Det er forskjell på sult og søtsug

Kosthold18.06.2019Rita Immerstein0

Vet du hva forskjellen er på sult og søtsug?

De fleste av oss har vel erfart effekten av «et tygg og du er hekta»? Når du først merker at nytelsen er optimal blir det umulig å stoppe og spise den knasende sprø Smash-posen eller den deilige store plata med firkløver som er hentet fra kjøleskapet. Det blir rett og slett ikke nok med noen få sjokoladebiter eller en neve med Smash - du bare må spise alt og dermed gikk denne ukas gode fortsetter rett i vasken denne gangen også.

VG refererer til den engelske avisen Telegraph(Estensen, 2013) der forskere mener at dette ikke nødvendigvis handler om mangel på selvkontroll. «Hedonic hunger» eller sug som det kalles på norsk kan oppstå når suget overstyrer det homeostatiske systemet. Vi har et naturlig varslingssystem hvor appetitt reguleres gjennom kommunikasjon mellom hjernen og fordøyelsessytemet. Rumling i magen eller skjelving ved lavt blodsukker kan være sultsignaler som oppstår når kroppen mangler tilgang på energi.

Det antas at «hedonic hunger» allerede var et fenomen hos mennesket da det var jeger. Denne form sug dekket et behov for nytelse, men var også en sikring når man ikke visste når neste måltid var tilgjengelig. Det gjaldt altså å nyte mest mulig mat mens det var tilgjengelig.

Doktorstipendiat Hege Gade(Estensen, 2013) mener at dette suget kan være vanskeligere å kontrollere for noen av oss. Hun forteller at dersom man har en større tilbøyelighet til manglende impulskontroll kan det være vanskeligere å motstå fristelser. Søtt og fett går raskere til belønningssenteret i hjernen og bidrar til en opplevelse av ro og belønning enn for eksempel frukt og grønt. Noen av oss planlegger godterispising, mens andre har det liggende og stadig blir påmint om fristelsen og ender opp med et impulsivt innhogg i godteposen. Gade(Estensen, 2013) uttaler også at mennesker med et mer følelsesregulert spisemønster(trøstespising) også i større grad kan kan la seg styre av sug etter sukker eller fett.

For å unngå å la deg impulsivt og ukontrollert bli styrt av usunne fristelser kan kanskje følgende tips hjelpe:

- Planlegg utskeielser og legg dem til lørdag eller søndag. La hverdag vær hverdag og helg være avslapning og litt mer kos.
- Kjøp aldri inn et lager av sjokolade, chips og cookies med unnskyldningen om at « det kan jo hende vi får uventet besøk» eller liknende
- Sjekk matskapet, skriv handleliste og følg den
- Spis litt frukt, knekkebrød med proteinrikt pålegg eller drikk en proteinshake før du drar på handlerunden rett etter jobben.
- Søk etter gode og sunne oppskrifter på forumet på Treningsforum.no eller andre matspalter med mange sunne, velsmakende og næringsrike snacksalternativer.

Kilder:
Estensen, Monica Bring(2013) Derfor "bare må» du tømme hele chipsposen, Nettside:
http://www.vg.no/nyheter/utskriftsvennlig/?artId=10151737

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.

Sult - venn eller fiende? Del 2

Kosthold08.01.20080

Kunnskapen om sult og hvordan man gjør det beste ut av den, er ifølge Martin Berkhan uendelig.

Sult - venn eller fiende? Del 1

Kosthold03.12.20071

En av våre sterkeste drifter er å spise.

Sult - venn eller fiende? Del 2

Kosthold08.01.20080

Nøtter er en av de mest konsentrerte næringskilder vi har i kostholdet.
Hun gikk ned i vekt og så opp i vekt igjen - og ble strammere!
Abby Pollock (22) har gjort litt av en forvandling.
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.