Sunnere juledesserter og juleknask

Kosthold19.12.2013Silje Bjørnstad163

Kanskje èn av disse sju dessertvariantene kan friste nå i julemåneden?

Spis sunt og godt uten at det gå utover julekosen. Juletiden byr på mange fristelser, men det finnes mange ingredienser som kan gjøre julekakene og julesnacks sunnere og mer næringsrikt. Vaniljekesam er for eksempel et ypperlig alternativ til vaniljesaus og krem, mens sukrin og sukrinmelis fint kan erstatte sukker og melis i bakingen. Blant annet så vil desserter og julegodter med frukt gi deg viktige vitaminer og fiber, mens mørk sjokolade inneholder mer kakao enn lys og dermed gir deg mer antioksidanter.

Jordbær-nisser

1 kurv friske jordbær
1 pakke philadelphia naturell eller annen kremost naturell
4 ss sukrinmelis
1 ts vaniljeekstrakt
Svarte sesamfrø til øyne (kan erstattes med noe som ligner)
Skyll jordbærene og skjær av det grønne. Kutt av toppen av jordbærene, dette skal være «nissehatt», og jordbær-bunnen blir «nissekropp». Pisk sammen smøreost, sukrinmelis og vaniljeekstrakt - blandes godt sammen! Ha blandingen i plastpose, press massen ut i en av hjørnene og klipp et passe stort hull i hjørnet. Fyll toppen av jordbærkroppen med osteglasuren, ha på «hatten» og sett på øyne. Bruk gjerne den hvite ostekremen til å lage «dusk» på «nissehatten» og knapper på «nissekroppen». Serveres med en gang eller oppbevar i kjøleskapet.

Kesampiker - en sunnere variant av den tradisjonelle desserten «tilslørte bondepiker»

Til 4 porsjoner:
1 beger (3 dl) vaniljekesam
3-4 dl malt havregryn eller en blanding av ulike nøtter
1 glass lett-eplemos (eller hjemmelaget eplemos uten tilsatt sukker)
Rist havregryn/nøttene i en stekepanne til de får en gylden farge. Hvis du ønsker har du på kanel og sukrin. Avkjøl før du legger eplemos, havregryn/nøtter og vaniljekesam lagvis i porsjonsglass eller dessertskåler. Legg gjerne to lag av hver.

Hjemmelaget fruktnøtt

Mørk sjokolade (kokesjokolade, minst 70%)
Hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner
Smelt sjokoladen i et vannbad og tilsett ønsket mengde av hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner.
Fordel sjokoladeblandingen i små former og sett kjølig.

Marsipankuler

90 g mandelmel
60 g sukrinmelis
2 eggehviter
1-3 dråper mandelessens
Bland sammen sukrinmelis, mandelmel, eggehviter og mandelessens. Tilsett mer mandelmel eller sukrinmelis ettersom hvor søtt du liker å ha det. La deigen hvile i cirka 15 minutter før du deler den i 12 like biter og triller kuler. Dypp gjerne marsipankulene i smeltet sjokolade til slutt og oppbevar kjølig. Hvis du ønsker kan du smaksette marsipanen med for eksempel noen dråper av ferskpresset appelsin, sitron, rom, konjakk eller lignende.

Kokosbollekake

5 eggehvitter
5-6 ss sukrin
1 ts vaniljepulver
20 g kokos
5 plater gelatin
Glasur:
2 eggehvitter
2-3 ss sukrinmelis
Cirka 15 g kakao
2 plater gelatin 10 g kokos (pynt)

Stivpisk eggehvitene med sukrin, og bland deretter inn vaniljepulver og kokos. Legg gelatinplatene i litt kaldt vann i 5 minutter. Press deretter ut vannet og hell over 1 dl kokende vann. Hell dette over i eggeblandingen i en tynn stråle samtidig som du visper. Hell massen over i en ønsket form og sett i kjøleskapet. Glasuren lager du ved å smelte gelatinplatene sammen med litt kokende vann (cirka 1 spiseskje). Stivpisk eggehvitene med sukrinmelis og bland i kakao og gelatin på samme måte som med selve kaken. Hell glasuren over kaken og strø over kokos. Sett inn i kjøleskapet slik at glasuren stivner.

Peppermynteknapper

1 dl sukrinmelis
2 ss fløte (gjerne lett dessertfløte eller matfløte)
4 dråper peppermynteolje
Sjokolade til å dyppe knappene

Bland alle ingrediensene godt sammen. Massen skal være ganske løs, men la den stå kaldt noen minutter dersom du vil ha en fastere masse å jobbe med. Trykk ut små knapper ved hjelp av et lite glass, eller rull små kuler. La knappene stivne i kjøleskapet. Smelt sjokolade (gjerne sukkerfri/mørk) over et vannbad, og dypp knappene i sjokoladen. Oppbevar peppermynteknappene i kjøleskapet.

Bakt eple med vaniljekesam

Del opp et eple i båter og fordel i en ildfast form. Strø over kanel og sukrin gold eller sukrin. Stek eplebåtene ved 200 grader i cirka 15-20 minutter til de er blitt møre. Server med vaniljekesam.

Sunnere riskrem

Til 3 porsjoner:
200 gram cottage cheese (mager/vanlig)
2 dl Lett dessertfløte
1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
Pisk fløten til krem og bland sammen med cottage cheese og vaniljepulver. Rød saus lager du enkelt ved å koke opp 100 gram frosne jordbær/bringebær sammen med 40-50 gram sukrinmelis (smak deg frem) og 1/4 dl vann. La koke i et par minutter før du bruker en stavmikser til å få en jevn og glatt saus. Avkjøl og server sammen med riskremen.

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen

6 nydelige og sunne desserter

Kosthold11.10.2017121

Dette er høstens søteste fristelser - sunnere desserter.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!