10 tips til treningsmotivasjon

Trening21.05.2014Rita Immerstein793

Har du gått lei av treningen og skulker unna øktene du har satt deg som mål å gjennomføre?

Har de gylne nyttårsforsettene bleknet? Sofaen og shoppingrunder på kjøpesenteret er blitt din nye aktivitet og du vet samtidig at du bør komme deg på rett spor igjen. Ta en gjennomgang med deg selv og test ut motivasjonstipsene og snu en dårlig trend - kom deg opp av sofaen og tilbake på gymmet!

1. Hold musikklista oppdatert

Musikk kan faktisk få deg til å prestere 15% mer på treningen og studier antyder at du også vil oppleve treningen som mindre krevende når du har god og energifull musikk på ørene. Velg det du selv liker best for det spiller ingen rolle om det er rock, hiphop, rap, pop eller techno så lenge det motiverer deg til å "gi jernet".

2. Felles trening

Det å avtale felles trening på gymmet med andre treningskamerater viser seg å ha en god effekt på "overlevelsen" av treningsøkta. Ta en lørdagsøkt sammen og kjenn at både konkurranseinstinkt og motivasjonen til å gi det lille ekstra styrkes. Treningstreff er vanlig for de som er medlem i en lokal kroppsbygger og fitnessklubb. De tar en felles treningsøkt, sjekker formen og tar seg tid til en felles sosial prat etter at økta er gjennomført. Samle dine venner og styrk motivasjonen hos hverandre.

3. Få deg en treningspartner

Har du ikke en gjeng med kjente som trener på samme gym som deg selv må du i stedet for felles treningen skaffe deg en treningspartner. Det er ingenting som er så stusselig som en treningsøkt hvor du alene må sikre deg progresjon. Det er i praksis både praktisk vanskelig og en risikosport å utføre maksløft og pushe seg optimalt alene. Spør en som ser ut til å ha samme treningsrytme som deg selv eller få med deg en kamerat eller venninne som er klar for å trene sammen med en partner. Har du en treningsavtale med en fast partner skal det litt mer til før du skipper økta - du er blitt forpliktet til å gi støtte for å få støtte. Både felles trening og en fast treningspartner bidrar til økt treningsglede og det bygger i neste runde dine prestasjoner(Riise m.fl, 2013)

4. Bruk realistiske mål

For å være inspirert må du sette deg mål - realistiske mål som er oppnåelige og fokuser på å øke antall sett, repetisjoner og forbedring av teknikk slik at du opplever å faktisk nå noen av målene dine. Det gir alltid en motivasjon til å fortsette. Det handler om drømmer og langsiktige mål, men også om helt konkrete mål allerede for morgendagen. Motivasjonspsykologen Les Brown sa: "Sikt mot månen. Selv om du bommer, havner du blant stjernene"(Larssen, 2012, s. 71).

5. Snakk om treningen din

Fortel både venner og familie om treningen din. Din vil kunne oppmuntre deg og du selger deg selv inn som en motivert og trenende person. Du vil bli sett på som en skikkelig treningsperson og late dager i sofaen vil dermed være vanskeligere å falle tilbake på. Du har dermed forpliktet deg til å stå for noe som du liker å drive med og du vil vel for all del slippe å høre sarkastiske kommentarer om dine tilbakefall?

6. Få et bedre sexliv

En studie av menn ved UC San Diego viste at etter 9 måneder med kardiotrening 3-4 ganger i uken i en time hver gang forbedret sexlivet. Både utholdenhet og orgasmene ble bedre. Det ble foretatt en sammenlikning med menn som kun spaserte i et tempo som tilsvarer lett trening ikke hadde noen spesiell forbedring i det hele tatt. Resultatet bør kunne motivere til å satse på en ny kickstart - get back in the gym!

7. Legg til litt ekstra konkurranse

Det er ofte bare den ekstra lille gnisten som skal til, så tren gjerne noen økter på et annet gym eller bruk en app hvor du utfordres på dine prestasjoner. Følg med på hva de andre presterer og la deg rive med i et vennlig konkurranserace om fremgang og beste prestasjoner. Et Cross Fit Gym kan gi deg det ekstra konkurransedrivet du trenger og du kan også velge å kun konkurrere mot deg selv og dine egne resultater.

8. Tren ute

Mennesker som trener ute melder oftere at de har fått fornyet energi, er mindre stresset og frustrert i hverdagslivet for øvrig. Det er lov å bytte arena med jevne mellomrom fra gymmen med trening ute i frisk luft. Dette gir variasjon og motivasjon på sammen tid. Alternativet er mindre motivasjon og en sofakrok i stedet. Du kan ta en gåtur, lett joggetur, trene med strikk, kettlebells, rip trainer og trx slynge og bokstavelig sikre deg en frisk pust av ny trening!

9. Bruk gymmet til TV-titting

Dersom et av dine favorittprogrammer sendes mens du er på trening så pass på å kombinere begge deler. Reis på trening for å trene kardio og se favorittprogrammet ditt samtidig. Dette er en super måte å brenne kalorier på som også får tiden på mølla til å gå langt raskere enn om du skulle gå og stirre i en eller annen ribbevegg foran deg og samtidig irritere deg over at du igjen gikk glipp av Insider eller Hotel Cæsar.

10. Tenk på langtidseffektene

Vi har alle våre late dager, men det er viktig å ha et trenings- og aktivitetsskjema som gir deg fordeler på lengre sikt. Tren i dag og ivareta morgendagens helse. Tren og bygg helse ved å komme deg ut av sofaen. Det er du som kan ta kontroll over egen kropp og det nytter ikke å skylde på bestefars gener når livsstil sykdommene kommer snikende på kroppen din - det har du et ansvar for å forebygge best mulig selv.

Kilder:
Greenfest S.(2014)Ten new ways to overcome workout laziness, Nettside:
http://www.mensfitness.com/training/10-new-ways-to-overcome-workout-laziness?page=11

Larssen E. B.(2012) Bli best med mental trening, Oslo: J. M. Stenersen Forlag AS

Riise A. J., Stensbøl B. OG Pensgaard A.M.(2013)Norske vinnerskaller. Veien til mental styrke og gode prestasjoner, Cappelen Damm AS


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!