Antioksidanter kan redusere treningseffekt

Kosthold05.02.2014Asle Bøe0

En ny studie viser at tilskudd av antioksidanter kan redusere treningseffekten.

Gode studier på kosttilskudd hører til sjeldenhetene. Gullstandarden, dobbelblindete randomiserte placebokontrollerte kliniske forsøk med tilstrekkelig store populasjoner og reproduksjon av studiens resultater gjennom gjentatte studier av tilsvarende design er enormt kostbart, og stort sett forbeholdt legemidler.

Kosttilskudd, sderunder antioksidanter nyter økende interesse etter hvert som interessen for trening, helse og kosthold øker i befolkningen. Vi vil ikke bare vite mer om hvordan vi kan holde oss friske, vi skal helst være raske også.

Noen hevder ADI, eller anbefalt daglig inntak av vitaminer og mineraler er langt unna det som er optimalt for helse og prestasjon, og anbefaler på varierende grunnlag ti- eller hundretalls ganger større doser.

Studien vi skal se på, « Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double-blind randomized controlled trial « utført av Poulsen og kollegaer ved NIH er interessant av flere grunner. [1]

Den ser på noe svært aktuelt, den er metodologisk sterk - og en er sponset av kommersielle interesser som en skulle tro ville likt å sett positiv effekt av tilskuddene sine.

Denne studien ble utført av en forskergruppe på NIH. Den ble sponset av Smartfisk S, VitaeLab og Norwegian Olympic Federation. Mange er avvisende til all forskning som er sponset. Dersom forskerne er seriøse og sponsorene ikke blander seg inn i forsknings- eller publikasjonsprosessen behøver ikke det påvirke resultatene i ønsket retning.

VitaePro har vært ute i hardt vær med påstandene sine om hva VitaePro som mangler vitenskapelig evidens - og har nå begynt å reklamere med «Det virker for meg» istedenfor. Placeboeffekten kan ingen ta fra de som tror nok på det de gjør.

54 unge menn og kvinner ble delt i to grupper. Den ene inntok 1000 mg vitamin c og 235 mg vitamin E daglig rundt utholdenhetstrening som foregikk 3-4 ganger i uken i 11 uker. Placebogruppen gikk gjennom samme treningsprogram, men uten mer vitamin E og C enn de fikk gjennom kosten. Bakgrunnsinntaket til begge gruppene var sammenlignbart : 104±72 mg vitamin c , 11±4 mg vitamin e i tilskuddsgruppen og 104±72 mg vitamin c og 11±4 mg vitamin e i placebogruppen.

Begge gruppene forbedret oksygenopptak: VO2max 8±5% i tilskuddsgruppen og 8±5% i placebogruppen. I 20 m sprint bedret tilskuddsgruppen tiden sin med 10±11%, og placebogruppen med 14±17%.

Forskjellene i prestasjon var ikke betydelige - men forskerne tok også biopsier av muskulaturen til deltagerne av vastus lateralis. Markører for økt biogenese av mitokondrier var forhøyet i placebogruppen, men ikke i tilskuddsgruppen. Selv om resultatene ikke var statistisk signifikante var det også forskjell i respiratorisk kvotient mellom gruppene i favør placebogruppen, noe som kunne tyde på økt fettoksidasjon. Dette ble imidlertid ikke målt direkte, og forskjellene var ikke store.

Gjennom trening påfører vi kroppen stress, og vi har mekanismer for å tilpasse oss belastningen som kan være mediert av blant annet oksidativt stress. Dersom vi ukritisk bruker store mengder antioksidanter rundt trening kan det slå negativt ut på evnen til å tilpasse oss på sikt - muligens.

Denne studien føyer seg imidlertid inn i rekken av studier som ikke støtter at det er fornuftig med inntak av antioksidanter rundt trening.

Det ble ikke sett bedret prestasjon, og effekten av reduser oksidativt stress på kronisk tilpasning kan være negativ. Da er det liten grunn til å bruke penger på så store doser, i hvert fall fra et prestasjonsfremmende perspektiv.

Vitamin E er fettløselig, mens vitamin C er vannløselig. Det er mulig resultatene hadde sett annerledes ut om vitamin C ble tatt lengre før eller etter økten slik at nivåene i blodet var lavere under selve treningen og restitusjonsprosessen, men det blir spekulasjon.

Dekk behovet så langt det går fra kostholdet. Tilskudd kan være fornuftig i perioder, men langt over ADI av vitamin C og E rundt trening er neppe en god idé.


Asle Bøe 

Asle har skrevet en rekke artikler innen trening og ernæring. Han er akademisk og er spesielt interessert i trening og kosthold. Asle er utdannet personlig trener.

Kaffe er en av de sunneste drikkevarene på jorden.
Tilstrekkelig inntak av antioksidanter kan ha sine fordeler.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!