Nå smiler livet til Seline Solberg

Intervju22.03.2014Rita Immerstein0

Seline Solberg gikk fra å være mager til slank og sterk!

Seline Solberg slet lenge med et en tynn og sliten kropp uten og helt finne ut av hva det var som feilte henne. Hun spiste dårlig og var i dårlig form. Den tynne jenta fikk ikke nok energi og ble i tillegg ganske tappet av andres ufine kommentarer om kroppen hennes. I dag har hun langt på vei funnet en måte å leve på som fungerer for henne. Hun trener, har lagt på seg 18 kg på 3 år og har endelig funnet ut hva hun kan spise for å ha en frisk og velfungerende kropp. Dette er noe hun ikke vil gi opp for alt i verden!

Alle trodde Seline led av spiseforstyrrelse, men sannheten var en helt annen. Hun har slitt mye med matallergi (hun har intoleranse mot kumelk) og i den perioden, på det tynneste, var hun til utredning hos flere leger for å prøve å finne ut hva det var. Seline hadde forferdelig mye vondt i magen og hadde generelt ikke så mye energi. I tillegg hadde hun absolutt ikke forstått at hvis man skulle trene for å bygge opp kroppen, måtte man spise mat så musklene kunne vokse. Hun trente dårlig og spiste altfor lite. I samarbeid med fastlegen kuttet de ut en og en matvare. Etter en stund fant de ut at uten melk fungerte kroppen til Seline bedre, magesmertene forsvant, men energien var fortsatt ikke på topp. Men da hun fikk forståelse for at man faktisk kan spise ganske mye sunn mat når man trente funksjonell og hard styrketrening kom energien snikende tilbake. Sakte men sikkert fikk hun overskudd til studier, deltidsjobb og trening og hun begynte for første gang å gå opp i vekt og legge på seg muskelmasse.

Seline Solberg bor i Bergen og studerer økonomi og administrasjon på HiB. Hun jobber deltid på klesbutikken Mango i tillegg. Seline er 170 centimeter høy og veier 59 kg. 20 åringen trener på Crossfitsenteret i Åsane.

Alt eller ingenting

Seline har snudd opp ned på livet og bruker sine beste egenskaper på en positiv måte. Hun gir gjerne alt, men uten det stresset som hun hele tiden gikk og kjente på tidligere.

Hennes store meritt er at hun har maktet å ta tak i sitt eget liv og begynt å trene og spise mye og funnet en balanse i hverdagen som fungerer for henne. Hun elsker Pippi Langstrømpe og sitatet «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert». Seline setter skikkelig pris på mennesker som ikke er redd for å prøve noe nytt. Over sengen har hun følgende sitat hengende: "When you feel like quitting, think about why you started". Fordi når man har mål som man ønsker å nå, må man ofte minne seg selv om hvorfor man ønsket å nå dette målet. Når veien blir tøff, må man bare bite i det sure eplet og ikke gi opp. Hun forteller at hun alltid har alltid vært en person som liker å prøve nye ting, og når Seline prøver nye ting så ønsker hun å gjøre det best mulig. Når hun begynte med seriøs styrketrening, så gikk hun «all in». Hun mener at det er viktig og virkelig «gi jernet,» og ikke være redd for tunge vekter. Da Seline begynte på crossfit for en stund siden, bestemte hun seg også for å gi alt hun hadde. Resultatet er at hun har allerede doblet vektene på nesten alle øvelsene!

Livet var et evig stress

Det var om å gjøre for Seline å rekke alt, men hun strakk ikke til. Heldigvis fant hun måter å håndtere sitt eget stress på.
- For meg var livet stressende. Jeg strebet med å få tid til alt; venner, familie, trening og skolearbeid. Uansett hvor mye jeg jobbet med skolearbeidet følte jeg at jeg aldri strakk til. Døgnet hadde aldri nok timer til alle tingene jeg ønsket å få gjort. Jeg spiste ikke spesielt sunt i denne perioden, hadde mye hodepine og all stressingen gjorde at jeg kom inn i en «ond sirkel.», sier Seline.

- Selv om jeg begynte å stresse ned litt da jeg begynte med skikkelig styrketrening, var det var ikke før jeg bodde på Bali for omtrent et år siden jeg forstod hva det betydde å «leve i øyeblikket» og å «ta livet som det kommer.» Uansett hvor mye jeg stresser vil ikke ting bli noe annerledes. På Bali var livet veldig annerledes enn det er her hjemme. Menneskene lever på en helt annen måte, og det er ingen som «stresser» med de daglige gjøremålene og stresser eller «tripper» i matvarekøen på butikken. Dessuten begynte jeg med yoga da jeg bodde på Bali og det betydde mye for meg, for jeg lærte meg å slappe helt av. Når jeg skal slappe skikkelig av nå tar jeg meg en tur på Yoga. Uansett hvor stresset eller sliten jeg er når jeg kommer på dissene timene, kommer jeg ut som et nytt menneske med ny giv. De som sier at yoga er bare å ligge på gulvet å daffe, tar feil. Yoga er godt for kropp og sjel, og alle burde gjøre det, smiler Seline.

Råd og tips til andre i samme situasjon

Basert på mine egne erfaringer vil jeg derfor anbefale mennesker med svært lav kroppsvekt å ta en legesjekk for å finne ut om de kan være syke i en eller annen form; stoffskifte, allergier og lignende kan skape ubalanse i kroppen. Når det er avklart at man er frisk vil jeg anbefale alle å sette seg ned å tenke gjennom hva man egentlig vil. Det ligger utrolig mye i ordtaket «whether you think you can or you think you can't - your right». Søk opp mennesker som motiverer deg og får deg til å bli bedre. Sett deg konkrete mål! Her anbefaler jeg faktisk treningsmål i stede for vekt- og kilo mål, fordi disse målene er lettere å nå og vil motivere til å fortsette i stedet for å la baderomsvekta bryte deg ned. Å si at man vil ha «strammere» og mer «fit» kropp er vanskelig å nå som et mål, fordi det er altfor lite konkret. Si heller at du ønsker å løfte x antall kilo før en gitt dato. Damer som er redd for å bygge muskler, kan bare slappe av for det skal så utrolig mye til for at damer blir bulkete av muskler. Muskler som vanlige kvinner får av styrketrening, er bare utrolig lekkert, forteller Seline.


Seline gikk opp 18 kg.

Støtte og utstøting

Det å være ekstremt tynn har sin pris for det koster krefter og bidrar til at man får uønsket og negativ oppmerksomhet. Men det får også mennesker til å vise at de bryr seg.
- Da jeg var på det aller tynneste kom det bekymringsmeldinger fra lærere og andre foreldre og venner og dette syntes jeg er positivt fordi det viser at menneskene bryr seg. Men det var mye annet som ikke var positivt; det verste var faktisk all "drittslengingen" som folk kom med. Mennesker som kommenterte bildene mine på facebook skrev jeg så «sykelig» ut, og at jeg ikke så fin ut. Mennesker som kalte meg for "anoreksi bitch" uten engang å ha utvekslet ett eneste ord med meg eller som ikke visste noe som helst om meg. Jeg syntes det var forferdelig sårende hvordan mennesker jeg aldri har møtt før, hadde så utrolig mye stygt å si om meg uten å kjenne meg og bare på grunnlag av at jeg veide utrolig lite, sier en fortsatt vantro Seline.
- Uansett hvilken kroppsfasong mennesker har, syntes jeg ikke det er greit å kommentere på bilder «du ser helt sykelig ut, det er ikke fint.» Det sårer så utrolig mye mer enn mennesker tror, forteller hun.

Dagens kroppsidealer

Idealene for hvordan kvinner og menn skal se ut forandrer seg med tiden og Seline er glad for at det ikke kun er idealene fra modellbransjen som dominerer synet på hvordan jenter og kvinner bør se ut.
- Takk Gud for at vi ikke lenger har radmagre supermodeller som forbilder, sier Selina og puster lettet ut.

-  Dagens forbilder er sunne, sterke kvinner, men dessverre tror jeg at mange unge jenter "misforstår" denne nye bikini fitness-trenden. Så lav fettprosent som disse jentene oppnår er bare ment for en kort periode og er som oftest oppnådd i samarbeid med en coach og med en diettplan som er laget av en fagkyndig. Mange unge jenter tror at man skal ha sixpack hele året, og bare spise kylling og ris fordi "fitness-jentene" gjør dette på sin diettplan før konkurranse. Jeg tror også at trenden med strenge diettplaner og "nei" mat kan føre til at man stresser kroppen unødig. Jeg tar meg gjerne en skillingsbolle en onsdag uten å straffe meg selv, men jeg gjør ikke det hver dag, forklarer Seline.

- Men sett i forhold til kroppsidealer så synes jeg at bikini fitness-jentene er helt rå. Fy søren så inspirert jeg blir! De magemusklene og sprettrumpene på noen av de jentene er utrolig flotte, utbryter Seline.

Jenter og styrketrening

Det er ingen tvil om at Seline brenner for trening og hun blogger også gjerne om det. Til andre jenter har hun følgende budskap:
- Sett dere mål, få hjelp til en skikkelig treningsplan, få noen til å sjekke at en har riktig teknikk på øvelsene og kjør på med styrketrening. Kutt ut mennesker som bryter deg ned og er negative, og omring deg heller med mennesker (instagram profiler, blogger osv) som inspirerer deg til å bli en bedre versjon av deg selv. Trening skal gjøre deg glad! Hvis du sliter med motivasjon så finn en treningsparter, konstaterer hun med et smil i munnviken.

- Jeg har selv valgt å drive en blogg som jeg kaller www.crossfitbarbie.blogg.no. Jeg vet det er et overfladisk navn på bloggen, men det er det ingen som trenger å la seg skremme av for den er overhodet ikke overfladisk. Jeg ønsker å inspirere andre til å gjøre det jeg har gjort og bloggen lever på uttrykket "If i can do it - you can do it too", smiler Seline.

Dette er en trenings- og motivasjons blogg, og jeg har mottatt flere e-poster fra jenter som ønsker tips til hvordan de også kan klare å nå målene sine. Jeg håper at jeg med denne bloggen kan bidra med å få "oss" treningsdamer til å holde sammen, og motivere hverandre!

Lavkarbo brød og masse godt pålegg

I jakten på en god hverdag har Seline oppdaget hvor mye mat man faktisk kan spise når man trener hardt og ønsker å nå de målene man har satt seg.

- Min oppdagelse må nok ha vært at man må faktisk spise mye mat om man skal opp i vekt, bli sterkere og bygge muskler, utbryter hun. Så lenge du spiser næringsrik mat som bygger opp kroppen og trener hardt og målrettet vil resultatene komme. Jenter som tror at man må sulte for å få flott kropp - de tar grundig feil! Jeg tror også en viktig oppdagelse jeg har forstått er at hvis jeg går på en skikkelig dritt-mat-smell så hjelper det ikke å straffe meg selv. Jeg er ikke perfekt og ikke er kostholdet mitt det heller, men jeg vil heller leve enn å bare stresse, sier Seline.

- Jeg kan jo fortelle litt hva jeg spiser til daglig og på en vanlig dag går det mye i lavkarbo brød med masse godt pålegg. Spør alle som kjenner meg for de vet at jeg spiser masse pålegg, hjemmelagde knekkebrød med frø og veldig mye frukt og bær. Til middag må jeg innrømme at jeg er en skikkelig "sucker" for hamburger, og da gjerne skikkelig biffburger, men det syntes jeg er helt greit når jeg spiser det med grovbrød og masse salat. I tillegg må jeg innrømme at det går veldig mye i hvit fisk, fordi det er billig og protein-rik mat som passer perfekt for meg som er student. Min nye oppdagelse er søtpoteten, jeg er litt treig med mat-trender, men søtpotet kan man faktisk bruke til alt; Lag potetmos, pommes frites, bakt potet og den er fantastisk god i vaffel og pannekakerøre, forteller hun.

For øyeblikket er Selines favorittmåltid proteinpannekaker med masse bacon og sukrin gold, dette er virkelig en smaks-fest i munnen kan hun fortelle.

Keep it simple!

For å komme in i gode kostholdsrutiner vil hun anbefale alle å begynne med enkle ting. Protein pannekaker er veldig enkle. Før du etterhvert kan gå over på mer «fancy» oppskrifter.
- Gå inn på nettsider og let etter oppskrifter som du syntes ser gode og spennende ut. Skriv dem ned og prøv dem frem. Tenk på hvor mye bedre du føler deg etter du har spist et næringsrikt sunt måltid, enn hvis du trykker i deg halvfabrikat med mye fett og sukker som gir deg både luft i magen og lite energi i etterkant, sier Seline.

Liker å trene rumpa

Som jenter flest liker Seline også å slenge seg på rumpebølgen. Hun har gått fra flat rumpe til sprettrumpe og det liker hun veldig godt.
- Åhh, jeg må faktisk si meg enig med jentetrenden for jeg bare elsker å trene rumpa! La det svi og la meg kjenne at musklene vokser. Jeg har alltid hatt en skikkelig flat rumpe, men det siste halve året har rumpestørrelsen min doblet seg. Gjett om jeg er fornøyd. Akkurat nå er min helt klare favorittøvelse hip-thrust - jeg føler at jeg er blitt en skikkelig "berte", sier hun med glimt i øyet.

 

Hva med fremtiden?

Seline har drømmene og målene klare - hun er ikke redd for å drømme stort.

- Innen tre år så så vil jeg delta i Tough Mud og innen 5 år drømmer jeg om å delta i Crossfit Games! Jeg bare elsker å utfordre meg selv om kroppen min, og hva er bedre enn å dra det helt ut. Man skal aldri være redd for å drømme stort, sier hun.

Avsluttende tips fra Seline

- Jeg må si til alle dere som sliter med kropp og trening; slutt å prøv å løpe fra dere selv! Flere timer timer cardio i uken er ikke sunt. Farlig lav fettprosent er heller ikke sunt. Jeg syntes vi skal fokusere på å bli sterkere, og ikke bare på å få så altfor lav fettprosent. Fokusere på prestasjon av øvelser, og glem tallene på vekten! Jeg må si det til dere alle: kast baderomsvekten, det fører bare med seg negativ energi. Hvis dere ønsker å nå treningsmål, så vil jeg anbefale å kutte ned på alkohol konsumet. Store mengder alkohol ødelegger så utrolig mye for trening, forklarer Seline.

- Til slutt vil jeg takke mamma, for den støtten hun alltid har gitt og gir meg. Du er en fantastisk inspirasjon! Som 50 åring er hun både sporty og kroppen ser helt rå ut, avslutter Seline.

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Seline gikk opp 18 kg og ble modell

Intervju11.03.2016953

Seline Solberg smiler til livet og livet smiler tilbake.
Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!

Seline gikk opp 18 kg og ble modell

Intervju11.03.2016953

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!