Virus i importerte fryste bær

Kosthold03.04.2014Joachim Pedersen0

Mattilsynet advarer mot hepatitt A i utenlandske bær.

Det er nå meldt om en unormal økning i Norge i antall tilfeller av hepatitt A som er en smittsom leverbetennelse. Mistenkt kilde smittekilde er importerte fryste bær. Disse må kokes i ett minutt før de kan spises for å drepe viruset.

Det er flere som har blitt smittet i Norge og de er bosatt i ulike deler av landet. De fleste bor på østlandet. Utbruddet her til lands har trolig en sammenheng med utbruddet i Italia.

- Det europeiske utbruddet har pågått lenge, og selv om importerte fryste bær mistenkes å være smittekilden, arbeider man fortsatt i Europa med å spore hvor bærene kommer fra. Dette er tidkrevende arbeid, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet.

- Importerte fryste bær har også tidligere forårsaket flere utbrudd med både hepatitt A og norovirus. Som et føre vàr-prisinsipp anbefaler vi derfor å koke alle importerte fryste bær i ett minutt før de skal brukes i retter som ikke skal varmebehandles, sier Jensvoll.

Viruset blir drept av koking

Dersom du har utenlandske importerte bær trenger du ikke kaste de. Du kan koke de i ett minutt. Hepatitt A virus dør ved koking. Dette gjelder hvis skal for eksempel nyte bærene i smoothie, sauser, kaker, desserter m.m.

Kilde:
Mattilsynet (3. april 2014): http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/virus_i_mat_og_drikke/mattilsynet_anbefaler_at_alle_importerte_fryste_baer_blir_varmebehandlet_for_bruk.13579 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.

Paulùns topp 10

Kosthold05.09.20070

Jeg får ofte spørsmålet om hva som er den mest nyttigste maten.
Slår magen din seg vrang? Denne matvaren er løsningen!
Derfor bør du spiser vannmelon.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

Paulùns topp 10

Kosthold05.09.20070

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?