Fra sofagris til strongman-beist

Intervju24.06.2014Rita Immerstein0

Kim Andre trener strongman med Knut Arne Risholm.

Hva skjer når en blir oppfordret til å trene strongman av en profesjonell utøver fordi du har "størrelsen" til å bygge videre - men ikke vet hva Yoke er? Les hvordan Knut Arne Risholm (Strongmanknut) gjør sofagriser om til beist på Askøy Strongmanklubb og Crossfit Åsane!

Første møtet med Strongmanknut

For 1 år siden havnet Kim Andre på Crossfitsenteret i Åsane for å ta bilder av Crossfit Teens. Det endte med medlemskap og fotoavtale med Crossfit. Han kastet seg på Basic timer og holdt på å omkomme. Frem til den dagen hadde Kim Andre aldri gått rundt og brydd seg om muskler og fitness. Han brydde seg egentlig ikke noe særlig da heller - men skjønte at han var i så dårlig fatning at noe måtte gjøres.

- Etter noen måneder som en "crossfitter" gav jeg meg fordi det ikke var noe for min svære kropp. Nevnte jeg at jeg er en stor gutt? Stril på 195 cm og 125 kg. Sier seg selv at Boxjumps og jogging er å be om kneskader da. Jeg hadde jo pratet litt med Knut og gjengen i "styrkehjørnet" på senteret mens jeg var der. Hadde også en fotoshoot med Knut, det var vel da kontakten startet for fullt. I et rop om hjelp sydde Knut med glede sammen et treningsopplegg til meg i frivektområdet til senteret. Vi snakket mye om mat, motivasjon og delmål. Jeg holdt programmet i ca 3 mnd. Da måtte jeg reise på HV øvelse og var bortreist i 1 uke. Etter det dabbet alt som hadde med trening å gjøre av. Jeg var borte fra senteret i nesten 4 måneder. Så fort kan det skje! Kontakten med Knut dabbet også sv som en følge av det, forteller Kim Andre.

En ny mulighet

Rett over nyttår 2014 ringte en venn av Kim Andre og lurte på om han kunne introdusere vennen for trening. Det kunne han selvsagt, men Kim Andre hadde ikke trent på lenge.

- Nærmest rett etter jeg la på etter samtalen fant jeg mine private manualer og begynte å pumpe, rett og slett for å gjøre meg klar til å ta ham med på en visningstime på Crossfit Åsane. Jeg hadde jo lært en del av Knut og jeg hadde også Nybegynnerkurset til Crossfit under beltet - så teknikken var til dels på plass selv om jeg ikke var aktiv akkurat da. Jeg tok kontakt med Knut igjen for å høre hva som er lurt å huske på når man er mer nybegynner enn den andre osv. Han delte sin kunnskap som vanlig og vi satte i gang. Rett før påsken la Knut ut en status på en crossfitside på Facebook vi er medlem i. Der han lurte på om noen ville være med å dra lastebil og trene strongman med han i påsken. Jeg var rask med å takke ja og det skulle vise seg å være starten på min pågående strongmantrening og økende interesse. Vi har trent sammen siden påsken og jeg er nå stolt medlem av Askøy Strongmanklubb, smiler Kim Andre.

Stor framgang og nye favorittøvelser

Kim Andre har aldri sett større fremgang enn det han har oppnådd siden påsken. Han forteller at strongmanøvelser er så heavy at det knirker langt inn i hjernestammen.

- Det er utrolig gøy og et sterkt samhold mellom oss som trener sammen. Vi heier på hverandre og psyker hverandre opp. Jeg har aldri hatt det så gøy på trening og falt med en gang for enkelte øvelser. Det viser seg nemlig at denne svære kroppen min er flink til noe, forteller en strålende fornøyd Kim Andre og fortsetter: - Dekkvelt, Farmerswalk, pushpress (Apollons Axle) og det å dra lastebil er noe jeg har fått skryt for at jeg er god i.

Takk til strongmanknut

Kim Andre har et behov for å dele denne historien. Det er fordi det er hans min måte å takke Knut for all den støtten han gir, den treningsgleden han påfører andre, at han i det hele tatt gidder å bry seg om og lære ham alt det han har gjort.

- Han gir av hele seg selv og får meg til å ta et ekstra dekkvelt eller skriker opp en ekstra pushpress. Han deler historier og oppmuntrer til å prøve ut forskjellige sko, kosttilskudd, mat og øvelser. Det som er rart er at vi overhodet ikke kjente hverandre for ikke så lenge siden. Nå kan jeg si at uten ham kunne jeg bare drømt om å løfte det jeg kan løfte nå. Han har lært meg riktig teknikk hele veien sånn at jeg ikke skader meg selv. Jeg var riktignok litt skadet etter påsken en stund, men det er sikkert fordi det var uvante øvelser, forteller Kim Andre og smiler igjen.

- Med Strongmanknut som læremester er du sikret å bli sterk! Det er uten tvil det beste opplegget en stor mann kan få. Jeg gleder meg til å se hvor denne treningen jeg driver med nå tar meg, fortsetter Kim Andre.
Kim Andre's beste løft

Med Knut sin hjelp kan Kim Andre vise hva han løfter per dags dato og han innrømmer at disse tallene ikke er de mest imponerende i verden, men før påsken i år var dette vekter han ikke tenkte på å løfte en gang. Dette løfte Kim Andre nå;

Dekkvelt 360kg - 8 ganger på rad (I påsken: 2)
Pushpress med tykk stang - 80 kg x3
Farmerswalk - 90 kg i hver hånd
Atlas stein - 125 kg på 105cm høyde
Truckpull -14 tonn ca hele lengden på vanlig tau
Knebøy - 140 kg
Markløft - 170 kg
Benkpress - 90 kg
Yoke - 220 kg

- Fremgangen har vært enorm på grunn av Knut sin læreteknikk. I markløft kunne jeg for eksempel ikke løfte 100 kg i fjor, nå kan jeg trene med 100 kg. I påsken gikk jeg med 160 kg i yoke og synes det var tungt, mens jeg nå gikk med 220 kg og synes det var greit. Jeg regner med at dere skjønner tegningen og all takk går til Knut, legger Kim Andre ydmykt til.

Grip muligheten

- Jeg avslutter rett og slett denne historien ved takke Knut for å ha fått meg opp av sofaen og inn i et utrolig godt miljø! Jeg vokser for hver dag og har nå drømmer og mål jeg vet jeg kan klare med riktig teknikk og smart trening! Det er unikt det jeg har fått gleden av å oppleve. Lære av de beste er og blir en god ting. Grip muligheten om den byr seg!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Strongmanfilm med Knut Arne (26)

Strongman31.05.201760

Hvordan er det egentlig å løfte blytungt dag inn og dag ut? Se her!

Her løfter Knut (22) 150 kg i benken

Strongman20.12.2013247

Strongman Knut blir bare sterkere og sterkere.

Sterk i viljen - Knut Arne Risholm

Intervju23.05.2013168

Bli med på innsiden av en strongmanutøver.
Knut Arne Rishold (21) vet hvor han vil!

Strongmanfilm med Knut Arne (26)

Strongman31.05.201760

Her løfter Knut (22) 150 kg i benken

Strongman20.12.2013247

Sterk i viljen - Knut Arne Risholm

Intervju23.05.2013168

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!