Hva krever mest energi?

Trening20.01.2014Rita Immerstein0

Når det er kalorier du vil forbrenne. Hva får du mest utbytte av?

Det er mange måter å forbrenne kalorier på for og unngå å forebygge vektøkning. Men vet du egentlig hva du forbrenner? Dessuten er det slik at jo lavere aktivitetsnivå du har jo mer får du ut av å øke den daglige aktiviteten din. Helsegevinstene stiger betraktelig med totalt 30 minutters moderat aktivitet hver dag.

Vanlig hverdagsaktivitet kan være en skikkelig fettsluker i følge Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Avdeling miljø og helse i Helsedirektoratet(Lingjærde, 2013). Det å sykle eller gå til jobben og butikken kan ha stor betydning for deg rent helsemessig om du ikke i tillegg også søker de store prestasjonene innenfor sport og idrett. For andre som har stor treningsmengde kan denne type aktivitet fungerer som restitusjonstrening.
Effekten viser allikevel at voksne mennesker med lav eller ingen aktivitet som begynner å gå 30 minutter hver dag har store helsegevinster av denne type aktivitet kontra de som ikke tar seg tid til denne helsebringende gå turen. Det viser seg at økt aktivitet gir størst helsegevinst blant de som er i dårligst form(basert på dose-respons-forhold).

Går du 50 minutter hver dag utgjør dette til sammen 40.000 kcal på ett år eller 4 kilo fett omsatt i kroppsmasse i stedet. Dersom du går i trapper opp til for eksempel 4. etasje 3 ganger daglig utgjør det 20.000 kcal. Stikker du innom butikken daglig for å handle så dropp bilen for en 20 minutters tur til og fra butikken utgjør også 20.000 kalorier per år. Dersom du ikke har begynt å trene og kanskje har et stillesittende arbeid bør du i det minste legge inn denne type daglige aktiviteter. De er bokstavelig talt livsviktige for deg.

Fysisk aktive mennesker har nemlig halvparten så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn sine stillesittende jevnaldrende. Blodtrykket reduseres og faren for beinskjørhet, fedme, blodpropp og og psykiske lidelser minker(Bahr, red, 2008). Moderat aktivitet med varighet på 30 minutter hver dag ligger på en såkalt MET(økt hvilestoffskifte) mellom 3-6.

Hvilestoffskiftet øker når du trener og det er avhengig av hva slags treningsaktivitet du driver med. Lekr du med barn, spiller golf eller driver med styrketrening så vil du ligge på en MET tilsvarende 3-6. Nedenfor vises noen eksempler som illustrerer forskjellen på praktisk talt ingen til lav, moderat og høy aktivitet(Lingjærde, 2013). En løpeøkt bidrar til et stort energiforbruk og ligger på hele 11(MET), mens styrketrening ligger på 6. Kombinér ulike treningsformer for å øke både muskelmasse, slagvolum og kondisjon. Gåturer hver dag, et par styrkeøkter, en sykkeltur og økt hverdagsaktivitet er alle aktiviteter som bidrar positivt til din helse.

Sove 0,90
Lese 1,00
Ta oppvasken 2,30
Leke med barn 4,00
Golf 4,50
Fjelltur 6,00
Styrketrening 6,00
Roing moderat 7,00
Jogging 7,00
Sirkeltrening 8,00
Sykle 8,00
Skogsløp 9,00
Fotballkamp 10,00
Løping ca 10 km/t . 11,00
Håndball 12,00
Langrenn raskt . 14,00
Sykle >32km/t 16,00
Tømmerhogst 17,00
Løping ca 17 km/t . 18,00

Bedre helse, bedre prestasjoner og økt velvære - valget er ditt!

Kilder:
Lingjærde E.S(2013) Dette krever mest energi, nettside:
http://www.dn.no/dnaktiv/article2714146.ece

Bahr R.(RED)(2008) Aktivitetshåndboken, fysisk aktivitet i forebygging og behandling,
Helsedirektoratet, Oslo


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Vet du hvor mange kalorier du forbrenner under en sengevals?
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.
Derfor bør du trene pull throughs.
Slik unngår du å lure deg selv.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.