Får 2-åringer og voksne i seg for mye søtningsstoffer?

Kosthold21.12.2013Joachim Marhaug56

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert og kommet med en fyldig rapport.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert hvor mye 2-åringer og voksne får i seg av søtstoffene aspartam, acesulfam K og sukralose og konserveringsmiddelet benzosyre fra drikkevarer.

Det er ikke så lenge EFSA meldte at aspartam er trygt, men selv om det er trygt i anbefalte mengder betyr det ikke at det er trygt dersom man overdoserer.

LES OGSÅ: - EFSA forskning: Lettbrus er IKKE skadelig

Derfor har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i oppdrag fra Mattilsynet ønsket å finne ut hvor mye 2-åringer og voksne over 18 år får i seg av disse søtstoffene gjennom leskedrikker, saft, nektar og vann tilsatt smak. Rapporten er datert 20. desember 2013.

Grunnlag for beregningene

Det er blitt foretatt kostholdsundersøker som viser inntaket av søtstoffene aspartam, acesulfam K, sukralose, benzosyre og det faktiske innholdet av søtstoffer og benzosyre i drikkevarer på det norske markedet. VKM fikk data levert av drikkevareindustrien høsten 2013. VKM har i beregningene tenkt seg at noen forbrukere drikker leskedrikker både med sukker og søtstoff, mens andre kun drikker de med søtstoff.  Noen varierer mellom ulike merker med ulik mengde søtstoff, mens andre kjøper alltid de samme merkene som for eksempel de med mest tilsatt søtstoff slik at de får et høyt inntak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er anbefalingene

Det er beregnet ut ADI for de ulike søtstoffene. ADI vil si den mengden man kan drikke på daglig basis i løpet av hele livet uten nevneverdig risiko for helsen. VKM har benyttet seg av EFSA sine ADI-verdier.

Navn                    Beskrivelse                                                          ADI
Aspartam             Søtstoff (150-200 ganger søtere enn sukker)       40 mg/kg kroppsvekt
Acesulfam K        Søtstoff (130-180 ganger søtere enn sukker)         9 mg/kg kroppsvekt
Sukralose            Søtstoff (600 ganger søtere enn sukker)              15 mg/kg kroppsvekt
Benzosyre           Konserveringsmiddel                                              5 mg/kg kroppsvekt

Får vi oss for mye av søtstøffene?

Svaret er nei! VKM har beregnet at verken gjennomsnittskonsumenter eller høykonsumenter blant to-åringer og voksne får i seg for mye slik at dem overskrider grensen for akseptabelt daglig inntak for søtstoffene aspartam, acesulfam K og sukralose ut fra dagens inntak av leskedrikker, saft eller nektar. Det gjelder også de som alltid kjøper produktet som inneholder mest av hvert søtstoff.

VKM har kun beregnet inntaket av drikkevarer. Det er viktig å presisere for oss i treningsbransjen at det er også tilsatt søtstoffer i enkelte kosttilskudd. Har du et høyt inntak av drikkevarer og kosttilskudd kan det være fordelaktig å finne ut ditt daglige ADI inntak for å se om du overskrider. Sannsynligheten er ikke stor da det blir en liten andel i for eksempel per proteinshake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Benzosyre - konserveringsmiddel

Benzosyre finner man blant annet i tyttebær og er mye brukt i konserveringsmiddel i mange drikkevarer. Benzosyre er en organisk syre.Videre viser inntaket av benzosyre ligger under det akseptable daglige inntaket blant gjennomsnittskonsumenter av 2-åringer og voksne, men at 2-åringer som er høykonsumenter av leskedrikker og saft som er tilsatt de høyeste mengdene benzosyre kan komme opp i inntaksverdier lik akseptabelt daglig inntak (ADI).

Benzosyre får man også i seg fra andre kilder som mat og diverse kroppspleieprodukter og at beregningene til VKM omfatter kun drikkevarer. To-åringer og voksne kan komme i fare for å overskride ADI dersom det tas hensyn til eksponering også fra mat i den gruppen som er høykonsumenter av leskedrikker, saft og vann med tilsatt smak.

Det er ikke ønskelig å overskride ADI inntaket, men VKM understreker at overskridelse av ADI ikke umiddelbart fører til toksiske effekter, men at sikkerhetsmarginen mot negative helseeffekter blir mindre.

Referanse:
Risikovurdering av de intense søtstoffene aspartam, acesulfam K og sukralose og konserveringsmiddelet benzosyre fra drikkevarer (20. desember 2013):
http://www.vkm.no/dav/02005d4c25.pdf

 


Nå viser enda en ny studie at kunstig søtningsmidler ikke gir økt vekt eller risiko for diabetes type 2.

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Pepsi Max har lansert en ny smak; Pepsi Max Cherry.

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Nå kutter Pepsi ut aspartam i Pepsi Light, men...

Pepsi Max Cherry i salg nå

Kosthold16.09.2015205

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!