Sommerens supermat

Kosthold17.06.2014Silje Bjørnstad0

Spis mer av disse sunne råvarene i sommer.

For mange betyr sommeren mindre klær, utendørs trening og avkjølende kveldsbad i havet. Men sommeren er også en tid for grillkos, piknik i parken og deilig, sunn sommermat. Uansett hvor du spiser og hva du lager så bør du satse på ferske, naturlige råvarer som du finner i helt vanlige dagligvarebutikker.

Her har du 8 eksempler på typisk sommermat som er naturlig næringsrike og proppet av flere ulike vitaminer og mineraler.

Sunn sorbet

Den beste issorbeen lager du enkelt selv ved å bruke sesongens deilige, søte frukter. For eksempel så er mangosorbet en sunn og søt avslutning på grillmåltidet. Skrell en mango og fjern steinen. Mos fruktkjøttet med en stavmikser til du får en jevn og glatt puré som du setter i fryseret et par timer før servering. Andre frukter og bær som passer perfekt til å lage issorbet er for eksempel bringebær og ananas.

Kål

Kål er noe av det sunneste vi kan spise og særlig nykål og spisskål er typiske sommergrønnsaker. Forskning har vist flere helsemessige fordeler ved å spise disse næringsbombene. Blant annet vil det å spise kål ha en positiv effekt på tarmsystemet. Å inkludere ulike kålvarianter som en del av kostholdet sitt har også vist at dette kan bidra til å redusere risiko for å utvilke flere former for kreft, diabetes, og hjerte- og karsykdommer. Disse grønnsakene er en god kilde til blant annet fiber, vitamin C, vitamin K og folat.

Hjemmelaget iskaffe

I varme sommertemperaturer frister det kanskje ikke så mye med varm drikke, men er du en kaffeelsker kan du for eksempel lage en fristende iskaffe helt på egen hånd. Kaffe får stadig skryt for å bidra med flere helsemessige fordeler som har gunstig effekt på kroppen. Blant annet inneholder denne svarte drikken et rikt innhold av antioksidanter og forskning har vist at kaffe også er med på å redusere risikoen for å få blodpropp, og utvikle diabetes type 2 og Parkinson-sykdom. Tilsetter du et par desiliter med melk i iskaffen har du en deilig islatte som du også kan nyte med god samvittighet. Melk inneholder nemlig fullverdig protein samt andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger - blant annet kalsium, job og B-vitaminer.

Bær 


Ulike typer bær er herlige, søte smaksbomber som fungerer utmerket som for eksempel snacks, i desserter eller som en del av et mellommåltid. I sommermånedene er det endelig sesong for norske bær som du enten kan plukke selv eller kjøpe i butikk. Et kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker er vist å beskytte mot flere kroniske sykdommer, særlig kreft og hjerte- og karsykdom. Bær er gode antioksidantkilder og i tillegg gir de deg kostfiber og vitaminer som for eksempel C-vitamin.

Urter

Krydderplanter og urter er helt klart med på å gi maten et løft, både når det gjelder smak og utseende. I tillegg er det faktisk veldig sunt med krydderurter. De bidrar med antioksidanter, vitaminer og mineraler som har helsefremmende effekt, blant annet til å forebygge og lindre sykdommer og plager.

Salat

Nei, vi snakker ikke om et halvt hode isbergsalat, noen maiskorn og et par strimler med paprika. Salat er så mye mer enn bare grønne blader og på sommeren er det mange som gjerne bytter ut varme måltider med friske og lette salatmiddager. En salat kan være en sunn og mager erstatning for tradisjonell middag, men det er viktig å sørge for at man blir mett også. Sats på proteinrike ingredienser som gir deg stabilt blodsukker og som metter godt. Gode proteinrike salatingredienser er for eksempel kokt egg, kyllingbiter, skinkestrimler, osteterninger eller tunfisk. Belgfrukter som kikerter, bønner og linser er også noe som passer perfekt i en salat. En spiseskje eller to med en god oljedressing av for eksempel olivenolje eller rapsolje kan løfte salatmåltidet samtidig som du får i deg sunne fettsyrer. Hakkede nøtter, frø eller pinjekjerner er smakfulle alternativer som bidrar med fett av den sunne varianten.

Fisk

Fisk er sunt året rundt, men nå på sommeren smaker det kanskje ekstra godt hvis det er du selv som står for fangsten? I sommermånedene er det mange som finner frem fiskestanga og er du heldig og får fisk så er dette sunt og næringsrik mat du bør legge på middagstallerkenen. Både fisk og annen sjømat er en ypperlig proteinkilde som vil gjøre deg god og mett samtidig som du får i deg vitamin D, vitamin B12, selen og jod.

Norske grønnsaker

Grønnsaker er noe av de fleste av oss bør spise mer av, uavhengig om det er sommer eller ikke. Men når sommeren og høsten er her er det et større utvalg av kortreiste, smakfulle, norske grønnsaker i butikken. Typiske sesongvarer når det gjelder norske sommergrønnsaker er blant annet blomkål, gulrøtter, vårløk, tomater, agurk og sukkererter. Grønnsaker kan spises både rå, kokt, stekt eller bakt i ovn. Nå på sommeren smaker det også utrolig godt med grillede grønnsaker. Aluminiumsfolie bevarer kraften fra grønnsakene og en større del av vitaminer og antioksidanter. Smør folien med olje eller smør så ikke grønnsakene brenner seg fast. Pakk sammen og la grønnsakene ligge på grillen i cirka 10-15 minutter. I tillegg til grønnsaker er det et stort og fristende utvalg av søte, norske bær, nypoteter, moreller og epler, så her er det bare å nyte de norske, næringsrike godsakene mens man kan.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

12 matvarer du bør spise mer av.
Disse tolv matvarene bør du inkludere i kostholdet ditt.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.
Få med deg disse sunne og næringsrike oppskriftene.

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

Slik finner du treningsmotivasjonen etter et opphold.
Kalkun på nyttårsaften er en tradisjon. Godt Nytt År!
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Kardio eller styrketrening først?

Trening23.12.2019352

Hva bør du trene først for optimal effekt?