så kom lysten tilbake. Det var spesielt det å konkurrere som fristet igjen. Jeg hadde savnet det. Fra januar 2013 begynte jeg å rette treningen mot styrkeløft. Planen var å være med på NM i benkpress og styrkeløft. Målet var å bli norgesmester, og det greide jeg jo! Videre var planen å gå på diett og stille i den nye klassen Womens physique på Stavanger Open samt NM i kroppsbygging nå i høst. På NM i juni syntes jeg det var så gøy å konkurrere på plattingen igjen at jeg bestemte meg for og holde meg der i stedet for å entre scenen deffet.

Ville bli sterkere - startet med styrkeløft

Linda ville bli sterkere i kroppen så hun kunne yte bedre på fotballbanen. Da var nærmeste plass å trene vekter styrkeløftklubben hjemme i Mo i Rana. Det var andre styrkeløftere som så potensialet i Linda.

- Jeg var jo spesielt sterk i beina på grunn av fotballen. De fikk meg til å trene de tre baseøvelsene i styrkeløft og meldte meg på konkurranser. Året etter var jeg allerede med på mitt første junior NM. Jeg ble norgesmester for ungdom, kåret til beste debutant og satte ny norgesrekord i knebøy, markløft og sammenlagt. Da var jeg 17 år, 55 kg og løftet 160 kg i knebøy. Det er ingen som har tatt den rekorden i ettertid. Samme år fikk jeg plass på landslaget, sier Linda energisk.

Linda er sterk. Hun har løftet 200 kg i knebøy, 135 kg i benkpress og 182,5 kg i markløft. Dette er konkurransevekter. På trening ligger hun en del lavere utenom i benkpress. Hun har løftet 140 kg på trening mange ganger, men i konkurranse har hun ikke nådd vektene ennå.

- Det er irriterende da nåværende norgesrekord i benkpress er 137,5 kg, sier Linda med et sukk.

Linda sin merittliste

Linda har en del meritter, men på grunn av hennes lange opphold som konkurrerende styrkeløfter er det en del år i mellom.

2004 og tidligere:
Blant annet flere norgesrekorder for ungdom i sammenlagt, i knebøy og markløft.
Norgesmester for junior og senior.
Nordisk for senior: bronsje x 2 og 1 stk gull. Sølv på west europeisk cup.
Deltatt på flere junior/senior EM og VM. Beste plassering er 6 plass.

2013:
Nasjonalt: Norgesmester i benkpress og styrkeløft.
Internasjonalt: Den kjipe 4. plassen på EM i benkpress. Hun løftet det samme som bronseplassen, men når en løfter like mange kilo er det den med lavest kroppsvekt som får medaljen, og Linda veide 300 gram mer enn hun tyske løfteren.

- Så etter det har jeg fått nytt kallenavn på benkpresslandslaget, og det er tjukka! For tjukk til å ta medalje, ler Linda.

Fremgang i styrkeløft, miljø og motivasjon

Det Linda liker spesielt godt med styrkeløft er at det er så målbart. Det er veldig enkelt å se om man er blitt sterkere. Det er jo bare å telle kilo. Man konkurrerer mot andre, men også mot seg selv. Når man konkurrerer ønsker man jo ikke bare å løfte mer enn motstandene, men målet er også å løfte mer enn en man selv har gjort tidligere.

Fremgangen til Linda styrkemessig har økt gradvis. Hun også økt gradvis i kroppsvekt ettersom hun har blitt sterkere. Linda har gått veien fra 57 kg klassen til 72 kg klassen fra hun startet og frem til nå.

- Nå går jeg i en vektklasse som tilsier at jeg kan spise masse mat og samtidig ha potensial til å bli sterk på samme kroppsvekt. Det blir derfor spennende fremover for jeg har tenkt å jobbe meg sakte men sikkert oppover mot 600 kg sammenlagt.

Linda trener på flere steder. Styrkeløftere er visstnok skikkelig bortskjemte i Stavanger/Sandnes ettersom det er så mange klubber og treningssentre som har utstyr tilrettelagt for styrkeløft.

- Jeg har mine faste dager på klubblokalet til Sandnes AK. Der er det et godt klubbmiljø og jeg får alltid masse hjelp når jeg trenger det. Jeg er også innom Gandal AK og trener litt sammen med de i klubben der. I tillegg har jeg Balanz treningssenter som er rett i nærheten av meg. Der er det stort og romslig og alt av utstyr man trenger. Dersom jeg har lite tid eller at jeg må trene på dagtid er det dit jeg drar.

- Jeg har som regel mine faste dager på City 24-7 i Sandnes også. Det som er så greit der er at jeg har nøkkelkort og kan trene når jeg vil på døgnet. For eksempel når andre tilbringer lørdagskvelden på fest er jeg ofte og trener! På City er jeg aldri alene selv på en lørdagskveld. Det er alltid andre folk der. Det er en god blanding av alt fra kroppsbyggere, fitnessutøvere til mosjonister og alle de som kommer fra andre idretter. Der er det tilrettelagt både for de som trener bygging, crossfit, styrkeløft osv. Det er et allsidig miljø og man blir veldig godt ivaretatt. Folk er også veldig sosiale med hverandre utenom trening som i å gå på kino og ut å spise sammen osv. Det er veldig koselig, kan Linda fortelle.

Det er mye som motiverer Linda. Styrkeløft er jo en veldig lett målbar idrett. Man kan bli hekta på å løfte mer og mer kilo.

- Tanken på å stå øverst på pallen både nasjonalt og internasjonalt er veldig motiverende. Den følelsen man får når man er bedre enn sine konkurrenter når de er på sitt beste er magisk og motiverende, sier Linda.

I hverdagen har Linda også et stort behov for å få utløp for all energien sin og hun kobler ut alt annet når hun først trener. Alle bekymringer og stress ellers i livet hennes blir glemt og da har hun "fri" når hun trener. Dette er for henne en motivasjon i hverdagen. Den roen man har i kropp og sinn etter en lang og hard treningsøkt er en deilig følelse synes Linda.

Kosthold og kosttilskudd

Linda har blitt flinkere med årene til å ha et bra kosthold og hun har merket at det har mye å si for hva man presterer på trening og konkurranse.

- Til frokost spiser jeg alltid havregrøt med mandler og rosiner og etter hvert tar jeg en proteinshake. I løpet av dagen spiser jeg 3 måltider med ris, grønnsaker og biff/kylling/fisk og ett måltid med for eksempel knekkebrød med avokado, ost og skinke. Rett etter trening går det i riskaker, banan og proteinshake. Hvis jeg er småsulten i mellom måltidene spiser jeg frukt eller grønnsaker, forteller Linda.

- I tillegg er jeg er veldig glad i sjokolade og jeg spiser en del av det i tillegg til all maten. Noen dager greier jeg å holde meg unna, mens andre dager kan jeg godt spise èn 200 grams sjokoladeplate på kort tid. Jeg har faktisk problemer med å holde vektklassen min hvis jeg ikke får tilført ekstra kalorier, sier Linda.

Kosttilskudd er viktig for Linda. Når man presser kroppen sin så hardt hver dag er kosttilskuddet med på å restituere kroppen og bygge opp muskulaturen man har brutt ned under treningen. Med riktig bruk av kosttilskudd er det også med på å forebygge skader og forsterke immunforsvaret. Man tåler rett og slett mere.

- Jeg bruker multivitaminer/mineraler og Udos Choice hver dag. BCAA og L-Glutamin tar jeg i tilknytning til trening. Det samme gjør jeg med ZMA. I tillegg drikker jeg som regel 2 proteinshaker til dagen. Jeg skulle vel egentlig byttet ut sjokoladen min med Gainer når jeg tenker meg om. Det hadde jo vært sunnere det, men det er jo så godt med sjokolade, smiler Linda.

En perfekt start på dagen

De fleste liker å starte dagen med et godt måltid. Når vi spurte Linda om hun hadde et tips til en god frokost var hun ikke akkurat vond å be.

- Jeg liker havregrøt med chia- og linfrø, vaniljesukker og litt salt. Bland med vann og sett inn i mikroen et par minutter. Strø rosiner, hakkede mandler, sukrin og kanel over. Sunt frokostmåltid som smaker godt og metthetsfølelsen varer lenge, smiler Linda.

5 år frem i tid

Linda har opplevd litt triste ting de siste 2-3 årene som hun har kommet seg forbi nå og på bakgrunn av det som har skjedd har hun lært seg å ha mer fokus på å leve i nuet. Rett og slett nyte livet her og nå.

- Men når det gjelder min satsning på styrkeløft har jeg i hvert fall tenkt så langt frem som 4 år. Da er det World Games (styrkeløfternes OL), og min plan er at jeg skal da ha blitt så sterkt at jeg er en av de norske utøverne som får delta der. Målet er jo også at jeg skal ha innhentet en del medaljer internasjonalt innen den tid, sier en optimistisk Linda.

- Og sånn ellers er jeg jo fremdeles mamma til Marius om 5 år, og jeg har nok fremdeles firmaet mitt. Jeg satser på at jeg innen den tid har fått utført mange av planene som jeg har for Zebra-Design, avslutter Linda.


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Hun gikk ned i vekt og så opp i vekt igjen - og ble strammere!
Abby Pollock (22) har gjort litt av en forvandling.
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.
«Simplicity is the key to brilliance» - Bruce Lee