Hva er sunnest?

Kosthold23.05.2014Silje Bjørnstad241

Bør du velge hjemmelaget juice og smoothies, eller hele frukter og grønnsaker?

Hjemmelaget juice og fargerike smoothies er både sunt og godt, men påvirkes vitamininnholdet når man knuser, moser og presser frukt og grønnsaker? Både ja og nei, mener danske forskere.

Luft og lys påvirker vitaminene

- Når man putter frukt og grønt i en blender så er det et større eller mindre tap av vitaminer, avhengig av forholdene, sier den danske forskeren Pia Knutsen til Videnskab.dk

Hun forsker på næringsinnholdet i ulike matvarer på Fødevareinstituttets Afdeling for Fødevarekemi på Danmarks Tekniske Universitet.

- Dette skyldes at blenderen skjærer opp frukt og grønnsaker i mindre biter og dermed blir vitaminene utsatt for oksidasjon og andre påvirkninger fra omgivelsene sammenlignet med når en frukt eller grønnsak er i hel tilstand, forklarer forskeren.

Vitaminer er nødvendige for normal vekst og utvikling, og opprettholdelse av stoffskifteprosessene. Siden kroppen ikke er i stand til å lage disse vitaminene selv må vi få de tilført gjennom maten.

- Når man har frukt og grønnsaker i blenderen er det noen av vitaminene som går fra å være i aktiv form til å ikke være i aktiv form, altså uten vitaminvirkning, sier Pia Knutsen. Et eksempel er C-vitamin eller askorbinsyre.

- Når askorbinsyre blir utsatt for oksygen, oksideres denne til å bli dehydroaskorbinsyre som igjen kan bli til diketogulonic, et stoff som overhodet ikke har noen vitaminvirkning, mener Knutsen.

Bedre opptak

Professor Lars Porskjær Christensen fra Syddansk Universitet har i flere år studert plantefysiologi og bioaktive stoffer. Han er enig i at noen av vitaminene blir omdannet til andre stoffer som ikke har den ønskede virkningen vi har bruk for. Men professoren forklarer også at vitaminene som befinner seg i frukt og grønt finnes i planteceller, og at i for eksempel en blender blir cellevegger og membraner delvis ødelagte slik at vitaminene blir frigjort. Det er enklere for kroppen å ta opp vitaminene fra frukt og grønnsaker når de har vært en tur i blenderen i forhold til da man spiser de hele. Dette gjelder særlig fettløselige vitaminer.

- Dette er fordi plantecellene må brytes ned for å få adgang til vitaminene. Blenderen ødelegge disse celleveggene, vitaminene blir lettere tilgjengelig og det bli enklere for kroppen å ta opp disse vitaminene, sier Porskjær Christensen.

Ikke dropp fruktkjøttet

Men hva med når man presser frukt og grønnsaker til juice? Jens Rikardt Andersen forsker på næringsstoffer på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring. Han forklarer at hvis man selv lager sin egen ferskpressede juice der du bruker både fruktkjøtt og saft, så kan du nyte denne med god samvittighet. Hvis du derimot sorterer bort kjøttet mister du også de fleste vitaminene. Det samme gjelder for mange av juicevariantene fra butikkhylla.

- Mye av den juicen som man kjøper i butikken har blitt filtrert med hensyn av holdbarheten. Når man har filtrert frukt og grønnsaker er det bare saften som er igjen, og man fjerner det som er inne i plantecellene. Med andre ord, man fjerner vitaminene, ifølge professoren. Han påpeker samtidig at mange av juicene som man kjøper i butikken ofte er tilsatt ulike konserveringsmidler og at man ikke vet hvordan disse konserveringsmidlene påvirker vitamininnholdet.

- Det er fortsatt noe igjen av de vannløselige vitaminene som finnes i juicesaften, sier Jens Rikardt Andersen.

- Men jeg anbefaler å velge fruktkjøtt fremfor bare saften hvis man ønsker flest mulig vitaminer.

Fiber og mineraler

Og hvordan påvirker blenderen og juicepressing mineraler og fiber i frukt og grønt? Ifølge de danske forskerne vil ikke fiberinnholdet ta skade av å havne i blenderen. Vær likevel bevisst på å få med fruktkjøttet da det er her det største fiberinnholdet befinner seg. I likhet med vitaminer så finnes mineralene inne i plantecellene, og når man skjærer eller kutter opp frukt og grønt i en blender så blir mineralene mer tilgjengelig. De er også mer «stabile» i forhold til vitaminene og er ikke like følsomme for lys og oksygen.

Viktig med variasjon

Så hva er best, hele frukter og grønnsaker eller hjemmelaget juice og smoothie? Konklusjonen er JA TAKK, BEGGE DELER. Ifølge Videnskab.dk er det lurt å både spise og drikke hele frukter og grønnsaker, og at man varierer mellom ulike varianter av de fargerike vitaminbombene. Og selvfølgelig at man bruker hele produktet. Da er det størst sjanse for å få i seg flest mulige vitaminer og helsefremmende stoffer.

Kilder:
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/juice-og-smoothie-gar-vitaminerne-tabt-i-blenderen-og-frugtpresseren
Store norske leksikon/Vitaminer:
http://snl.no/vitaminer 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Bananhavregryns smoothie

Kosthold02.02.201832

Dette er en proteinshake med banan og havregryn.

Smoothie for ekte mannfolk

Kosthold03.11.201733

Denne smoothien er perfekt etter trening.

Peanut butter smoothie

Kosthold08.10.201745

Peanut butter smoothie med hele 28g protein.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201712

August er høysesong for bær.

Bananhavregryns smoothie

Kosthold02.02.201832

Smoothie for ekte mannfolk

Kosthold03.11.201733

Peanut butter smoothie

Kosthold08.10.201745

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!