Hva er sunnest?
Kosthold23.05.2014Silje Bjørnstad241
Hjemmelaget juice og fargerike smoothies er både sunt og godt, men påvirkes vitamininnholdet når man knuser, moser og presser frukt og grønnsaker? Både ja og nei, mener danske forskere.
Luft og lys påvirker vitaminene
- Når man putter frukt og grønt i en blender så er det et større eller mindre tap av vitaminer, avhengig av forholdene, sier den danske forskeren Pia Knutsen til Videnskab.dk
Hun forsker på næringsinnholdet i ulike matvarer på Fødevareinstituttets Afdeling for Fødevarekemi på Danmarks Tekniske Universitet.
- Dette skyldes at blenderen skjærer opp frukt og grønnsaker i mindre biter og dermed blir vitaminene utsatt for oksidasjon og andre påvirkninger fra omgivelsene sammenlignet med når en frukt eller grønnsak er i hel tilstand, forklarer forskeren.
Vitaminer er nødvendige for normal vekst og utvikling, og opprettholdelse av stoffskifteprosessene. Siden kroppen ikke er i stand til å lage disse vitaminene selv må vi få de tilført gjennom maten.
- Når man har frukt og grønnsaker i blenderen er det noen av vitaminene som går fra å være i aktiv form til å ikke være i aktiv form, altså uten vitaminvirkning, sier Pia Knutsen. Et eksempel er C-vitamin eller askorbinsyre.
- Når askorbinsyre blir utsatt for oksygen, oksideres denne til å bli dehydroaskorbinsyre som igjen kan bli til diketogulonic, et stoff som overhodet ikke har noen vitaminvirkning, mener Knutsen.
Bedre opptak
Professor Lars Porskjær Christensen fra Syddansk Universitet har i flere år studert plantefysiologi og bioaktive stoffer. Han er enig i at noen av vitaminene blir omdannet til andre stoffer som ikke har den ønskede virkningen vi har bruk for. Men professoren forklarer også at vitaminene som befinner seg i frukt og grønt finnes i planteceller, og at i for eksempel en blender blir cellevegger og membraner delvis ødelagte slik at vitaminene blir frigjort. Det er enklere for kroppen å ta opp vitaminene fra frukt og grønnsaker når de har vært en tur i blenderen i forhold til da man spiser de hele. Dette gjelder særlig fettløselige vitaminer.
- Dette er fordi plantecellene må brytes ned for å få adgang til vitaminene. Blenderen ødelegge disse celleveggene, vitaminene blir lettere tilgjengelig og det bli enklere for kroppen å ta opp disse vitaminene, sier Porskjær Christensen.
Ikke dropp fruktkjøttet
Men hva med når man presser frukt og grønnsaker til juice? Jens Rikardt Andersen forsker på næringsstoffer på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring. Han forklarer at hvis man selv lager sin egen ferskpressede juice der du bruker både fruktkjøtt og saft, så kan du nyte denne med god samvittighet. Hvis du derimot sorterer bort kjøttet mister du også de fleste vitaminene. Det samme gjelder for mange av juicevariantene fra butikkhylla.
- Mye av den juicen som man kjøper i butikken har blitt filtrert med hensyn av holdbarheten. Når man har filtrert frukt og grønnsaker er det bare saften som er igjen, og man fjerner det som er inne i plantecellene. Med andre ord, man fjerner vitaminene, ifølge professoren. Han påpeker samtidig at mange av juicene som man kjøper i butikken ofte er tilsatt ulike konserveringsmidler og at man ikke vet hvordan disse konserveringsmidlene påvirker vitamininnholdet.
- Det er fortsatt noe igjen av de vannløselige vitaminene som finnes i juicesaften, sier Jens Rikardt Andersen.
- Men jeg anbefaler å velge fruktkjøtt fremfor bare saften hvis man ønsker flest mulig vitaminer.
Fiber og mineraler
Og hvordan påvirker blenderen og juicepressing mineraler og fiber i frukt og grønt? Ifølge de danske forskerne vil ikke fiberinnholdet ta skade av å havne i blenderen. Vær likevel bevisst på å få med fruktkjøttet da det er her det største fiberinnholdet befinner seg. I likhet med vitaminer så finnes mineralene inne i plantecellene, og når man skjærer eller kutter opp frukt og grønt i en blender så blir mineralene mer tilgjengelig. De er også mer «stabile» i forhold til vitaminene og er ikke like følsomme for lys og oksygen.
Viktig med variasjon
Så hva er best, hele frukter og grønnsaker eller hjemmelaget juice og smoothie? Konklusjonen er JA TAKK, BEGGE DELER. Ifølge Videnskab.dk er det lurt å både spise og drikke hele frukter og grønnsaker, og at man varierer mellom ulike varianter av de fargerike vitaminbombene. Og selvfølgelig at man bruker hele produktet. Da er det størst sjanse for å få i seg flest mulige vitaminer og helsefremmende stoffer.
Kilder:
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/juice-og-smoothie-gar-vitaminerne-tabt-i-blenderen-og-frugtpresseren
Store norske leksikon/Vitaminer: http://snl.no/vitaminer