Junior-EM i styrkeløft

Styrkeløft15.04.2014Anne Marie Hveding144

Forrige uke ble junior-EM holdt i St. Petersburg, Russland. Fra Norge reiste ni utøvere for å konkurrere om å bli jr.-europamester

Denne uken ble junior-EM holdt i St. Petersburg, Russland. Fra Norge reiste ni utøvere for å konkurrere om å bli jr.-europamester. Blant disse ni var det to stykker som kan dra hjem med tittelen; Inger Johanne Ruud og Julian Lysvand.

Først ut var det Karen Hesthammer (-52 kg) og Kine Blummenfelt (-57 kg) som skulle ut på plattingen torsdag. Begge jentene er EM-debutanter.

Karen (20) fra Oslo Styrkeløftklubb løftet i klasse -52 kg junior. Hun startet med 140 kg i knebøy og høynet til 145 kg i andre løft. Etter to godkjente knebøy høynet Karen til 150 kg i siste forsøk, dette ble også godkjent og gav henne bronse i knebøy.

I benkpress startet Karen på 72,5 kg og høynet til 77,5 kg i andre forsøk, begge ble godkjent. Siste forsøk på 82,5 kg fikk hun dessverre ikke godkjent denne gangen.

I markløft ble det en spennende kamp om 3. plassen mellom Karen og ukrainske Mariya Ilnytska. Karen veide 0.45 kg mindre enn ukraineren og trente kun å tangere hennes resultat for å vinne. Karen åpnet på 135 kg og økte til 142.5 kg i andre løft. Karen valgte å øke til 145 kg i siste løft, som ville gi henne 372.5 kg sammenlagt og samme resultat som ukraineren hadde etter andre markløft. Ukraineren økte til 150 kg, men senket til 147.5 kg når karen klarte sitt siste løft i markløft. Til stor jubel fra det norske publikumet klarte ikke ukraineren sitt siste løft og Karen stod igjen med sølv i markløft og ble bronsevinner i klassen.

Kine løftet i en klasse opp, -57 kg junior. Hun startet på 155 kg i knebøy, men bommet nokså brått på dette løftet. Hun tok seg sammen og fikk det til i andre forsøk. I siste knebøy økte hun til 160 kg. Dette ble også godkjent og gav Kine en sølvmedalje i øvelsen.

Kine startet ikke helt problemfritt i benkpress heller. Hun åpnet på 72.5 kg, men fikk dette underkjent. I andre forsøk gikk det bedre og hun fikk løftet godkjent. Hun økte til 75 kg i siste løft, dette ble også godkjent og hun fikk sølvmedalje i øvelsen.

Til slutt var det markløft, hun startet på 150 kg, som gikk lett opp, men hun slet med grepet på toppen og hun klarte ikke fullføre løftet. I andre løft gikk det problemfritt der i mot. I siste forsøk økte Kine til 155 kg, men bestemte seg for å satse litt mer og økte til 160 kg i siste. Hun hadde allerede vunnet gullet i markløft, hun hadde derfor ikke noe å tape. Den 55.8 kilos lette jenta dro 160 kg lett opp i klassisk markløft til gull i øvelsen og sølv sammenlagt med en total på 395 kg.

Lillann Haaland fra Ganddal Atletklubb og Erle Engmark fra Oslo Styrkeløftklubb løftet begge i klasse -63 kg junior fredag.

Erle åpnet på 152.5 kg i knebøy som gikk fint opp og ble godkjent. I andre løft økte hun til 157.5 kg, som ble noe tyngre og hun valgte derfor å øke til 160 kg i siste forsøk. Siste løftet ble veldig lett og ble godkjent til bronsemedalje i øvelsen.

I benkpress åpnet Erle på 97.5 kg, dette gikk fint opp og hun økte til 102.5 kg i andre forsøk. I siste forsøk økte Erle til 107.5 kg, som også ble godkjent.

Til slutt var det markløft. Erle åpnet på 170 kg, dette løftet gikk lett opp og hun økte til 180 kg i andre forsøk. Andre løft ble noe tyngre og hun økte til 185 kg i siste. Etter andre markløft lå Erle an til en 2. plass sammenlagt og da russeren på 1. plass bommet på sin siste markløft økte Erle til 192.5 kg i siste markløft for å forsøke å ta gullet sammenlagt. Dette løftet gikk ikke, men Erle fikk sølv sammenlagt med 447.5 kg og gull i markløft.

Lillann åpnet på 160 kg i knebøy, men fikk første løft underkjent. I andre forsøk gikk det lett opp og ble godkjent 2-1. Hun økte til 165 kg i siste løft, men dette ble også underkjent. Hun stod derfor igjen med kun ett godkjent løft og 160 kg. Lillann veide mer enn Erle og fikk derfor 4. plass i knebøy.

I benkpress åpnet Lillann på 105 kg som gikk fint opp og ble godkjent. I andre løft økte hun til 110 kg. Dette løftet gikk også fint opp, men var noe tyngre. Hun økte til 112.5 kg i siste forsøk og lå an til bronse i øvelsen, men en av konkurrentene bommet i sitt siste løft og Lillann fikk sølv i benkpress med siste løftet sitt.

Til slutt var det markløft og Lillann åpnet på 152.5 kg, som var et lett og fint løft. Hun høynet til 157.5 kg i andre, som gikk fint. Hun økte så til 165 kg i siste løft, som også gikk opp og ble godkjent til en total på 437.5 kg til bronse sammenlagt og sølv i markløft.

Inger Johanne Ruud og Katrine Hoås løftet i klasse -84 kg lørdag morgen

Katrine (22) fra KK-67 i Trondheim løftet på sitt første junior-EM og åpnet på 182.5 kg i knebøy, som var lett og fint og ble godkjent. I andre forsøk meldte hun inn 192.5 kg, men dette ble underkjent 2-1 på dybde og hun meldte samme vekt igjen i siste. Dette løftet var lett og fint og noe dypere, men ble også underkjent på dybde. Katrine stod derfor igjen med 182.5 kg.

I benkpress åpnet hun på 130 kg, som gikk fint opp. I andre forsøk meldte hun 135 kg, under dette løftet ble det noen problemer og hun fikk det underkjent. I siste forsøk på samme vekt gikk det lett opp og ble godkjent og hun fikk bronse i øvelsen.

I markløft åpnet Katrine på 170 kg, dette gikk fint opp, men det så ut som hun måtte jobbe litt. Hun økte til 182.5 kg i andre forsøk for, dette løftet ville gi henne ledelsen over russeren som lå på 3. plassen. Fordi hun veide mindre enn russeren trengte hun kun å tangere hennes resultat. For å spare krefter stod hun over andre forsøk og ventet på å se om russeren klarte sitt siste løft, noe hun ikke klarte. Katrine gikk derfor på 182.5 kg i siste for å kapre bronsen totalt. Dessverre gikk ikke dette og hun endte på 4. plass i klassen, men fikk med seg en bronsemedalje i markløft.

Inger Johanne (23) fra Askim Styrkeløftklubb startet på 225 kg i knebøy, et løft som gikk lett og fint. I andre forsøk meldte hun 332.5 kg, dette gikk også fint, men var noe tyngre. I siste forsøk meldte hun 237.5 kg. Løftet var lett og fint, men ble underkjent på dybde. Hun stod igjen med 232.5 kg og gull i øvelsen.

I benkpress åpnet Inger Johanne på 135 kg, som gikk fint opp. I andre forsøk meldte hun inn 140 kg som ble det noe trøblete og ble underkjent. I siste forsøk gikk det lett opp og ble godkjent til sølv i øvelsen.
I markløft åpnet Inger Johanne på 195 kg, et lett og fint løft. Hun økte til 205 kg i andre løft. Dette ble noe tyngre, men gikk fint opp. I siste forsøk meldte hun 207.5 kg, dette løftet ble for tungt denne gang, men Inger Johanne stod igjen med gull i øvelsen og gull sammenlagt og Norges første junioreuropamester i 2014!

Senere på lørdagen var det Julian Lysvand og Erik Fredriksen som stod for tur.

Julian (22) fra Steinkjer styrkeløftklubb løftet i klasse -93 kg. Han startet med en lett og fin knebøy på 290 kg. I andre forsøk økte han til nok et lett løft på 300 kg. I siste knebøy meldte han inn 307.5 kg, som også gikk fint og lett opp til en bronsemedalje i øvelsen.

I benkpress startet Julian på 200 kg uten noe utfordring. Han økte rett til 210 kg, som også var lett. I siste forsøk økte han til 217.5 kg. Siste løft gikk også fint opp og han fikk sølvmedalje i øvelsen.

Til slutt var det markløft og Julian startet på 295 kg. Første løft gikk ikke helt etter planen og han fikk dette underkjent. Han løftet samme vekt igjen, og da gikk det lett og fint opp. I siste forsøk meldte han inn 300 kg for å sikre seg gullet totalt. Løftet gikk opp til jubel fra publikum og trener. Norge fikk enda en junioreuropamester og Julian fikk med seg gull sammenlagt med 825 kg og sølv i markløft.

En klasse opp, i -105 kg, løftet Erik Fredriksen (21) fra Brumunddal atletklubb. Han startet på en lett og pen knebøy på 310 kg. I andre løft meldte han inn 325 kg, som gikk fint, men han fikk noe ubalanse på toppen og måtte flytte foten. Løftet ble underkjent. Det samme skjedde i siste forsøk og Erik gikk glipp av bronsemedaljen i øvelsen.

I benkpress, der i mot, gikk det veldig bra. Erik fikk tre godkjente løft på 235, 245 og 250 kg. Siste løftet gav han sølvmedalje i øvelsen.

Erik åpnet på 265 kg i markløft, som gikk fint opp. I andre løft meldte han 275 kg, som ble noe tyngre men godkjent. I siste løft meldte han 280 kg. Dette løftet gikk ikke denne gang og Erik havnet på en 5. plass totalt med 835 kg.

Søndag var det siste utøver ut, Niklas Zellin. Han løftet i klasse +120 kg. Han startet på 385 kg i knebøy, som gikk helt fint og ble godkjent. I andre forsøk meldte han 395 kg. Under dette løftet skjedde det noe, som Niklas i ettertid beskriver som en strekk eller mulig avrivning i hamstring. Han klarte derfor ikke løftet og stod også over siste forsøk. Niklas fikk med seg en sølvmedalje i øvelsen.

Noen smertestillende senere var det benkpress. Niklas åpnet på 280 kg, dette var lett og fint. I andre økte han til 287.5 kg. Nok et lett og godkjent løft. I siste meldte han inn 290 kg, samme vekt som tsjekkiske David Lupac som lå an til sammenlagtgullet. Niklas veide 4 kg mindre enn tsjekkeren, begge klarte løftet, men Niklas fikk med seg gullet i benkpress.

I markløft åpnet Niklas på 302.5 kg, et ekstremt lett løft. Han økte rett til 320 kg, som også var lett. I siste markløft ble det kamp om deløvelsesgullet og Niklas prøvde på 335 kg for å vinne. Alle de fire i klassen bommet på sine løft, inkludert Niklas, og alle ble stående igjen med 320 kg i øvelsen. Medaljene ble dermed fordelt etter kroppsvekt. Niklas fikk med seg sølvmedalje i øvelsen og sølvmedalje sammenlagt med en total på 995 kg.


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Norge slo til og høstet medaljer på u/jr-EM i styrkeløft.

5 pallplasseringer på J-EM

Styrkeløft12.06.201217

Medaljefangst for det norske laget
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

5 pallplasseringer på J-EM

Styrkeløft12.06.201217

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!