9 matvarer du ikke burde spise

Kosthold26.02.2014Rita Immerstein0

Overskriften er dramatisk og budskapet er heller at disse matvarene er noe du bør holde deg unna hvis du kan.

Dersom du spiser dette nå og da har ingen betydning, men ikke baser hele kostholdet ditt på disse matvarene daglig.

1. Lettbrus

Lettbrus er tilsatt søtningsstoffer som ikke gir gunstige helseeffekter. Enkelte opplever et søtsug av lettbrus hvilket gjør at man i stor grad kan småspise i tide og utide. Alternativet er å belønne deg med vann eller drikke lett brus i forbindelse med et måltid. Det er i midlertidig mange studier om lettbrus som viser det ene og det andre, og ikke lett å bli helt klok på den debatten. Lettbrus er trygt innenfor visse rammer, men dersom du føler at du får et søtsug fra lettbrus som igjen fører til at du får lyst på mer mat ville jeg droppet lettbrus. Særlig dersom du skal ned i vekt.

2. Ferdigsupper

En ny test av 12 ferdiglagde supper(pose) viste nylig et nedslående resultat. Kun en av dem kunne anbefales og det var Toros ertesuppe. En del av suppene inneholder fremdeles palmeolje og for mye salt og sukker. Suppene inneholder både for lite næring og energi og kan kun anbefales dersom den tilberedes sammen med for eksempel kjøtt, egg og grønnsaker.

3. Riskaker

Riskaker har en lang tradisjon og et rykte på seg at det er sunt. Imidlertid er den glykemiske indeksen på hele 91 og næringsholdet er tilnærmet på null. Disse sprø runde kakene gir definitivt en opplevelse av å få noe mat i seg, men denne snack'n får blodsukkeret til å skyte i været. Hva med å ta en moden banan i stedet - du får i deg raskt fruktsukker, kalium og fiber, kort sagt noe mer å tygge på for kroppen. Skal du spise riskaker bør dette være rett etter trening da behovet for høy GI er større og da er riskaker godt egnet.

 

4. Sukkerholdig frokostblanding

Sukker er absolutt noe du bør holde deg unna og søte frokostblandinger er som regel tilsatt en stor andel sukker. Det er anbefalt at en vanlig mosjonist reduserer og holder sukkerinntaket på et lavt nivå. Det betyr ikke at aktive idrettsmennesker kan spise all verdens med sukker. Det er ikke for ingenting en atlet kommer i toppsjiktet. Det er nettopp det sukker er; ingenting! Det får blodsukkeret til å skyte i været og har ingen annen funksjon enn å ende opp som en del av et lagringsdepot. Sjekk innholdsdeklarasjonen før du kjøper deg en frokostblanding. Det enkleste er jo å kjøpe stor pose med havre. Godt, mettende og næringsrikt!

5. Hvitt brød

Hvitt brød, pasta og ris kan brukes, men vær klar over at det er fattig på innholdet av fiber og næringsstoffer. På sikt vil slike næringsfattige matvarer tappe deg for energi og stadig gi unødvendige blodsukkersvingninger. Hold deg heller til grove kornvarer og unngå sultfølelse, tretthet og fare for vektøkning.

6. Popcorn

En pose mikroovn popcorn er kanskje fristende, men den inneholder mettet fett, har et høyt saltinnhold og kan være tilsatt ulike kjemikalier. Dette er ikke kraftkost for en aktiv person for du orker hverken å trene skikkelig eller restituere deg på popcorn-dietten. Det påstås også at forpakningen kan være tilsatt uønskede kjemikalier. Merk deg at om du popper popcorn på vanlig vis og tilsetter litt kokosolje så er det straks en kilde som inneholder både antioksidanter og fiber.

7. Granola

Granola er en frokost- og snacksblanding som består av hvete, nøtter, honning og puffet ris. Den kan også være tilsatt rosiner og dadler. Dette blir nok oppfattet som et relativt sunt tilskudd til måltidene, men sannheten er at den rett og slett er for energirik i form av sukker, for mye fett og dermed en kaloribombe som det kan være vanskelig å ha kontroll på. Spør deg selv om du nøyer deg med 1/4 kopp med Granola. Da er en bolle med havregrøt tilsatt en toppet spiseskje med peanutbutter et bedre alternativ.

8. Alkohol

Når du skal opprettholde et høyt fitness- og atletisknivå er det absolutt et «must» å spise og drikke deretter. Et rutinepreget alkoholforbruk hører ikke hjemme i verden hos deg hvor prestasjon og resultater er målet. Det svekker din muskelutvikling og restitusjonsevnen. Motorikken kan bli dårligere og du blir mer utsatt for skader fordi alkohol bidrar til å svekke immunsystemet.

9. Et måltid uten proteiner

Muskler som brukes trenger reparasjons- og byggemateriale. Dette sikrer du deg ved å alltid ha et bevisst forhold til ditt proteininntak. Spis aldri et måltid uten proteiner. I tillegg til en skål havre bør du også få i deg to-tre eggehviter, samt peanutbutter til dagens første måltid. Da først får du i deg en vinner-frokost. Utover dagen planlegger du måltidene slik at du sikrer deg et ekstra fokus på: vitaminer, mineraler, proteiner, gode fettkilder og fiber. Karbohydrater har en tendens til å få en plass i kostholdet vårt uansett. Så bruk krefter på de andre næringsstoffene.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20197

En rekke nye matvarer er på vei ut i butikkene i disse dager.
Årets søte og salte nyheter til helgekosen.

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Mange matvarer har symboler, tall og bilder. Hva betyr dette?
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20197

Dette betyr matmerkingen

Kosthold10.03.20179

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.