Vi tester treningsdingser

Trening03.06.2014Lars Kvanum48

Ki perfomance core armbånd og Mio Alpha pulsmåling.

Den siste tiden har jeg testet de to mest lovende teknologiene som er tilgjengelige i dag - en som måler alt man foretar seg, gjennom to elektroder som ligger mot huden, og en pulsklokke uten bryststropp. De store spørsmålene er jo for det første om de er nøyaktige, og for det andre om de er verdt prisen. Vi snakker jo tross alt ikke om Clas Ohlson-priser her...

Dette var i hvert fall tiden for å se på verdien av disse dingsene siden jeg har som mål å konkurrere i classic bodybuilding nå i vår. Ikke bare har jeg full kontroll på både trening og matinntak, men jeg er også helt på grensen til overtrent og fettprosenten min er såpass lav at jeg neppe representerer gjennomsnittet i befolkningen.

Først ut er Ki Performance Core-armbånd

For dem som følger litt med er dette akkurat samme dingsen som BodyMedia Fit og er armbåndet man blant annet kan se i bruk på «The Biggest Loser». Inntil nylig var dette forbeholdt amerikanske brukere, og selv etter man eventuelt hadde klart å lure BodyMedia Fit med alskens leveringstjenester som påstår at du har amerikansk adresse og sånt, så slet man med abonnementet. Og det er abonnementet som er viktig her.

Core-armbåndet skal være på så store deler av døgnet som mulig. Mens det er på måler den bevegelse, hudfuktighet, hudtemperatur og diverse stressimpuler. Dette betyr at den skal kunne gi deg et godt overblikk over hvordan både trening og avslapning fungerer i hverdagen for deg, og om du avviker fra målet ditt. Det som er tøft her er at den måler hvor tungt noe faktisk er for deg og ikke bare antall skritt eller pulsen din. Disse trenger jo ikke å si noe om hvor tungt arbeidet er, for å vasse i løssnø vil jo være mye tyngre enn å spasere langs en strandpromenade om sommeren, og lav puls trenger ikke bety at man er på nippet til å sove. Se bare på pulsmålingene mine fra en spinning-time - de lave punktene er stående med maks belastning! Her vil Core-armbåndet måle både varmeproduksjon, som tilsier muskelaktivitet, og svette, som tilsier at kroppen må jobbe aktivt for å kjøle seg ned.

Siden Core-armbåndet er såpass lite som det er gjør det ikke annet enn å samle opp data som må manuelt synkroniseres med Ki Performance/BodyMedia sine servere. Det er altså her abonnementet kommer inn, for serverne tar imot informasjonen som har blitt samlet inn, knekker det rundt i forskjellige algoritmer og spytter så ut svaret til deg. I mellomtiden kan den synkronisere med eksterne tjenester, slik man kan se at jeg gjør med MyFitnessPal. Jeg får da inn både pulsdata logget med iCardio, mat logget med MyFitnessPal og sensordata fra armbåndet. Alt dette brukes som grunnlag for utregningene. Og det koster penger både å ha serverne og å oppdatere algoritmene for å gi stadig bedre resultater.

I neste versjon av enheten, som ble lovet i fjor men som enda hverken har kommet eller fått noen dato, vil man kunne trådløst synkronisere gjennom mobiltelefonen for å holde seg konstant oppdatert. For egen del synes jeg dette høres interessant ut, men det kommer jo litt an på hvor mye ekstra det koster...

Men så kommer vi da til de store spørsmålene, nå som jeg har brukt armbåndet i over en måned.

Hvordan er det å ha på? De første timene la jeg merke til at jeg hadde det på, men allerede samme kvelden som jeg fikk mitt begynte jeg å legge mindre og mindre merke til det. Faktisk var det etter ca 8 timer så lite merkbart at jeg glemte å ta det på igjen etter jeg dusjet, og det var først en times tid senere at jeg kom på det igjen. Jeg har blitt veldig vant til å ha det på, og det føles nesten litt rart å ta det av for å dusje. Selv om dette ikke er nødvendig (det tåler både sprut og badstu, men ikke svømming og bading) er det en fin tid å ta det av og la det lade og synkronisere mens man gjør seg ren.

Hvor mye koster det? Ki Performance har vært så snille å gi 10% rabatt til oss nordmenn. For ca £121 (kursene endrer seg jo stadig, så det blir vel ca 1200,-) får man armbåndet, en måneds bruk og frakt til Norge. Etter denne måneden kan man supplere med det man behøver, slik som for eksempel en diett eller trening mot et mål. Det er jo ikke alltid man trenger så mye informasjon som armbåndet gir, så det er fornuftig at de tillater pauser uten noen form for straffegebyr. Man kan også dele armbåndet mellom forskjellige personer, men slik jeg forstår det vil man ikke kunne gjøre dette samtidig.

Er det nøyaktig? Dette var jo det store spørsmålet da jeg begynte testen. Ut fra det jeg hadde lest hørtes det jo nesten for godt ut til å være sant. «Armbåndet måler jo ikke engang puls», var min første tanke. Resultatene har vært overraskende! Det er jo umulig å måle forbrenning i hverdagen, og selv i konkurransesammenheng blir det i beste fall estimater for å se hvordan man skal gjøre ting mest mulig optimalt. Ut fra de målingene jeg har gjort gjennom å veie alt jeg spiser (bortsett fra på lørdags kveld, for da «fyller jeg opp lagrene» - og da hadde det vært fare for at kjøkkenvekten hadde forsvunnet i dragsuget om jeg hadde veid maten min), fettprosentmålinger med både kaliper og DXA (regnes for å være det mest nøyaktige måleredskapet bortsett fra å la seg obdusere - men sistnevnte har en del stygge bivirkninger som gjør det lite anvendelig), vekt og data fra armbåndet kom jeg faktisk ekstremt nærme. Armbåndet sa jeg hadde mistet 400g kroppsfett på en uke, noe som stemte med vekten. De viste seg å være ca 360g kroppsfett og 50g fettfri masse! Og ved å gå over tallene jeg hadde lagt inn i MyFitnessPal var dette akkurat området jeg forventet å ligge i.

Anbefales det? Min mening er helt klart at «ja, det gjør det!». Bare verdien i å synkronisere armbåndet for å se at man ligger langt etter på aktivitetsnivå enn man trodde/forventet/håpet kan være et godt nok spark bak til å ta seg selv i nakken og faktisk gjøre noe aktivt for å komme i bedre form. Det samme når det gjelder søvn i en stressende hverdag. Armbåndet ser forskjell på om du sover eller bare ligger på sofaen. Og ut fra hvor urolig den er forteller den deg også «hvor effektiv» søvnen var. Dette er helt klart et produkt jeg vil anbefale på det sterkeste, både til nybegynnere som skal forsøke å komme seg i gang, entusiaster som bare er nysgjerrige, og konkurrerende som vil optimalisere mest mulig av forholdene rundt trening, kosthold og restitusjon.

Og bare for å nevne det, så har jeg nå hatt på meg armbåndet omtrent 24 timer i døgnet siden jeg fikk det - og det er vel ca 6 uker siden. Det har ligget og marinert i armhulene mine gjennom 10-12 ukentlige økter fulle av svette - og det er omtrent luktfritt. Noen har tydelig vis tenkt nøye gjennom designet

Dernest kommer Mio Alpha - det nyeste nye innen pulsmåling

Alpha er en klokke som bruker samme teknologien som sykehus bruker for å måle puls. De lyser inn i huden og analyserer bevegelsene i blodårene, og akkurat teknologien som brukes her er den samme som Philips utviklet for over 20 år siden og eier rettighetene til. Jeg har lest at Mio har kjøpt rettighetene til denne teknologien for alt utenom sykehusbruk, og det er derfor ikke noe de bare fant på selv i et skur bak foreldrenes hus. Dette er gjennomprøvde saker.



Men hva gjør en Mio Alpha? La oss ta dette fra begynnelsen, for det er det som er så utrolig deilig med denne klokken - den gjør så lite som mulig! I prinsippet tar den over for det gamle pulsbeltet, men i tillegg viser den pulsen for deg på klokken. All avansert funksjonalitet har man jo på telefonen, så skal man logge så gjør man det der. Det eneste avanserte den har er da bluetooth-kommunikasjon for å logge, man kan sette opp pulssoner (men bare tallet - den utfører ikke noen tester eller noe på deg for å se hva som er ideelt akkurat for deg), slik at du får blått lys og piping om du går under sonen eller rødt lys og piping om du går over. Og så er den vanntett. That's it. Keep it simple, stupid - eller KISS, som det så fint heter. Det var aldri meningen at den skulle ta over for avanserte klokker med innebygget GPS, partikkelaksellerator og reservehjul. Til gjengjeld gjør den de oppgavene den skal gjøre utrolig bra! Og den er mye mer behagelig å ha på seg enn en bryststropp. Og den er oppladbar, så man slipper å bytte batteri i hytt og pine. For ikke å nevne det at størrelsen på selve klokken blir mindre når man ikke dytter oppi all mulig elektronikk.

Selve klokken fysisk er pen-ish. Altså, jeg ville ikke gått med den til dress, men jeg har i test-perioden gått mer og mer over til å kun bruke denne i stedet for den vanlige klokken min - og det er litt rart siden den vanlige klokken min egentlig er en utrolig fin klokke i titan. For de fleste menn er den i helt perfekt størrelse, men det har også kommet en litt mindre modell på markedet for damearmer (og menn med små armer). Displayet er tydelig og lettlest og på undersiden er det kontakter for å lade den opp. En lading varer i ca en uke med mindre man går helt bananas med pulsmålinger. Det er også en ny variant på vei til Norge nå, og det er en som har samme teknologi, men uten skjerm. Prisen vil ligge på ca halvparten og målet er rett og slett å flytte pulsmåleren fra rundt brystet og til armen. Prisen vil da ligge i samme området som de litt bedre bryststroppene, men med mer moderne teknologi.

For min del har test av klokken foregått innendørs til spinning, elipsemaskin og styrketrening, men DC Rainmaker har testet den utendørs i forbindelse med triathlon. Det er liten vits i å repetere en test som allerede er så nøye utført - så les den heller her.

Så, igjen...

Er den behagelig å ha på? Ja, jeg synes det. Silikonreimen ligger godt mot huden og med sin lette vekt er det ingen ting som henger og slenger. Låsemekanismen virker også trygg og god, uten at den er vanskelig å ta av og på. Som nevnt over virker det gjennomgående at jenter og damer synes den blir litt stor for armene deres, men det bør ikke være verre enn at man kjøper den litt mindre versjonen.

Hva koster den? Veiledende pris for Mio Alpha ligger på 1990,- og man kan finne forhandlere gjennom å bruke tjenester som prisjakt.no . Er du medlem av en treningskjede, så sjekk hvilke rabatter du får - det kan fort bli et par hundrelapper billigere enn det som rapporteres inn til prissjekkingssidene.

Er den nøyaktig? Ja! En av tingene som har plaget meg, og mange andre dersom man skal tro på for eksempel google, er at bryststropper mister forbindelsen med jevne mellomrom. Jeg har logget med Alpha-en i flere timer i strekk uten å detektere et eneste utfall. Den er også rask til å informere om endringer i puls, og sammenligning med både pulsbelte og målerne som er innebygget i kondisjonsmaskinene viser at den ligger i riktig område. Mer enn det er vanskelig å si noe om uten tilgang på avansert medisinsk utstyr, men jeg har absolutt inntrykk av at den er noe av det mest nøyaktige jeg har prøvd. De gangene det har vært forskjeller i avlesning har Alpha-en ligget midt mellom utstyret på senteret og bryststroppen, og den har aldri gitt helt ville resultater - bortsett fra første gang jeg testet den og satt den på for lavt på armen. Men det var en brukerfeil...

Men hva er egentlig ikke fullt så bra? Jo! Den har èn negativ side som jeg har funnet ut av (bortsett fra at Endomondo ikke støtter Bluetooth 4.0 på Android enda, men det er jo ikke Mio sin skyld) og det er at den helt klart er laget for utendørsbruk. Når man trener ute, gjerne i dagslys, må lys være litt sterkere og det er mindre behov for bakgrunnsbelysning. I en spinningsal, derimot, kan det være litt vanskelig å se displayet skikkelig - men det virkelige problemet er lysvarslene. Første timen jeg brukte den inne satt jeg opp pulssonene jeg ønsket å holde meg innenfor og da blinker den grønt når ting er bra, blått om jeg må sette opp tempoet og rødt om jeg må bremse ned litt. Men lysene som helt sikkert er fine utendørs lyste opp som en Boeing på vei inn for landing i den mørke spinningsalen. Fix - ikke sett klokken til å overvåke pulssonene i mørke rom. Det er uansett sånt man trenger mer av når man trener intervall og klokken trenger ikke stå i det moduset for å kunne logge med telefonen.

Anbefaler jeg klokken? Helt klart! De aller fleste av oss har behov for pulsmåling fra tid til annen, og her er denne konge. Det finnes jo billigere alternativer, men her i Norge kan vi ikke akkurat påstå at 1990,- er veldig dyrt. Ikke for ny og avansert teknologi i hvert fall, og jeg ser mange som har på treningsbukser som koster opp mot halvparten av hva denne klokken koster...Et lite tips er at man heller setter klokken litt høyt på underarmen enn litt for lavt. For min del har jeg nok litt mer vinkel på underarmene på grunn av muskelmasse, så jeg har et svettebånd rundt håndleddet for å forhindre at klokken skal skli ned.

Den største effekten får man uansett når man kombinerer disse to dingsene

Lav puls betyr ikke nødvendig vis at man ikke anstrenger seg. Det betyr at man ikke jobber med å få bedre kardiovaskulær helse. Er det forbrenning man er ute etter å sjekke, så trenger ikke de to å ha noe som helst med hverandre å gjøre. Derfor blir effekten av å kombinere resultatene fra disse to enhetene så mye bedre! Slik jeg har gjort det i det siste, så bruker jeg iCardio på Android for å logge kardio-trening, MyFitnessPal til å logge mat og Ki Performance-måleren for å måle aktivitet og søvnkvalitet. Ki Performance kan ikke kommunisere med så mange programmer, men siden den kommuniserer med MyFitnessPal og MyFitnessPal kommuniserer med veldig mange treningsapp-er så kommer alle dataene inn dit til slutt. Det man sitter igjen med er en helt utrolig detaljrik oversikt over alt man gjør. Og resultatet er skremmende nært den reelle fremgangen.

Det blir vanskelig å komme med en blanko-anbefaling som gjelder alle, men ta en titt på målene dine og behovene.
• Trenger du mest et spark bak er Core-måleren midt i blinken for deg. Den forteller deg rett ut om du har vært slapp eller ikke.
• Vil du øke kardiovaskulær evne? Da er pulsmåleren for deg.
• Vil du ha totaloversikt, enten over lengre eller kortere tid, så bør du vurdere kombinasjonen.
• Er du nybegynner og seriøs om å komme deg i form vil jeg absolutt anbefale begge delene. Man kan lære utrolig mye om kroppen og slippe å gjøre mange nybegynnerfeil. Da er det ingen tvil om verdien.
• Er du nybegynner og kun har råd til èn av dem? Gå for Core-armbåndet! Bruk det for alt det er verdt i en måned og vurder derfra. Tusenlappen det koster for selve armbåndet og første måneden er utrolig billig sammenlignet med alle alternativer. Det er mindre enn det koster for en enkel kostholdsveiledningstime. Og gir deg utrolig mye mer igjen for pengene - men når du har funnet ut hvor mye du forbruker på en vanlig dag, uten å måtte jobbe like hardt for det som vi måtte før, kan det være lurt å lære seg bedre matvaner.

For min del har jeg kjøpt begge deler. Jeg er egentlig ikke så interessert i kardiovaskulær ytelse siden det er styrke jeg konsentrerer meg om. Mye kardio vil gjøre endringer i fordeling mellom type I- og II-fibre, og det vil gjøre meg svakere. Jeg er heller ikke så interessert i å alltid vite nøyaktig hvor mye jeg anstrenger meg. Noen ganger føler jeg bare for å trene etter dagsform, og noen ganger sier dagsformen at sofa+ps4 er det rette for meg. Uansett er dette verktøy jeg ønsker å ha i verktøykassen min - klokken tar et par blunk å lade opp om man lar den gå tom, og armbåndet fra Ki Performance bruker ikke lange tiden det heller. Og i mellomtiden kan jeg fylle på med abonnement for en måned eller to.

Den eneste konklusjonen jeg kan komme med på andres vegne er at dette nok er de absolutt beste verktøyene man finner på markedet per i dag, og om man er seriøs vil jeg ha problemer med å tro på at man ikke har perioder der man trenger minst en av dem for å finne ut veien videre. Begge deler koster penger og det er sikkert ikke alle som har for mye av dette flytende rundt, men om man måler dem opp mot prisen av kaffedrinker de fleste tyller i seg gjennom dagen, så tar det ikke lange tiden å spare opp.

For å få 10% rabatt må man bruke rabattkoden "LARS1" ved utsjekk.


Dette er de forventede treningstrendene i 2016.

Nordmenn elsker Fitbit

Trening20.11.2014307

Den nye Fitbit Charge er nå kommet til Norge.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Nordmenn elsker Fitbit

Trening20.11.2014307

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!