Stihl Timbersports

Intervju03.01.2014Joachim Marhaug204

Stihl Timbersports består av seks øvelser bestående av øks, motorsag og sag.

Stihl Timbersports, som den organiserte formen for denne sporten heter, har sitt utrspring i USA, Canada og Oseania (Australia og New Zealand).

I USA og Canada startet det med at tømmerhoggere fra forskjellige distrikter møttes for å konkurrere. Det finnes i dag mange former for slike konkurranser, men Stihl har organisert formen og arrangerer verdensmesterskap hvert år. Det første VM i Stihl Timbersports ble arrangert i USA i 1985.

I 2012 arrangerte Norge VM for første gang. Arrangementet ble avholdt foran nesten 10.000 tilskuere i Håkons hall på Lillehammer. VM blir sendt på Eurosport og ESPN.

Timbersports består av seks øvelser; tre øvelser med øks, to med motorsag og en med håndsag (svans på to meter). Alle øvelsene foregår to og to i duell, men det er ikke utslagning. Det er total poengsum som teller til slutt.

1. Stocksaw - Her skjærer man av to skiver med ei standard 90 cm3 motorsag.
2. Underhand chop - Her står atleten oppe på stokken og hugger gjennom fra begge sider.
3. Singlebuck - Her sager man av ei skive på 45 cm med ei lang håndsag, kalt singlebuck.
4. Standing Block chop - Her hugger atleten ei blokk som er festet i stående posisjon.
5. Springboard - Her hugger atleten to lommer, setter inn brett og klatrer til toppen, før toppen hugges av.
6. Hotsaw - Gromøvelsen for puplium. 250-400 cm3 motorsager. Her sages det tre skiver innenfor 15 cm

Ole Ivar Lierhagen driver med Timbersports og er på landslaget i Norge. Han er også kåret til Norgesmester hele 3 ganger og fått bronsjemedalje på Nordisk. Han har også en besteplassering på 12. plass i VM.

Navn: Ole Ivar Lierhagen
Bosted: Brumunddal
Alder: 38 år
Høyde: 190 cm
Kroppsvekt: 125 kg
Arbeid: Kontor offentlig sektor
Sivilstatus: Gift
Sponsor: Stihl, TilhengerNor, Ringsaker`n og Fønix treningssenter
Merittliste: 
2 x Norgesmester (Lik poengsum som Ole Harald L. Kveseth i 2013, men dårligere tid)
Deltatt individuelt i VM to ganger, beste plassering nr. 12
2 x bronsemedalje i Nordisk mesterskap.
Nordisk rekord i standing (24,49 sek) samt Norges- og Nordisk rekord i singelbuck (15,48 sek) og Stocksaw (12,32 sek).

Ole Ivar er 38 år gammel, fra Brumunddal og er utdannet økonom. Han jobber også en del med trefelling på fritiden. Nå for tiden jobber han i administrasjonen på en barneskole. Mesteparten av fritiden går med til trening eller konkurranser. Ole Ivar har under hele oppveksten trent allsidig og konkurrert i fotball, håndball, roing, padling og ski. Han har også vært innom turn og styrkeløft.

- Jeg er nok over snittet rastløs! Mange vil nok hevde ADHD, fortsetter han. Så jeg må ha en del jern i ilden til enhver tid. Når anledningen byr seg så reiser jeg gjerne til fjells, sier Ole Ivar.

Interessert i lafting og trefelling

Ole Ivar har i lengre tid vært interessert i skogsrelaterte aktiviteter slik som lafting og trefelling. Etter at han så Timbersports på TV oppsøkte Ole Ivar miljøer i Sverige og Norge. Inngangsbilletten til Timbersports er ofte en offisiell trainingcamp. Han reiste på trainingcamper i Sverige og Nederland og har hele tiden hatt fantastisk oppfølging og støtte av Stihl Norge, og da spesielt Bjørn Sønsteby.

- Jeg har konkurrert på dette nivået siden 2009, kan Ole Ivar fortelle.



Favorittøvelsene til Ole Ivar er Standing block chop og Singlebuck. På en god dag, med ei god sag kan han nok kjempe med de beste i verden i øvelsen singlebuck.

- Jeg har brukt 15,48 sek på den øvelsen, sier Ole Ivar.

Styrke, utholdenhet og presisjon

For de som har sett Timbersports vet at utøverne er meget raske til å hugge gjennom en stokk. De fleste av oss har også selv prøvd å hugge et tre eller en stokk og vet hvor mye krefter og tid det tar.

- Vi bruker ca. 30 sekunder på å hugge gjennom en stokk på 30-32 cm i diameter (Osp eller poppel). Min rekord er 24 sekunder, forteller Ole Ivar.

Timbersports er en blanding av styrke, utholdenhet og presisjon. For å bli god kreves det at man terper mye teknikk. Håndtering og forståelse for utstyret krever mye terping. Det hjelper ikke så mye med enorm styrke om man ikke treffer riktig.

- For å drive med dette er det viktig å ha god styrke, utholdenhet og god arbeidskapasitet. En konkurranse varer gjerne i flere timer, mens en øvelse bare pågår i 20-30 sekunder. Man skal være klar til å yte maks i noen få sekunder i flere øvelser. En normalt trent uerfaren person kan kanskje hogge av en stokk på tre minutter. En utrent person vil bruke enda lengre tid.

På vinteren trener han styrke fem dager i uken og prøver å legge inn noe kondisjonstrening slik som ski og romaskin to til tre ganger i uka. Romaskin er noe han har benyttet i flere år, men langrenn er også en fin avveksling fra styrketreningen på vinterstid for Ole Ivar. Når våren kommer blir det mer fokus på hoggingen og da blir det gjerne tre til fire dager i uken med ren timbersports trening. I tillegg til saging og hogging bruker Ole Ivar kajakken sin flittig. Kajakk er en fantastisk treningsform som også sørger for at støttemuskulaturen i ryggen holdes ved like.

Når vi kommer innpå kostholdet spiser Ole Ivar tradisjonell husmannskost. Han har ikke så mye fokus på maten.

- Det eneste fokuset jeg har er å sørge for å ha god tilgang på proteiner, spesielt når jeg trener styrke. Spiser mye kylling, egg og fisk. Under konkurranser må man ha fokus på å få i seg karbohydrater og veske gjennom hele konkurransen. Siden en konkurranse pågår i flere timer, må man sørge for jevn tilgang på energi, sier Ole Ivar.

Lite skader og ulykker

I Timbersports er det mye fokus på sikkerhet. Skader og ulykker er ikke så veldig utbredt. Belastningsskader derimot, det er hyppigere.

- Det er spesielt betennelser i håndledd og albuer som er vanlig. Man kan forebygge en del belastningsskader gjennom styrketrening og gode oppvarminger, sier Ole Ivar.



Hvert år blir det arrangert et Nordisk mesterskap. Her kåres også en nasjonal mester fra Norge, Sverige og Danmark.

- Jeg ble norgesmester i 2010 og 2012. I 2011 ble Ole Harald L. Kveseth norgesmester, mens vi i 2013 delte tittelen. Jeg lå på andre plass i Nordisk før siste øvelsen. I siste øvelsen kappet jeg feil og ble disket. Så da havnet jeg og Ole Harald på femteplass med samme poengsum, forteller Ole Ivar.

- Det kreves stayerevne, konkurranseinstinkt og et hode som fungerer for å lykkes i denne sporten. Klarer man ikke å takle presset når fem tusen tilskuere sitter på tribunen, vil det være umulig å prestere på et høyt nivå. Siden alle store mesterskap sendes på Eurosport i Europa og ESPN i USA, foregår alle konkurransene på ei scene. Det blir da ofte lagt vekt på underholdningsverdien med gode speakere og musikk, sier Ole Ivar.

I dag er det cirka 15-20 personer som trener og konkurrerer Timbersport. På landslagsnivå er det fire stykker. I 2013 besto landslaget av Ole Ivar selv, Vebjørn Sønsteby, Ole Harald L. Kveseth og Olaf Tufte.

- Interessen er økende og det er stadig vekk henvendelser fra folk som er nysgjerrige på sporten. I Norden er det Sverige som har kommet lengst, men Norge haler innpå, smiler Ole Ivar.


Her er de beste styrkeøvelsene for å bli en bedre langrennsløper.
Se hvordan du kan bli sterk med å trene 4 ganger i uka.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016239

Sterk, feminin og veltrent.
Her gir vi deg 9 måter hvordan kvinner egentlig bør trene.

Det perfekte programmet for jenter

Trening31.10.2016239

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!