Er omega 3 gunstig for hjertet?

Kosthold31.03.2014Juma Iraki54

Dette er noen interessante studier om omega 3.

Omega 3 har fått mye negativ omtale den siste tiden grunnet en meta-analyse publisert i JAMA i 2012 som viste ingen effekt på hjerte og karsykdommer. Denne analysen har dog sine svakheter.

Hva er omega 3?

Omega 3 er betegnelsen på flerumettede fettsyrer som har en dobbeltbinding på karbonatom nummer 3 fra hydrogenkarbonenden. De viktigste omega 3 fettsyrene er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

ALA er omega 3 fettsyrer som kommer fra vegetabilske kilder som for eksempel linfrøolje, rapsolje, soyaolje, valnøtter og gresskarfrø.

DHA og EPA finner vi hovedsakelig i marine fettsyrer som laks, makrell, ørret, sild, ansjos og sardiner.

Omega 3 har blitt forsket på i mange år og har vist seg å ha mange fordeler for vår kognitive funksjon, psykiske helse, ledd og hjerte/karsykdommer. Det har dog blitt satt spørsmålstegn rundt omega 3 sin effekt på hjertet etter at en metanalyse viste ingen signifikant effekt av omega 3 tilskudd for hjerte/karsykdommer.

Omega 3 - ingen effekt

Metanalysen ble utført av Rizos med flere hvor de ønsket å se på effekten av omega 3 og dens forebyggende effekt på hjerte/karsykdom. Det var totalt 20 studier som ble inkludert i studien med totalt 68 880 deltakere. Studien viste ingen signifikant redusert risiko for å utvikle hjerte eller karsykdommer og konkluderte derfor med at omega 3 ikke har noen effekt for slike lidelser.

Studieutvalg
En svakhet som er verdt å trekke frem er at det var kun 20 studier som ble inkludert av 3635 studier som ble gjennomgått. Samtlige av deltakerne i disse studiene var allerede syke og brukte beta-blokkere m.m for sin tilstand.

Dose
En gjennomsnittlig dose på mindre enn 1,4 g av EPA + DHA ble benyttet i alle 20 studier. Denne dosen er vanligvis altfor lavt til å kompensere for det høye inntaket av omega 6 som er vanlig i vestlige dietter. Det er heller ingen overraskelse at de fleste studier som viser nytte av omega-3 fiskeolje for hjertesykdommer har benyttet minst 2 g av EPA + DHA.

 

Konflikt med tidligere studier

Resultatene av denne selektive meta-analyse er også i direkte konflikt med tidligere vitenskapelige bevis som viser nytte av EPA og DHA for hjerte/karsykdommer.

Fordeler med omega 3

Omega 3 har vist seg å ha en gunstig effekt på hjernen vår. Et høyt inntak av DHA har vist seg å ha gunstig effekt på hukommelse, samt at personer som inntar tilstrekkelig med DHA fra omega 3 har bedre evne til å løse problemer og konsentrere seg. Depresjon og angst er lidelser som flere og flere sliter med. Depresjon kan øke risikoen for dødelighet og er spesielt forbundet med hjerneslag hos menn. Statistikk viser også at deprimerte personer har en 4 ganger så høy risiko for å utvikle hjerteinfarkt.

Seretonin er en nervotransmitter i hjernen som får oss til å føle oss vel og avslappet. Lave nivåer av EPA er forbundet med lave verdier av serotonin. Omega3 har i studier vist seg å ha
å gunstig effekt på psykiske lidelser som depresjon, vinterdepresjon, angst, bipolar lidelse, schizofreni og Alzheimer. Omega 3 har vist seg å ha anti-inflammatoriske effekter som kan bidra til å dempe betennelser og gi redusert stivhet. Spesielt har dette vist seg å være gunstig for personer med revmatiske plager som artrose, leddgikt, fibromyalgi og bekhterevs sykdom.

Omega 3 har også vist seg å ha gunstig effekt for personer med autoimmune sykdommer. Spesielt personer med inflammatoriske tarmelidelser som ulcerøs kolitt og morbus crohn kan ha nytte av tilskudd av omega 3, da disse fettsyrene kan bidra til å dempe inflammasjonen som er tilstede i tarmen.


Kilder
1. Artemis PS. "Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases". Journal of the American College of Nutrition 2002;21:6:495-505.
2. Panagiotakos DB, Pitsavos C, Zampelas A, et al. "Fish consumption and the risk of developing acute coronary syndromes". Int J Cardiol 2005;102:403-9.
3. He K, Song Y, Daviglus ML, et al. "Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: a meta-analysis of cohort studies". Circulation 2004;109:2705-11.
4. Iso H, Kobayashi M, Ishihara J, et al. Intake of fish and n-3 fatty acids and risk of coronary heart disease among Japanese: the Japan Public Health Center-Based (JPHC) Study Cohort I. Circulation 2006;113:195-202.
5. Yokoyama M, Origasa H, et al. JELIS Investigators. Effects of eicosapentaenoic acid on cardiovascular events in Japanese patients with hypercholesterolemia: rationale, design, and baseline characteristics of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). Am Heart J. 2003;146:613-620.
6. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ. The Nutrition Committee. AHA Scientific Statement. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. 2002;106:2747-2757
7. von Schacky C. n-3 Fatty acids and the prevention of coronary atherosclerosis. Am J Clin Nutr. 2000;71:224S-227S.
8. Burr ML, Fehily AM, Gilbert JF, et al. Effects of changes in fat, fish and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and Reinfarction Trail (DART). Lancet. 1989;2:757-761.
9. Albert CM, Hennekens CH, O'Donnell CJ, Ajani UA, Carey VJ, Willett WC, Ruskin JN, Manson JE. Fish consumption and risk of sudden cardiac death. JAMA. 1998;279(1):23-28.
10. Mozaffarian D, Wu JH. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. J Am Coll Cardiol. 2011. 58(20):2047-67.
11. Marchioli R, Levantesi G, Macchia A, et al. GISSI-Prevenzione Investigators. Antiarrhythmic mechanisms of n-3 PUFA and the results of the GISSI-Prevenzione trial. J Membr Biol. 2005 Jul;206(2):117-28.
12. Golderg RJ, Katz J. "A meta-analysis of the analgesic effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for inflammatory joint pain". PAIN 2007;129:1:210-223.
13. Artemis PS. "Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases". Journal of the American College of Nutrition 2002;21:6:495-505.
14. Cole GM, Lim GP, Yang F et al. " Prevention of Alzheimer's disease: Omega-3 fatty acid and phenolic anti-oxidant interventions". Neurobiology of Aging 2005;26:1:133-136.
15. Irving GF, Freund-Levi Y, Eriksdotterjonhagen M et al. " Omega-3 Fatty Acid Supplementation Effects on Weight and Appetite in Patients with Alzheimer's Disease: The Omega-3 Alzheimer's Disease Study". Journal of the American Geriatrics society 2009;57:1:11-17.
16. Rizos EC et al. " Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis". JAMA. 2012;308(10):1024-33


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Laks er fantastisk treningsmat

Kosthold11.02.2020237

Her er 5 raske middager med laks.

Velg riktig type fett

Kosthold22.05.2012274

Fettsyrer er ett viktig næringsstoff.

Verdens beste kosttilskudd

Kosthold27.06.2011175

Det er ikke mange kosttilskudd vi per idag kan vitenskapelig bevise effekten ved.

Alt du trenger å vite om Omega-3

Kosthold09.06.200837

Omega-3 er essensielle fettsyrer som må tilføres fra maten fordi kroppen ikke produserer det selv.

Laks er fantastisk treningsmat

Kosthold11.02.2020237

Velg riktig type fett

Kosthold22.05.2012274

Verdens beste kosttilskudd

Kosthold27.06.2011175

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!