Vi spiser 29 kg sukker i året
Kosthold03.01.2014Joachim Marhaug308
Sukker er en betegnelse på sukrose som utvinnes fra sukkerrør som raffineres til råsukker, farin, raffinade og melis. Sukrose tilfører kroppen energi i form av karbohydrater som består av monosakkaridene glukose og fruktose.
Vi får oss i dag 29 kilo sukker per år. Det er nesten 80 gram per dag i snitt. Selv om mange holder seg unna eller prøver å begrense inntaket er det alltid noen som øker snittet ved å spise mye sukker.
I dag anbefaler WHO og norske helsemyndigheter at sukker skal utgjøre maks 10% av det totale energiinntaket. Det betyr at hvis du spiser 2000 kcal per dag skal ikke mer enn 200 kcal komme fra sukker. Det betyr i praksis en 0,5 liter Coca cola som inneholder rundt 210 kcal.
Vil ned til 5%
Det er tannhelsen som har stått i fokus som et resultat av at de ønsker å redusere sukkerinntaket. Det har en negativ påvirking av vår tannhelse, men også risikoen for overvekt og diabetes 2 er sentral.
Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger er positiv til halveringen av sukkerinntaket.
- Jeg vet at dette er et forslag som ligger på trappene. Det tilsettes for mye sukker i de aller fleste mat- og drikkevarer. Syltetøy inneholder for eksempel over 50 prosent sukker, sier Wenche Frølich til VG Nett.
Et utbredt problem blant barn
Norske barn får i seg rundt 30 kilo sukker i året, hvor 20 kilo er fra godteri og leskedrikker. Dette er mye for et lite barn. Store hyller med godteri, stadig tilbud og pristilbud er mye av årsaken. Men også foreldre har et stor ansvar her og bør vær mindre kjøpevillige og ha mer fokus på helsen.
Sukrin som erstatning til sukker
Dersom du ønsker å bake eller tilsette grøten eller annen mat sukker kan du bruke sukrin som er et sunt og naturlig alternativ til sukker. Sukrin inneholder ingen karbohydrater som tas opp i kroppen og gir derfor ingen blodsukkerstigning.
• Null kalorier
• Skader ikke tennene
• Smaker og ser ut som sukker
• 100% naturlig - finnes i bl.a. frukt
• Gir ingen blodsukkerstigning (null GI)
• Virker som antioksidant i kroppen
Kilde:
Vurderer å halvere anbefalt sukkerinntak (2014), VG Nett: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10141938
Dette gjør brus med tennene dine
Kosthold12.02.201921
Holdt seg unna sukker i 30 dager - dette skjedde
Kosthold21.02.2018207
12 tips for å få et optimalt kosthold
Kosthold22.11.202027
Spist pølser og chips i 22 år
Kosthold13.11.201688