Anette ble en rålekker treningsbabe

Intervju25.06.2014Joachim Marhaug0

Anette Mork (23) fra Bergen har i hele barndommen vært overvektig. For 3,5 år siden tok hun grep!

Anette Mork er opprinnelig fra Ørsta på Sunnmøre. Hun har studert idrett på Bali og sykepleie i Bergen. For tiden jobber Anette som sykepleier i Bergen.

Navn: Anette Mork
Alder: 23 år
Høyde: 182 cm
Bosted: Bergen
Arbeid: Sykepleier

- Å være sykepleier er noe som gir meg mye glede fordi jeg liker å hjelpe andre. Jeg er en jente som vet hva jeg vil, som prøver og feiler til jeg får det til. Jeg liker å se det positive i alle situasjoner og elsker utfordringer, sier Anette.

Vært overvektig hele barndommen

Anette forteller at hun har vært overvektig gjennom hele barndommen og ungdomsårene. Hun har derfor aldri vært helt komfortabel i sin egen kropp. Anette unngikk ofte å se seg selv i speilet og situasjoner der hun eksempelvis måtte prøve klær.

- Vennene mine sier ofte at de ikke har sett på meg som veldig overvektig, sikkert litt på grunn av høyden min og at det ikke var noe jeg snakket så mye om. Jeg holdt mye av tankene om kropp for meg selv, fordi jeg skammet meg, sier Anette.- Før var jeg var en typisk jojo-slanker. Hver gang jeg skulle prøve å få bort kiloene gikk jeg alltid veldig hardt ut, og prøvde mange forskjellige dietter som lovet rask vektnedgang. Dette førte kun til at jeg gikk på mange smeller og gikk opp flere kilo. Jeg fant ofte trøsten i mat - noe som hjalp der og da, og ble til en vane som var vanskelig å vende, forteller Anette.

Aktivitet har alltid vært en stor del av livet til Anette. Hun har vokst opp med foreldre som har tatt henne med på fjellet, på svømming, håndball og diverse andre aktiviteter. Anette har alltid likt å være i aktivitet, men med et dårlig kosthold var det vanskelig å oppnå de resultatene hun ville ha.

- Jeg skal ikke legge skjul på at dette har vært tøft, men jeg kom til et punkt der jeg var bestemt. Denne gangen skulle det gå! Det er mange ganger jeg ville gi opp fordi resultatene aldri kom så fort som jeg ville. Motivasjonen til å oppnå det målet jeg hadde satt meg gjorde at jeg aldri gav opp, forteller en smilende Anette.

Det store valget om å endre livsstil

Anette var kommet i posisjon hvor nok var nok. Hun var helt ferdig og var både sur, irritert og frustrert på seg selv. Det måtte en endring til. Noe måtte skje!

- Jeg hadde nådd bunnen og bestemte meg for at denne gangen skulle jeg klare det og at det var ingen vei tilbake. Jeg tok bilder med det samme, fordi jeg visste at dette var siste gang jeg skulle se på meg selv i speilet å være misfornøyd. Jeg visste at det kom til å bli hardt, men på sikt ville det bli bedre - og jeg hadde rett, smiler hun.

- Dette var på den tiden jeg flyttet hjemme ifra og kunne selv bestemme hva som var i skapene og kjøleskapet. Jeg tilegnet meg kunnskap og begynte etter hvert også å se resultater. Jeg leste mye og ville gjøre dette på den rette måten. Å ha et dårlig forhold til kropp kan være skummelt med tanke på utvikling av spiseforstyrrelser, men jeg skulle klare å gjøre dette på en bra og sunn måte. Jeg bestemte meg for å bruke god tid til og forandre livsstilen min samt ikke bruke de raske ubrukelige diettene jeg tidligere hadde benyttet meg av. Det at jeg gikk gradvis ned i vekt gjorde også at jeg klarte å holde kiloene av, forteller Anette.

Anette synes det vet var vanskelig i starten, men når man jobber inn gode rutiner og vaner blir det enklere. I dag kunne hun ikke tenke seg en annen måte å leve på og forteller at man må bare gå inn for det og gjøre ting som fører til at man oppnår det man har satt seg som mål.

Opplevelsene underveis

Anette har brukt mye tid og krefter på å komme dit hun er i dag og det er mye arbeid som ligger bak, men hun har aldri angret et sekund.

- Etter vektnedgangen min fikk jeg mer oppmerksomhet, både positivt og negativt. Jeg fikk kommentarer og ros som betydde veldig mye for meg, men også mindre kjekke kommentarer om at jeg så ut som jeg var syk og hadde fått problemer. En ting jeg har lært meg er og ikke fokusere så mye på det negative. Mennesker vil alltid ha meninger og synspunkt om det andre gjør. Man vet selv hva man står for, og det er viktig og ikke la seg knekke av personer som ikke kjenner deg eller lager seg opp meninger om ting de ikke vet så mye om. Det er lov å være stolt over seg selv og det en har oppnådd. Det er mange som har kommet til meg og sagt fine ting og mange som spør om hjelp og tips. Jeg blir alltid like glad, og prøver å hjelpe så mye jeg kan, forteller Anette.

Før Anette startet gikk hun opp på badevekten og den viste 105 kg. Hun har gått ned 30 kg til nå. Anette er usikker på vekten i dag siden det er helt irrelevant hva vekta viser nå. Hun har andre mål. Anette bruker bilder, målinger og tar kroppsanalyser for å sjekke fremgangen sin.

- Jeg brukte 1,5 år på vektnedgangen. Når jeg nådde målet med å gå ned i vekt, satt jeg meg nye mål om å forme kroppen og bli sterk. Dette har jeg brukt de siste 2 årene på, sier Anette.

I starten trente Anette mye kondisjonstrening og litt styrke innimellom. I dag trener Anette hovedsakelig kun styrketrening. Hun har prøvd ut forskjellige metoder og elsker å se hvordan kroppen responderer. Hun elsker å gå i fjellet og helst på toppturer med ski så fort forholdene tillater det kan hun fortelle.

- Jeg er opprinnelig fra Sunnmøre og har blitt bortskjemt med mange fantastiske fine, høye fjell. Har det aller best når jeg spenner på meg skia og går på topptur med trivelige folk. Det er dessverre slik at det ikke alltid er mulig og da er jeg storfornøyd når jeg får løfte på litt tunge vekter, sier hun.

Kostholdet , diettene og maten

Kostholdet er avgjørende for å få resultater. Her er det viktig å prøve seg litt frem og se hvordan kroppen responderer. Anette er heldigvis ikke kresen og kan spise tunfisk rett fra boksen.

- Jeg spiser ofte mat jeg vet kroppen har godt av, fordi det er viktig at den kan gi meg de resultatene jeg er ute etter. Kostholdet mitt varierer litt fra dag til dag. Jeg prøver å spise det jeg har lyst på til forskjellige tider, men samtidig planlegger jeg litt frem i tid og passer på at jeg alltid har ferdig sunn og næringsrik mat tilgjengelig. Jeg lager flere måltider når jeg står på kjøkkenet. På travle dager - spesielt etter jobb når man er sliten er det godt å vite at maten står klart. Dette fører også til at det er lett å ta gode valg, sier Anette.

- Jeg har prøvd forskjellige dietter og gikk på periodisk faste i over ett år og trivdes med det når jeg var student. Nå som jeg er ute i en aktiv jobb kjente jeg at det kunne bli vanskelig å holde konsentrasjonen helt til det første måltidet som var kl.13. Derfor valgte jeg å lytte til kroppen å prøve noe nytt. Nå spiser jeg etter biorytmedietten av Børge Fagerli. Det blir spennende å se hvordan kroppen responderer på det, sier en entusiastisk Anette.
Anette teller aldri kalorier, men passer på at hun får i seg nok mat. Hun har lært sin egen kropp å kjenne ganske godt, med en gang hun ikke har spist nok mat så fungerer hun svært dårlig.

Er det noen som har hjulpet deg med trening og diett?
Nei, hittil har jeg styrt alt av trening og kosthold selv, etter jeg tilegnet meg kunnskap. Jeg har prøvd og feilet en god del, men som regel funnet en metode som fungerer for meg. Jeg trives godt med å være litt selvstendig. Jeg vet det fins mange dyktige og flinke personer som hjelper til med oppsett, og det kan være til god hjelp for mange! Samtidig tror jeg at det kan være lurt å måtte slite litt på egenhånd og tilegne seg kunnskap. Men vi er forskjellige og har forskjellige behov, svarer Anette.

Anette har fått stor interesse for dette feltet og for henne har det vært naturlig og utforske kroppen å tilegne seg kunnskap. Som hun har nevnt tidligere har ikke alt fungert like bra, men det er en del av prosessen å finne ut hva som passer for seg selv forteller hun.

Matglede

Anette har alltid vært glad i sunn mat og spiste ofte sunn mat med familien sin, men i tillegg til dette ble det mye brødmat til alle døgnets tider. Hun tenkte veldig lite på hva hun puttet i seg da, og kunne ofte spise mye mer enn behovet sitt. Det ble veldig mye kos, også i ukedagene.

- Sunn matglede for meg er å spise mat som jeg synes er god, som kroppen er fornøyd med og som fører til de resultater jeg ønsker å oppnå, sier Anette.
- Trivsel har alt å si, både kostholdet og treningen skal føre til at man har glede av det! Dersom man ikke trives med det man holder på med, må en finne en annen måte å gjøre det på! Det finnes flere måter å trene på, og mye sunn mat å velge i. Hver enkelt må finne den metoden som man selv er tilfreds med. Det er lettere å spise sunt om en varierer kostholdet og ikke er alt for streng med seg selv, forklarer Anette.

Sunn mat i små og mindre mengder

Anette forteller at man klarer ikke holde ut med noe man ikke liker og da må man også finne mat man synes er godt og er gjennomførbart i lengden. Det er ufattelig masse god og sunn mat, om man utforsker litt og prøver ut nye ting.

- Kostholdet mitt i starten er veldig annerledes enn det er i dag. I starten var jeg ikke så flink på kosthold som jeg er i dag. Jeg startet med å utforske litt forskjellige matvarer og kuttet mye på brødmaten. Kostholdet mitt var litt ensformig i starten og lite variert. Det var vanskelig å kutte ut brødmaten, men når jeg oppdaget at jeg kunne lage mine egne brød som kroppen hadde bedre nytte av og faktisk smakte godt, fikk jeg dekt behovene mine. Etter hvert fikk jeg mer og mer glede av å stå på kjøkkenet og utforsket nye oppskrifter. Jeg brukte andre oppskrifter jeg fant på nettet og prøvde ut litt på egenhånd. I dag lager jeg mine egne brød, kaker og annen bakst som er proteinrikt og godt! Jeg savner virkelig ikke det gamle kostholdet, forteller Anette bestemt.

Den indre motivasjonen

Familien min og vennene til Anette betyr mye for henne. De har alltid hatt troen på Anette og har alltid støttet hun.

- Det er målene og drømmene mine som motiverer meg. Motivasjonen øker også etter hvert når man ser resultater. Jeg gleder meg alltid til trening og denne endringen i kosthold og trening har blitt en stor del av livsstilen min, sier Anette.

- Jeg sjekker ofte blogger og følger fine og spreke mennesker på Instagram som jeg bruker til motivasjon. Å se andre som er målrettet, jobbar hardt og har disiplin i massevis er inspirerende. Det er mange som har hatt store resultater og alle kan få resultat om man virkelig går inn for det, fortsetter hun.

Til nå har Anette stått på egne ben og gjort det meste selv. Hun har oppnådd flere mål og delmål som hun har satt seg og kan se tilbake på en utrolig flott reise.

- Jeg bestemte meg for ikke så lenge siden at jeg skulle skaffe meg en coach som har mer kunnskap enn meg. Slik at jeg faktisk får maksimal utbytte av alle de timene og arbeidet jeg legger bak meg. Jeg føler nå at jeg har kommet til et punkt hvor det er på tide. Jeg har prøvd å få kontakt med noen i nærheten av Bergen, men uten å få så mye respons. Det er mange flinke der ute og jeg skal forsøke å finne noen som nødvendigvis ikke er her i nærheten, men fokusere på å finne en som kan hjelpe meg videre, planlegge fremover og ta ting til et høyere nivå, smiler Anette med sitt flotte smil.

Hvordan føler du deg nå da?
- Fantastisk! Trening og kosthold har forandret livet mitt på mange måter. Jeg har bedre selvtillit, mer energi, bedre humør og føler meg sterk! De siste årene har jeg fokusert på å bli sterkere og dette har ført til økt muskelmasse, en bedre kropp og økt forbrenning (HURRA!!), roper Anette og smiler igjen.

Overvekt, media og eget ideal

Overvekt har stadig blitt et økende problem. Mye fast food og ferdigmat har ankommet de siste ti-årene som også har medført at vi legger på oss. Heldigvis ser vi en økende trend at folk er blitt mer bevisst på hva man putter i seg og flere blir sunnere.

- Jeg dømmer ingen overvektige, alle har sine problemer og jeg mener at alle bør få leve på den måten de vil. Samtidig så unner jeg ingen å være det, overvekt medfører mange ulemper i livet og det kan bli vanskeligere å utføre dagligdagse ting fordi alt blir tyngre, sier Anette.

- Alle mennesker fortjener respekt, både overvektige og undervektige. Jeg mener det er viktig og heller fokusere på å hjelpe og motivere, istedenfor å mene og dømme. Det er vanskelig å bryte de vanene man har, men er man overvektig og ønsker å gå ned i vekt må tanker og prat bli til handlinger, forklarer Anette.

I dagens samfunn er det blitt utrolig mye press på utseendet forteller Anette. Vi sitter mye mer på internett og det er lett å bli manipulert av fine bilder, kropper og det folk skriver.

- Jeg personlig synes det er motiverende med folk som er opptatt av kropp og å se bra ut. Dessverre er det mange som kommer dårligere ut av presset og det kan føre til depresjon og sykdom. Jeg tror det er mangel på kunnskap som er det største problemet fordi mennesker som har lyst til å forandre enkelte ting med seg selv, ofte velger den raske og gale måten å gjøre det på, sier hun.

Anettes 5 beste tips for å endre livsstil å gå ned i vekt

Anette er klar i sin tale: Finn ut hva du vil. Ikke bare tenk og snakk om det, men faktisk gå inn for det og utfør ting som fører deg i den retningen du vil!

1. Skaff deg kunnskap: Kunnskap er makt! Bruk andre mennesker til å lære, gå inn på blogger og artikler som omhandler trening og kosthold. Vær samtidig kritisk til det du leser. Prøv det ut i praksis å se om det fungerer for deg. Man vil prøve å feile litt før man finner en metode som fungerer. Husk at vi alle er forskjellige.
2. Ikke gå for hardt ut: Ta det gradvis og finn et kosthold som du klarer å holde ut med. Det handler om å finne en ny livsstil som du kan leve med. Utforsk spennende og sunne oppskrifter, varier maten og ha kun sunn mat tilgjengelig slik at det er lettere å unngå utskeielser.
3. Finn ut hva du vil: Vektnedgang krever at du er målrettet og disiplinert. Finn personer som motiverer deg, gjerne gjennom blogger og Instagram. Er du virkelig innstilt på forandring, begynn i dag og ikke utsett det. Du vil ikke angre når resultatene kommer!
4. Lær deg å si nei til ting som du vet vil føre deg i feil retning: Har du ikke lyst på kaker eller usunne matvarer i eksempelvis sosiale sammenhenger er det helt opp til deg selv. Ikke ta valg for å tilfredsstille andre. Det vil kun føre til at du selv blir nedtrykt og føle deg uvel, gjør det som du selv synes er fornuftig og du har glede av. Ingen er perfekte og klarer å være flink til alle tider. Det er lov å kose seg av og til, men samtidig om en vil ha resultat må en begrense seg.
5. Vær aktiv: Finn en aktivitet som du liker og har glede av. Det er lettere å gå på trening fordi man har lyst enn fordi man må! Prøv å bli glad i styrketrening, desto mer muskler du har, til høyere forbrenning får du!


Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!