Virus i importerte fryste bær
Kosthold03.04.2014Joachim Marhaug640
Det er nå meldt om en unormal økning i Norge i antall tilfeller av hepatitt A som er en smittsom leverbetennelse. Mistenkt kilde smittekilde er importerte fryste bær. Disse må kokes i ett minutt før de kan spises for å drepe viruset.
Det er flere som har blitt smittet i Norge og de er bosatt i ulike deler av landet. De fleste bor på østlandet. Utbruddet her til lands har trolig en sammenheng med utbruddet i Italia.
- Det europeiske utbruddet har pågått lenge, og selv om importerte fryste bær mistenkes å være smittekilden, arbeider man fortsatt i Europa med å spore hvor bærene kommer fra. Dette er tidkrevende arbeid, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet.
- Importerte fryste bær har også tidligere forårsaket flere utbrudd med både hepatitt A og norovirus. Som et føre vàr-prisinsipp anbefaler vi derfor å koke alle importerte fryste bær i ett minutt før de skal brukes i retter som ikke skal varmebehandles, sier Jensvoll.
Viruset blir drept av koking
Dersom du har utenlandske importerte bær trenger du ikke kaste de. Du kan koke de i ett minutt. Hepatitt A virus dør ved koking. Dette gjelder hvis skal for eksempel nyte bærene i smoothie, sauser, kaker, desserter m.m.
Kilde:
Mattilsynet (3. april 2014): http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/virus_i_mat_og_drikke/mattilsynet_anbefaler_at_alle_importerte_fryste_baer_blir_varmebehandlet_for_bruk.13579
Denne matvaren får virkelig fart på fordøyelsen
Kosthold17.12.201816