8 latterlige myter om å spise kjøtt

Kosthold12.06.2014Kris Gunnars438

Her er 8 latterlige myter om å spise kjøtt.

Det er mye tullprat innen ernæring. Et av de verste eksemplene er den konstante propagandaen mot å spise kjøtt.

Her er 8 latterlige myter om å spise kjøtt og helse.

1. Kjøtt råtner i tykktarmen

Noen hevder at kjøttet ikke blir fordøyd skikkelig og «råtner» i tykktarmen.

Dette er bare tullprat, og er sannsynligvis funnet på av uredelige veganere for å skremme folk bort fra å spise kjøtt. Det som skjer når vi spiser kjøtt, er at det blir brutt ned av magesyre- og fordøyelsesenzymer.I tynntarmen brytes proteiner ned til aminosyrer og fett brytes ned til fettsyrer.Etter det absorberes de gjennom tarmveggen og inn i blodet. Det blir ingenting igjen som kan «råtne» i tykktarmen. Hvis du ønsker å vite hva som virkelig «råtner» i tykktarmen, så er det ufordøyelig plantemateriale (fiber) ... fra grønnsaker, frukt, korn og belgfrukter.

Menneskets fordøyelsessystem har ikke de enzymene som trengs for å bryte nedfiber, og det er grunnen til at det går hele veien til tykktarmen.

Der blir det gjæret (råtner) av vennlige bakterier i tarmen, som gjør det om til næringsstoffer og gunstige forbindelser som kortkjedet, fettsyret butyrat (1). Det er dette som holder de vennlige bakteriene i live, og mange studier viser at riktig fôring av disse bakteriene er utrolig viktig for en optimal helse (2, 3).

Så kjøtt råtner ikke i tykktarmen. Planter gjør det ... og det er faktisk bra.

Kort oppsummert: Næringsstoffene i kjøtt brytes ned og absorberes lenge før de når tykktarmen. Men fiber fra planter gjæres («råtner») i tykktarmen, hvilket er bra ettersom det fôrer den vennlige bakterien.

2. Kjøtt har høye verdier av skadelig mettet fett og kolesterol

Et av de viktigste argumentene mot kjøtt er at det har en tendens til å høye verdier av mettet fett og kolesterol.

Men dette er egentlig ikke en grunn til bekymring, fordi ny forskning har vist at begge er ufarlige.

Selv om det blir sett på noe som en bør være redd for, er kolesterol faktisk en viktig molekyl i kroppen.Det finnes i alle cellemembraner, og brukes til å lage hormoner. Leveren produserer store mengder av det for å sørge for at vi alltid har nok.Når vi får mye kolesterol fra kosten, produserer bare leveren mindre av det i stedet, slik at totalmengden ikke endrer seg så mye (4, 5).

Faktis har kolesterol i kosten ubetydelige effekter på kolesterolen i blodet hos 70 % av befolkningen (6). Hos de resterende 30 % (betegnet hyper-responsive), er det en liten økning i nivået av LDL-kolesterol, men HDL (som er beskyttende) går også opp (7, 8). Det samme gjelder for mettet fett, som også øker nivået av HDL (det «gode») kolesterolet (9, 10).
Men selv når mettet fett og/eller kolesterol forårsaker en mild økning av LDL, er ikke dette et problem ettersom LDL-partiklene endres fra små, tette LDL (skadelig) til stor LDL, hvilet er beskyttende (11, 12).

Studier viser at de som har flest store LDL-partikler, har en mye lavere risiko for hjertesykdom (13, 14). Derfor er det ikke overraskende at befolkningsstudier som omfatter flere hundre tusen personer, viser at mettet fett og kolesterol ikke er forbundet med økt risiko for hjertesykdom (15, 16).

Faktisk viser noen studier at mettet fett er knyttet til en redusert risiko for slag, en svært vanlig årsak til dødsfall og uførhet (17). Når dette testes i faktiske eksperimenter med mennesker, hvor mettet fett kuttes ut og erstattes med «hjertevennlige» vegetabilske oljer (som tilfeldigvis senker kolesterolet), øker det faktisk risikoen for død (18).

Kort oppsummert: Det er sant at kjøtt har en tendens til å ha høye verdier av mettet fett og kolesterol, men dette er ikke en grunn til bekymring ettersom de ikke har uønskede effekter på kolesterolet og ikke øker risikoen for hjertesykdom.

3. Kjøtt forårsaker hjertefeil og type 2-diabetes

Kjøtt får, merkelig nok, ofte skylden for vestlige sykdommer som hjertefeil og type 2-diabetes.

Hjertefeil ble ikke et problem før begynnelsen av det 20. århundre, og type 2-diabetes kom på banen for bare et par tiår siden. Disse sykdommene er nye ... men kjøtt er gammel mat. Mennesker og fortidens mennesker har spist kjøtt i millioner av år (19). Det gir ingen mening å gi gammel mat skylden for nye helseproblemer. Heldigvis har vi to veldig store og grundige studier som gjør oss rolige til sinns.

I en omfattende studie som ble publisert i 2010, samlet forskere data fra 20 undersøkelser som inkluderte totalt 1 218 380 personer. De fant ingen sammenheng mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og hjertefeil eller diabetes (20). En annen stor studie fra Europa som inkluderte 448 568 personer, fant ingen sammenheng mellom ubehandlet rødt kjøtt og disse sykdommene (21). Men begge studiene fant en sterk økning i risikoen for de som spiste bearbeidet kjøtt. Derfor er det svært viktig å skille mellom de ulike typene kjøtt.

Mange studier som tilsynelatende viser at «rødt kjøtt» er skadelig, trekker ikke et godt nok skille mellom bearbeidet og ubehandlet kjøtt.Bearbeidede matvarer generelt er ganske ille... og det gjelder ikke for bare kjøtt.

Kort oppsummert: Mange omfattende studier har undersøkt forholdet mellom det å spise kjøtt, hjertefeil og diabetes. De fant en sterk sammenheng for bearbeidet kjøtt, men ingen effekt for ubehandlet rødt kjøtt.

4. Rødt kjøtt fører til kreft

En vanlig oppfatning er at kjøtt, spesielt rødt kjøtt, fører til kreft.

Det er her ting begynner å bli litt mer komplisert.

Det er sant at bearbeidet kjøtt er forbundet med en økt risiko for kreft, spesielt kreft i tykktarmen (22). Men ting er ikke like sikkert når det kommer til ubehandlet rødt kjøtt.
Selv om flere studier tyder på at selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kreft, viser oversiktsundersøkelser, som samler data fra mange studier om gangen, et helt annet bilde av situasjonen.

To oversiktsstudier, den ene så på data fra 35 studier og den andre på 25, viste at effekten av ubehandlet rødt kjøtt var veldig lav på menn og ikke-eksisterende på kvinner (23, 24). Men ... det ser ut til at måten kjøttet tilberedes på kan ha en stor innvirkning på helseeffekten. Flere studier viser at når kjøttet er overstekt, kan det danne forbindelser som heterosykliske aminer og polysykliske aromatiske hydrokarboner, som har vist seg å forårsake kreft i forsøksdyr (25).

Det er flere måter å forhindre at dette skjer ... f.eks. ved å velge mildere tilberedningsmetoder og alltid skjære bort brente eller forkullede stykker. Så svaret er ikke å unngå rødt kjøtt, men sørg for at det ikke blir brent. Husk at overoppheting kan føre til at det dannes skadelige sammensetninger i mange andre matvarer. Dette gjelder IKKE bare for kjøtt (26).

Kort oppsummert: Sammenhengen mellom ubehandlet rødt kjøtt og kreft er svært lav hos menn og ikke-eksisterende hos kvinner. Dette kan bero på hvordan kjøttet har blitt tilberedt, ettersom overoppheting kan danne kreftfremkallende stoffer.

5. Mennesker er naturlige planteetere og ikke «designet» for å spise kjøtt

Noen veganere hevder at mennesket ikke er «designet» for å spise kjøtt.

De sier at mennesker er naturlige planteetere i likhet med våre primate forfedre. Men ... dette er helt feil. Mennesker og våre forfedre har spist kjøtt i svært lang tid, og kroppene våre er godt tilvennet til akkurat det (27, 28). Fordøyelsessystemet vårt ligner egentlig ikke på planteeternes sitt i det hele tatt.

Vi har kort tykktarm, lang tynntarm og massevis av saltsyre i magen for å bidra til å bryte ned proteiner (29). Lengden på ulike deler av fordøyelsessystemet vårt ligger et sted midt i mellom lengdene typiske for både rovdyr og planteetere, noe som indikerer at mennesker er «designet» for å være altetende (30).

Det antas også at inntak av animalsk føde bidro til å drive utviklingen av de store hjernene våre, hvilket gjorde at vi skilte oss ut fra alle andre dyr på jorden (31).

Mennesker fungerer best ved å spise både dyr og planter. Punktum.

Kort oppsummert: Mennesker er godt rustet til å fullt utnytte alle næringsstoffene som finnes i kjøtt. Fordøyelsessystemet vårt reflekterer en genetisk tilpasning til en altetende diett, hvor animalsk mat er en viktig kilde til kalorier.

6. Kjøtt er ikke bra for skjellettet ditt.

Mange synes å tro at protein er dårlig for skjelettet og kan føre til osteoporose.

Teorien er som følger ... vi spiser protein, noe som øker kroppens syreproduksjon. Deretter flytter kroppen kalsium fra skjelettet og inn i blodstrømmen for å nøytralisere syren.Det er faktisk noen kortsiktige studier som støtter denne teorien. Et økt proteinnivå fører til at kroppen mister mer kalsium (32).

Men denne korttidseffekten ser ikke ut til å vedvare, ettersom langsiktige studier viser at protein faktisk har gunstige effekter på skjelettet (33). Det er overveldende bevis for at en proteinrik diett er forbundet med forbedret bentetthet og en lavere risiko for osteoporose og brudd i alderdommen (34, 35, 36).

Dette er et flott eksempel på hvordan det å blindt følge tradisjonell visdom innen ernæring vil føre til det stikk motsatte resultatet.

Kort oppsummert: Til tross for at protein forårsaker økt kalsiumtap på kort sikt, viser langsiktige studier at en proteinrik diett er forbundet med forbedret bentetthet og en lavere risiko for osteoporose og brudd.

7. Kjøtt er unødvendig

Det hevdes ofte at kjøtt ikke er nødvendig for helsen.

Dette er faktisk litt sant ... det meste av næringsstoffene i kjøtt kan finnes i andre animalske matvarer. Men selv om vi kan overleve uten det it, betyr det ikke at vi bør det ... kvalitetskjøtt har mange næringsstoffer som er bra for oss. Dette inkluderer kvalitetsprotein, vitamin B12, kreatin, carnosine og flere viktige fettløselige vitaminer, som veganere og vegetarianere ofte har for lite av.

Fullverdig mat som kjøtt inneholder mye mer enn bare de standard vitaminer og mineraler som vi alle er fortrolige med. Det er bokstavelig talt hundrevis av andre sammensetninger, og mange av dem er stadig ukjente for vitenskapen. Faktum er at mennesker utviklet seg mens de spiste kjøtt, og evolusjonen designet kroppene våre på grunnlag av disse næringsstoffene. De er en viktig del av det uhyre komplekse biologiske puslespillet.

Kan vi leve uten kjøtt? Jada ... men vi vil ikke oppnå optimal helse og ta i bruk alle de gunstige næringsstoffene som naturen har gitt oss.

Selv om vi kan overleve uten kjøtt, kan det samme sies om de fleste andre matvaregrupper ... inkludert grønnsaker, frukt, belgfrukter, fisk, egg, osv. Vi bare spiser mer av noe annet i stedet. Kvalitetskjøtt er så godt som den perfekte føden for mennesker. Det inneholder de fleste av næringsstoffene vi trenger. Det er til og med en studie i litteraturen, hvor to fyrer kun spiste kjøtt og organer i et helt år, og holdt helsen utmerket ved like (37). Selvfølgelig er ikke alt kjøtt det samme. Det beste kjøttet kommer fra dyr som er alet opp på beite, og fôret med mat de ville ha spist i naturen.

Ubehandlet kjøtt fra dyr som er behørig alet opp og fôret (som biff fra beitende storfe) har en mye bedre næringsprofil (38, 39).

Ergo: Noen hevder at kjøtt er unødvendig. Selv om det er sant at vi kan overleve uten, inneholder kjøtt fortsatt mange næringsstoffer som er viktige for optimal helse.

8. Kjøtt gjør deg feit

Det er mange som tror at kjøtt er fetende. Dette kan i første omgang virke fornuftig, ettersom det meste av kjøtt inneholder mye fett og kalorier.

Men kjøtt er også en av de beste kildene til svært biotilgjengelig protein. Protein er det overlegent mest vekttapsvennlige makronæringsstoffet. Studier viser at en proteinrik diett kan øke metabolismen din med 80-100 kalorier per dag (40, 41). Det er også studier som viser at hvis du øker proteininntaket, begynner du i stedet automatisk å spise mindre av andre matvarer (42).

Flere studier har funnet ut at ved å øke mengden av proteiner i kosten, kutter man automatisk kaloriinntaket med flere hundre kalorier per dag. Vekttap settes rett og slett på "autopilot" (43). Et høyere proteininntak har også en tendens til å favorisere økt muskelmasse. Muskler er metabolsk aktive og brenner en liten mengde kalorier døgnet rundt (44).

La oss heller ikke glemme at lav-karb og oldtidsdietter, som pleier å inneholde mye kjøtt, fører til betydelig mer vekttap enn dietter som inneholder mindre kjøtt (45, 46).

Faktisk er det slik at jo mer du spiser av kvalitetskjøtt (og mindre av andre matvarer), jo lettere skal det være for deg å gå ned i vekt.

9. Noe mer?

Vet du om noen andre myter om kjøtt som sirkulerer?

Legg de gjerne til i listen i kommentarfeltet!


Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av
Authoritynutrition.com


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
Dette er høstens matvarer som kommer inn nå.
Mener ernæringsprofessor.
Kjøttet fra grisen selges i mange varianter og er den mest populære kjøttkilden i Norden.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!