Meat Free Monday

Kosthold17.03.2014Rita Immerstein156

Har du hørt om Meat Free Monday? Det er absolutt ingen grunn til å tro at vi trenger kjøtt i en eller annen form hver eneste dag.

Meat Free Monday er et stadig voksende fenomen. Tvert imot er det slik at en kjøttfri dag både kan inspirere til nye matretter, samt øke grønnsak- og fruktinntaket. Proteinkildene finner du i mange matvarer, så fortvil ikke, du skal få dekket dine ernæringsmessige behov selv om du velger å ha en «veggisdag».

Litt historie

Allerede under 1. og 2. verdenskrig var kjøtt en matvare som ble rasjonert. Kampanjer lanserte behovet for at folk frivillig gikk inn for å rasjonere enkelte matvarer for avhjelpe mattilgangen under krigen. Senere har en såkalt kjøttfri dag blitt lansert igjen både med et helse- og miljømessig «bakteppe». Kampanjer som Meatless Monday og Healthy Monday i USA skulle bidra til en sunn start på uken og det viser seg at de som valgte å delta gjorde positive endringer i kostholdet sitt. Dette har i stor grad vært et amerikansk fenomen, men flere land, kjente personer og større selskaper har fulgt og annonsert kampanjer om en kjøttfri mandag og det er i dag et velkjent internasjonalt fenomen.

I Storbritannia viser undersøkelser at om lag 75% av befolkningen har kuttet ned på inntak av kjøtt, mens kun 2% har økt inntaket av kjøtt. Motivasjonen for å redusere inntaket var i følge undersøkelsen ikke først og fremst av økonomiske eller helsemessige hensyn, men med tanke på dyrenes velferd. Gjennom historien ser vi altså at det som en gang var en nødvendig rasjonering i dag er blitt et valg knyttet til både miljø og helse. Dyrevelferd, global oppvarming og mat som kastes som søppel er noen av de miljømessige årsakene til at flere velger å redusere eller kutte kjøtt inntaket helt.

En større longitudinell undersøkelse av 66.485 kvinner utført av forskere ved Senter for Research in Epidemiology and Population Health i Paris antyder at et kosthold rikt på kjøtt og melkeprodukter kan øke risikoen for Diabetes 2. Både skoleelever og atleter presterer bedre med et endret kosthold(MFM, 2013). Norske kostholdsråd anbefaler et redusert inntak av rødt kjøtt fordi det er forbundet med økt risiko for utvikling av enkelte kreftformer(Helsedirektoratet 2011). Både diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer er knyttet til inntak av rødt kjøtt og spesielt bearbeidet kjøtt som farse, kjøttdeig, blandingsprodukter og pølser. Dette kan ha sammenheng med innholdet av salt og nitritt. Rent rødt kjøtt utgjør en lavere risiko(Rønning, 2012)
Forsvaret innfører kjøttfrie dager

Det blir servert 35.000 måltider i forsvaret hver dag og en kjøttfri mandag betyr at 150 tonn kjøtt blir spart. Hele 18% av klimautslippene kommer fra kjøttproduksjonen i husdyrhold og forsvaret ønsker å vise til en klimabevissthet og vise soldatene at det som spises har en innvirkning på miljøet. Samtidig ønsker forsvaret å følge offentlige kostråd som anbefaler et lavere inntak av kjøtt av helsemessige årsaker, forteller orlogskaptein Pål H. Stenberg til Aftenposten(Ekern, 2013). Forsvaret har også utstrakt bruk av økologisk mat og ligger på en relativt høy prosentandel av økologisk mat. Målet er 15% innen år 2020 og dette mener forsvaret ikke er ambisiøst nok for de ligger tett opp under dette målet allerede.

Gode matkilder til en kjøttfri dag er kornprodukter, belgfrukter, nøtter, frø, grønnsaker, egg og melkeprodukter. Spesielt næringsrike valg er spinat, bønner, quinoa(frø som erstatter bruk av ris), nøtter, yoghurt, kesam, cottage cheese, tofu(soyaprodukt som passer fint sammen med stekte grønnsaker) og egg. Har du en kjøttfri dag? Hva spiser du?

Kilder:
Wikipedia(2023) Meatless Monday, nettside:
http://en.wikipedia.org/wiki/Meatless_Monday

MeatFreeMonday(2013)A quarter of Brits are cutting down on meat, survey finds, nettside:
http://www.meatfreemondays.com/news/quarter-brits-cutting-meat-survey-finds/

Helsedirektoratet(2011)Kostråd om kjøtt er godt dokumentert, nettside:
http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/kostrad-om-kjott-er-godt-dokumentert.aspx

Rønning A.(2012)Rødt kjøtt gir dårligere helse, nettside:
http://www.forskning.no/artikler/2012/mars/315996

Ekern Y.(2013) Veggismat?! Det er kanonføde, Nettside:
http://www.aftenposten.no/nyheter/Veggismat-Det-er-kanonfode-7374984.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.
Mener ernæringsprofessor.
Kjøttet fra grisen selges i mange varianter og er den mest populære kjøttkilden i Norden.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!