Optimal trening og sommerform 2014

Trening31.03.2014Rita Immerstein 0

Her får du tips om trening fra utøvere innen crossfit, bodybuilding, strongman, sprint og styrkeløft.

I forbindelse med NM i Benkpress i Bergen den 22.-23. mars var en gjeng med ulike atleter samlet til en treningsøkt på Moment Trening og Kompetanse (http://www.mtok.no). Gjengen bestod av en crossfit, bodybuilder, strongman, sprinter og to styrkeløftere. En slik samling blir det alltid god stemning av og da er heller ikke et vennskapelig konkurranseinstinkt langt unna. Vi utfordret dem til å si sin mening om hva de mener om hvorfor akkurat den treningen de driver med er den mest optimal og de beste tipsene for å få sommerformen på plass. Les hva Suzanne Svanevik, Andre Midtby, Linda Kristensen, Christian Marthinussen (daglig leder på Moment), Marius Teigland og Aleksander Ludvigsen svarte!

Crossfitutøver Suzanne Svanevik

Det jeg liker med CrossFit er allsidigheten og at det byr på utfordringer som strekker seg langt utenfor min komfortsone. Har aldri helt klart å finne meg til rette i kun en sport, og i CrossFit får jeg drive med alt fra vektløfting, gymnastikk, roing, styrkeløft, osv. og det passer meg helt perfekt. Prestasjon rundt funksjonell trening er det som driver meg.

Det er heller ikke til å legge skjul på at jeg har lagt min elsk på å løfte tunge ting, gjerne mer fremfor å kjøre en haug med burpees, så derfor har jeg den siste tiden tatt mer steget inn i styrkeløftsporten. Får god opplæring av flinke utøvere og trenere i styrkeløftklubben Odin som jeg garantert vil få bruk for senere da jeg trer inn som utøver i CrossFit igjen.

For å få sommerformen på plass er det enkelt og greit å lage en plan på trenings- og kostholdsfronten som er realistisk og gjennomførbar for deg. Jeg veier maten min mer, kutter i karbohydrater og fett, samtidig som jeg opprettholder et høyt inntak av proteiner. På treningsfronten blir det å ha mer fokus på høye repetisjoner og ha korte pauser i styrketreningen. I tillegg kjører jeg såkalte CrossFit WODer som gir meg en vanvittig høy puls og får motoren i kroppen min til å pumpe.

Sprinter og kretsmester Christian Marthinussen

Sprint er for meg den ultimate idretten da den stiller store krav til fart, eksplosivitet og rå styrke. Det er også underholdende å se på konkurransene. Jeg synes mange sprintere har en utrolig flott fysikk, samtidig som de både ser og er mer atletiske enn en vanlig flott "treningsstudiokropp". Sprint trening kombinert med styrketrening gjør at jeg holder meg i bra form med lav fettprosent året rundt.

Mine beste muskelgrupper er sete og mage, noe som jeg tror kommer fra sprinttreningen. Sprinttrening vil være veldig bra for sommerkroppen ettersom den bygger lår, sete og mage i tillegg til å brenne fett. Legger du til styrkeøvelser som knebøy, utfall og rumenske markløft så begynner vi å snakke om "ASS PROGRESS". Har du ikke løpt så mye før ville jeg startet med bakkeløp før du går over til flatt underlag, for å minke sannsynligheten for hamstringstrekk.

Strongman og kroppsbygger Marius Teigland

Grunnen til at jeg mener strongman er best er mest fordi det er variasjon med tunge øvelser, kondisjon, rå styrke utholdenhet. Selv om jeg har gått over til kroppsbygging, så elsker jeg alt som har med tunge løft og power og gjøre, svarer Marius og smiler.

Tips til sommerformen er helt enkelt å ligge på et kaloriunderskudd. Tren intensive treninger og kjør morgenkardio hvis du har tid, alternativt legg det til rett etter styrketrening. Ikke vent til mai før du starter på dietten - start nå!

Styrkeløfter og VM-sølv-vinner Andre Midtby

Ettersom styrkeløft er eneste kraftsporten (utenom vektløfting) som er registrert som idrett, og dermed under NIF i forhold til både organisering og antidoping, ble styrkeløft et enkelt valg for meg. Det at man kan måle hvem som er sterkest i de mest praktiserende øvelsene her i verden (knebøy, benkpress og markløft), vil man ganske enkelt se hvem som er sterkest her i verden

Når det gjelder tips til sommerformen så er oppskriften; spis, tren og sov - enkelt og greit. Tren baseøvelser og bruk av supersett for å øke intensiteten på øktene. Sett deg mål og finn motivasjon til trening, så vil du være godt på vei! Sommeren er rett rundt hjørnet, og ved manglende kompetanse ville jeg anbefalt å lest seg opp og/eller fått hjelp med trening og kosthold.

Spis, tren og sov for sommeren er her snart, sier Andre og smiler lurt.

Benkpresseren og styrkeløfteren Linda Kristensen

Jeg er vel egentlig for det å trene litt allsidig. Jeg trives best når jeg trener styrkeløft og legger til litt typiske byggeøvelser og litt intervalltrening. Liker helst å få trent litt kondisjon i tillegg til styrke. Hater når kondisen er dårlig, og jeg kjenner at jeg blir tung i pusten av å gå opp trapper. Noen typiske crossfitøvelser ser også gøy ut, men tiden har ikke strukket til enda, så jeg har ikke fått testet ut det.

Akkurat nå så satser jeg på å bli best i styrkeløft, og da blir treningen veldig spesifikt rettet mot å bli sterkest mulig i baseøvelsene knebøy, benkpress og markløft. Siden det går ca. 3 timer til dagen med styrkeløft, så blir det ikke tid til så mye annen trening ved siden av jobb. Det kan ofte være tilfeldig hvilken idrett en begynner med, for min del så var det i hvert fall det. Men en av grunnene til at jeg er glad for at det ble styrkeløft, og grunnen til jeg vil anbefale andre denne idretter er fordi det i Norge er et sunt antidopingmiljø. En annen grunn er at det er en veldig målbar idrett. Det er jo bare å telle antall kilo, sier Linda og ler litt.

Når det gjelder sommerkroppen, så er jo fordelen med oss styrkeløftere at vi har ikke noe off- eller onseason. Vi ser like ut hele året, og jeg trives med det. Får et veldig normalt og sunt forhold til mat på den måten. Vi velger jo selv hvilken vektklasse vi skal gå i, så om en vil være mere ribba eller ha mere flesk på kroppen er jo opp til hver enkelt person, men en bør ikke ligge under 15% kroppsfett. Ønsker du å gå ned i fettprosent så bør du spise som en bygger: Spis"clean" mat som de kaller det og ta inn mindre energi enn du forbruker. Linda smiler og legger til: - Ønsker du deg en sprettrumpe så er det bare å kjøre på med knebøy!

Kroppsbyggeren Aleksander Ludvigsen

Det er vanskelig å si at kroppsbygging er den beste sporten men det er i hvert fall det jeg trives best med. Jeg har alltid vært fascinert av muskler og styrke og hva man kan gjøre med menneskekroppen. Fokuset mitt er på bygging nå men jeg har også drevet med strongman , MMA og crossfit.

For å komme i skikkelig kanonform ville jeg ha satt opp en diett der du veier maten så du enkelt kan regulere inntaket for å prikke inn formen. Å drive med dette er for de fleste utrolig krevende, så en liten omlegging av kosten og treningen bør holde til sommeren. Kutt ned på karbohydratene og spis nok protein samtidig som du kjører flere repetisjoner og høyere intensitet på treningen for å forbrenne mer. Morgenkardio før frokost eller 20 min kardio etter trening hjelper også mye på en reduksjon av fettprosenten.

Hva mener du? Hva er dine erfaringer og beste tips til optimal trening og "summercut"?

 


Rita Immerstein  

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.

EMOM treningsøkt

Trening21.08.201820

Tren en ny øvelse minutt for minutt. Test ut ENOM!

Tre crossfit økter du må prøve

Trening05.11.201829

Rå styrke og utholdenhet i en og samme økt!

Crazy russisk treningsøkt

Trening28.09.201741

Disse øvelsene er helt ville og bør absolutt ikke gjøres hjemme.

EMOM treningsøkt

Trening21.08.201820

Tre crossfit økter du må prøve

Trening05.11.201829

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!