Martin Borgland Rønning knuste kilokravet til VM klassisk med 880 kg sammenlagt

Styrkeløft18.12.2013Anne Marie Hveding0

Martin Borgland Rønning løfter i klasse +120 kg hvor kilokravet for å kvalifisere seg til VM i utstyrsfri styrkeløft er satt til 852.5 kg.

Ingen har hittil løftet mer enn dette utstyrsfritt i klassen, noe Martin Borgland Rønning klarte med glans 14. desember.

Oslo Styrkeløftklubb arrangerte julestevne i helgen, hvor Martin løftet hele 880 kg sammenlagt uten utstyr. Med en lett start på 300 kg i knebøy økte han til 312.5 i andre forsøk. Dette løftet ble underkjent på dybde og han løftet samme vekt igjen for å sikre kiloene. Siste løft var også lett og ble godkjent.

Benkpress er Martins desidert beste øvelse. I november løftet han hele 260 kg på trening. Under helgens stevne startet han på 240 kg, økte til 247.5 kg i andre. I siste forsøk fikk han et lett løft på 252.5 kg godkjent. 

Til slutt var det markløften som skulle på plass for å sikre totalen. Allerede i første forsøk på 287.5 kg fikk Martin sammenlagt 852.5 kg. De to neste løftene gikk kun med på å pynte på totalen. I andre markløft meldte han inn 300 kg, som også var lett og ble godkjent. I siste løftet han 315 kg som gav totalt 880 kg.

Beste utstyrsfrie total i Norge

Fra 2014 innfører Norges Styrkeløftforbund utstyrsfrie norgesrekorder, så foreløpig er Martins total en uoffisiell norgesrekord.

Den beste totalen som var registrert som utstyrsfri løfting var Lars Dalby Markussens 835 kg fra mars 2012. De eldste resultatene viser ikke bestandig hva som var løftet med eller uten utstyr, noe det gjør i dag.

Hva er motivasjonen til for å kvalifisere deg til VM klassisk?

- Når nivået er så tøft som det er nå i Norge , så ser jeg dette som den korteste veien til et VM. Jeg tror også jeg kan konkurrere om medalje i benkpress på dette mesterskapet.

Hvordan tror du nivået i +120kgs-klassen kommer til å bli?

- Det er veldig vanskelig å si noe konkret om nivået. De beste har ennå ikke begynt å løfte utstyrsfritt. Hvis Ray Williams fra USA stiller kommer det til å bli gjort noen ekstraordinære løft. Ellers er det flere ukjente som dukker opp i den utstyrsfrie løftingen i IPF foreløpig.

Har du gjort noen endringer i treningen din for å fokusere på utstyrsfri løfting?

- Lite endring. Utstyrsøkter har blitt byttet ut med tunge utstyrsfrie løft. I utgangspunktet trener vi 99% utstyrsfritt. Derfor har det vært lite tilrettelegging . Jeg skal fremdeles løfte med utstyr på NM neste år.

VM i Johannesburg - Trenger spons/donasjon

Styrkeløft er en idrett med lite økonomiske tilskudd. For å finansiere turen til VM klassisk, som befinner seg i Johannesburg i Sør Afrika sommeren 2014, har 29-åringen opprettet egen donasjonsside for de som ønsker å sponse turen hans. Siden finnes HER.

IPF bestemte seg fra 2011 for å ha et prøveprosjekt med utstyrsfritt VM. Første året het det Classic World Cup, hvor flere norske deltok. Fra 2012 ble det hetende Classic World Championship. Norge satt nokså høye standardkrav for deltakelse, som førte til at kun to utøvere dro fra Norge til arrangørlandet, Russland i fjor.

Vi ønsker Martin lykke til og håper å se han på plattingen i Johannesburg!


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Nøtter er en av de mest konsentrerte næringskilder vi har i kostholdet.
Hun gikk ned i vekt og så opp i vekt igjen - og ble strammere!
Abby Pollock (22) har gjort litt av en forvandling.
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.