Dette er vi mest uenige om med trening og kosthold

Trening09.01.2014Juma Iraki633

Det florerer av uenigheter i treningsbransjen og sjeldent finner man noe som passer for alle. Her følger noen punkter som mange er uenige om.

Lavkarbo eller ikke?

Dette er nok det folk flest er uenige om. Skal man spise lite karbohydrater eller ikke. Litt av problemet som jeg ser det er at folk tror at en ting passer automatisk til alle. Dette er sjeldent tilfelle og det gjelder også når det kommer til karbohydrater. Dessverre har det nesten blitt slik at folk ikke tørr å uttale seg om temaet lenger fordi de er redde for å bli oppfattet som idioter eller ignorante. Personlig mener jeg at den ignorante er den personen som mener at en gitt måte å trene på eller en gitt måte å spise på passer for alle.

Det beste du kan gjøre i dette tilfellet er å finne det ut selv. Føler du deg energisk når du spiser karbohydrater, så passer det kanskje for deg og din kropp å inkludere en del karbohydrater i kostholdet. Føler du deg derimot slapp, sliten og trøtt etter inntak av karbohydrater, så er kanskje et kosthold med begrenset inntak av karbohydrater noe som passer for deg.

 

Trene muskelen 1 eller flere ganger?

Et annet tema som det hersker mye uenighet rundt er treningsfrekvens og hvor ofte du bør trene en muskel. Det finnes folk som har blitt store og sterke ved å trene tradisjonelle kroppsbygger programmer hvor man trener muskelen 1 gang i uken, mens andre har oppnådd samme resultatet ved å trene hver muskel 2-3 ganger i uken.

Mange tror at det kun er treningsmengden som har en påvirkning på restitusjonen vår. Faktum er at søvnmengde, kosthold, kosttilskudd, stressnivå (jobb, familieliv etc) er alle faktorer som kan være med på å påvirke hvor raskt vi klarer å hente oss etter en treningsøkt. En del argumenterer med at vektløftere klarer å trene samme muskel opptil flere ganger i uken, men man må ikke glemme at disse utøverne gjerne har trent med denne treningsmengden over tid, hvor kroppen har tilpasset seg denne arbeidsmengden, samt at treningen er jobben til disse utøverne. Hverdagen består i stor grad av trening, kosthold og hvile og stressnivået blir etter beste evne holdt på et minimumsnivå. Dette er også en viktig faktor iforhold til hvor stor arbeidsmengde kroppen din vil tåle.

Faktumet er at det stor forskjell på hente seg inn igjen fra trening hvor du har et arbeidssett på 50 kg i benkpress kontra det å ha et arbeidssett i benkpress på 200 kg.

Det viktigste man bør tenke på er å bruke en treningsfrekvens som gjør at man over tid klarer å opprettholde progresjon. Man bør alltid tilstrebe å ha progresjon fra økt til økt, men for mange så vil ting stoppe opp etterhvert og det er ikke alltid ting har vært optimalt iløpet av dagen til at man orker å trene en tung økt. Man bør også vite at selvom man 2 økter på rad ikke har klart å øke vektene på de øvelsene man utfører, så trenger ikke dette nødvendigvis bety at man har stagnert. Stagnering er når du har stått på stedet hvil over en veldig lang periode uten noen tegn til fremgang.
Kroppen er veldig tilpasningsdyktig og mange opplever mye bedre fremgang av å trene muskelen oftere enn 1 gang i uken. Å gå fra å trene muskelen 1 gang i uken til 2 kan for mange føles uvant iform av ekstrem DOMS. Du må gi kroppen tid til å tilpasse seg. Du har sikkert opplevd etter et lengre treningsavbrekk at du blir veldig støl de første 1-2 ukene før stølheten avtar. Bare fordi du blir mer støl av å øke treningsfrekvensen, så betyr ikke dette automatisk at du overtrener. Prøv deg frem med forskjellige treningsfrekvenser og registrer hva som passer best for deg. Kanskje det mest optimale for deg er å variere med begge former?

Trene baseøvelser eller ikke?

Baseøvelser som markløft, knebøy, benkpress, militærpress og chins er gode flerleddsøvelser som involverer flere muskler. Disse øvelsene bør absolutt inkluderes i et treningsprogram, hvis det ikke utgjør en skaderisiko for nettopp deg.

Mange har en holdning om at hvis man ikke trener disse øvelsene, så er man ikke "hardcore" nok. Selvom alle de nevnte øvelsene er suverene øvelser, så er det ikke sikkert din kropp anatomisk sett er bygget for å utføre disse øvelsene korrekt. Det kan for eksempel være et problem å utføre knebøy korrekt for en person som er over 2 meter høy uten at det utgjør en økt risiko for skade.

Det man alltid bør tenke på vedrørende disse øvelsene er å trene de hvis man har mulighet til det eller prøve å finne øvelser som gir tilnærmet samme bevegelsesbane og aktiveringav muskler med mindre skaderisiko. En person som har håndleddsproblemer vil kanskje opplevde det mindre smertefullt å utføre benkpress med hantler kontra det å trene det med stang.

Prøv deg frem på egenhånd

Budskapet som jeg ønsker å komme frem til er at du må finne ut hva som fungerer for deg. Det finnes ikke et fasitsvar som passer for alle og du kan lese deg grønn på teori og hele tiden fundere på om den ene tingen er bedre enn den andre eller hva som er det mest optimale trening og kostholdprogrammet. Det du gjør i dag er uansett bedre enn det du har tenkt til å gjøre i morgen, så å sitte å gruble over hva som er mest optimalt bidrar ikke til at du kommer noen vei. Eksperimenter med forskjellige variasjoner av trening og kosthold.

Blir du slapp av å spise karbohydrater, så prøv lavkarbo
Liker du ikke frokost og det å spise ofte, så prøv periodisk faste
Trener du muskelen 1 gang i uken og ikke får fremgang, så prøv å trene muskelen 2 ganger i uken.
Får du vondt i skuldrene av å trene benkpress, så bytt øvelse.

Lytt til hva kroppen prøver å si til deg.
1. Spis når du er sulten
2. Sov når du er trøtt
3. Tren tungt når du føler deg sterk
4. Tren lett når du er sliten
5. Ha det gøy!


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!