Billig og sunn treningsmat

Kosthold03.03.2014Silje Bjørnstad0

Dette bør du alltid ha i kjøkkenskapet.

I en travel hverdag er det kanskje ikke alltid like lett å prioritere gode matvaner. Det kan fort bli mange kjappe og usunne løsninger i løpet av en uke, men med de riktige basisvarene på kjøkkenet er det lettere å ha et sunt og variert kosthold som gir kroppen akkurat det den vil ha.

Sjekk ut disse matvarene du bør ha på denne ukas handleliste for å gjøre matplanleggingen og matlagingen raskere, enklere og sunnere.

Grove wraps og lomper
Passer perfekt til å lage små porsjonspizzaer eller til å «pakke inn» restemat og andre ingredienser når man trenger noe kjapt og lettvint.

Cottage cheese og kesam
Bruk cottage cheese og kesam i matlagingen for å gjøre rettene saftigere og mer proteinrike, eller spis de alene med litt frukt eller bær. Et perfekt alternativ når du har dårlig tid eller har lyst på sunn kosemat.

Boksemat
Hermetikkbokser er kanskje ikke det som er mest appetittvekkende eller fristende, men boksematen har lang holdbarhetsdato og er kjekt å ha når man trenger noe kjapt og enkelt. Hakkede tomater, oliven, ulike bønner og belgfrukter er gode basisingredienser i matlagingen. Også tunfisk og makrell i tomat er billige og gode alternativer som kan bidra til å øke inntaket av fisk. Bruk fisken som for eksempel pålegg og i salater.

Havregryn
Havregryn er en billig og næringsrik ingrediens som kan benyttes både som kornblanding eller til havregrynsgrøt. Tilsett gjerne litt nøtter, rosiner eller bananer for ekstra smak. Ristede havregryn gjør seg også godt som dessertingrediens. Kombiner med for eksempel vaniljekesam og sukrin eller søtningsstoff.

Egg
Dette er en god proteinkilde og en vitaminbombe som kan brukes på mange måter. Egg fungerer bra til frokost, lunsj eller når du trenger noe som er raskt å lage. Denne matvaren har også lang holdbarhet og er derfor godt egnet en plass i kjøleskapet.

Ost
Ost er en annen ingrediens som har relativt lang holdbarhet og som også kan brukes som både pålegg og ellers i matlagingen. Noen typer oster kan også fint fryses ned til senere anledninger. Ost er en god kilde til blant annet kalsium og protein.

Næringrike nøtter

Nøtter inneholder flere viktige vitaminer og mineraler og de inneholder også en stor andel av de sunne fettsyrene. Spis de som snacks eller som en del av et mellommåltid. Nøtter er også en ypperlig ingrediens til å sette ekstra smak på wokretter og salater.

Krydder og hvitløk

Et godt utvalg av krydder samt hvitløk kan piffe opp enkelt tilberedt og sunn mat. Ulike krydderurter som basilikum, timian og oregano, og chili- og paprikapulver setter smak på maten. Noen kvister av krydderplanter får ikke bare maten til å smake mer og se bedre ut, men de ferske krydderurtene pynter også opp kjøkkenet ditt. 

Sitron
En sitron er alltid greit å ha i kjøleskapet. Et par sitronskiver i vannmuggen smaker alltid godt. Presset sitronsaft gjør seg godt i for eksempel dressinger, på fiskeretter og i salater.

Fullkorn som tilbehør
Ris og pasta er raskt og enkelt å lage. Men velger du dette som tilbehør anbefales det å velge fullkornsvariantene da disse er mer næringsrike og har et høyere innhold av vitaminer, mineraler og fiber.

I fryseren
Fersk frukt og grønt har dessverre relativ kort holdbarhet, men dette er likevel viktige ingredienser som gir vitaminer og antioksidanter. Med andre ord, ingredienser som du alltid bør ha tilgjengelig hjemme hos deg selv. I tillegg er det lurt med frosne grønnsaksblandinger som du kan bruke i matlagingen de dagene du ikke har like god tid til å stå å dele og kutte opp grønnsakene. Frosne bærposer er genialt til desserter og smoothies.

Kyllingfilet, karbonadedeig og ulike fiskeprodukter er også smart mat å ha i fryseren. Med rene kjøtt- og fiskeprodukter i fryseboksen er det lettere å lage forskjellige, sunne middagsretter samtidig som du unngår ferdigmat-løsninger og gatekjøkkenmaten.

Kilder:
http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/Sider/default.aspx
http://www.matportalen.no/merking/tema/merking_av_mat/maa_jeg_bry_meg_om_holdbarhetsdatoen_paa_hermetikk


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Tine lanserer treningsmat

Kosthold13.01.201015

Etter oppskrift fra Olympiatoppen.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Tine lanserer treningsmat

Kosthold13.01.201015

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!