Spiser du for lite?

Kosthold10.06.2019Rita Immerstein0

Spiser du for lite går kroppen over i et lagringsmodus og da stopper fremgang opp.

I jakten på en kropp med lavere fettprosent, mer muskelmasse og bedre utholdenhet kan du risikere å ende opp med å spise for lite. Kroppen tilpasser seg det energi-inntaket du tilfører den og det er ikke alltid dette ender opp med et ønsket resultat. Uten et strukturert kosthold risikerer du ikke nødvendigvis å spise for mye, det er snarere tvert om, du ender kanskje opp med å spise for lite.

Har du mangel på struktur i kostholdet? Lar du være å spise vanlig, sunn mat i håp om at fristelsene du endte opp med å hive i deg for en time siden ikke skal gjøre så mye ut av seg? Tenk deg om før du lar være å spise den vanlige maten, for den er rett og slett livsnødvendig for at kroppen din skal fungere som den skal. Tenk deg at du spiser en normal sunn middag og legger til 100 gram sjokolade til dessert. Hva om du kun spiste sjokoladen og droppet middagen? Tror du at kroppen ville si «takk» om den kunne snakke?

Vi trenger energi og overskudd til å utføre dagens gjøremål, selv om du ligger i ro på sofaen hele dagen. Kroppen krever at du tilfører nok energi for å ha overskudd til å gjøre alle dagens gjøremål, selv om det bare er å ligge på sofaen en hel dag. Dersom du ikke spiser nok kan du faktisk risikere at forbrenningen stopper opp. Vi trenger påfyll av energi og næringsstoffer for å fungere optimalt(Rødahl, 2013).

I motsatt fall blir du sliten og trøtt og dårlig konsentrasjon. Immunforsvaret blir svekket og på lengre sikt risikerer du å utvikle mangelsymptomer fordi du mangler viktige vitaminer og mineraler i følge Terese Glemminge Arnesen som er ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter(Rødahl, 2013)

Både feil mat og for lite mat kan gi mye av de samme negative konsekvensene. Så tenk da på den 100 grams sjokoladeplaten som bidro til at du droppet et måltid fordi kaloriinntaket allerede var brukt opp for denne gang. Det betyr at du både spiser feil og sannsynligvis for lite totalt sett. Mari Kroghus, partner og ernæringsfysiolog ved Improving Lives forteller at du lettere kan merke kroppens signaler når du spiser sunn mat. Du får rett og slett bedre indikatorer på hva som er sult, metthet og søtsug(Rødahl, 2013).

Når du spiser for lite blir kroppen litt nervøs for at den ikke skal få nok tilgang av energi og den går over i et lagringsmodus. Den må rett og slett spare på det den har.

Visste du at en kvinne på 65 kilo bruker 1600 kcal bare med å ligge og slappe av på sofaen en hel dag? Ta en vurdering av ditt eget energiforbruk. Har du gått lenge på sparebluss så nytter det ikke å starte rett på energiunderskudd for å gå ned i fettprosent og øke muskelmasse og forbedre din utholdenhet. Et sunnere kosthold og lavere inntak av hvitt sukker vil hjelpe, men sats på å spise nok og aller helst et lite overskudd av sunn og næringsrik mat. På den måten kan kroppen begynne å stole på at den igjen får nok tilgang på energi. Dermed brennes fett og ikke muskelmasse som den kanskje til stadighet har måtte ty til for å få nok brennstoff. Lagrene er jo spart i tilfelle enda dårligere tider. Med et tilstrekkelig og sunt matinntak vil du produsere gode hormoner og et sterkt immunforsvar som er grunnlaget for en kropp som skal yte optimalt både på jobb og fritid. Husk på og glem aldri at det er tilgang på mat som får kroppen til å bruke energi og ikke fravær av mat.

Når du har stabilisert matinntaket og gått i balanse eller et lite overskudd kan du faktisk justere ned energiinntaket og fortsatt gå ned i vekt på ønsket måte. Oppskriften er fortsatt like enkel og for å få kroppen til å stole på deg må du gjøre følgende:

- Balanse/overskudd i energi - balanse - underskudd + spisedag hver uke/14. dag
- Muskelmasse og hormonproduksjon: Proteiner og riktig styrketrening
- Utholdenhet og påfyll av energi i kroppens celler: Lett tilgjengelig energi i form av ulike karbohydratkilder
- Smøring av kroppen: Fett som kilde til å bygge cellemembraner, hormoner, støtdeming og isolasjon

Gi kroppen det den trenger!

Kilde:
Rødahl J., M.(2013) Derfor bør du ikke spise for lite
http://www.abcnyheter.no/livet/2013/10/19/derfor-boer-du-ikke-spise-lite


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Size matters!
Spørsmål fra forumet.

Hvordan holde vekten i julen

Kosthold23.12.201215

Desember er en måned der mat står i sentrum ved mange anledninger.
Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?

Hvordan holde vekten i julen

Kosthold23.12.201215

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!