Cheerleading - ekstrem koordinasjon og styrke

Trening09.07.2014Joachim Marhaug952

Cheerleading er mer enn bare hopp og sprett.

Det som kjennetegner cheerleading er jo egentlig amerikanske jenter som står og heier på et basketballlag eller et forballag, men tvert i mot det er mye mer enn det. Det krever koordinasjon, teknikk, og styrke og mye trening. Vi tok en prat med Sondre Storm som driver med cheerleading.

- Veldig ofte når jeg sier at jeg driver med cheerleading får jeg veldig skeptiske svar tilbake, som for eksempel "er ikke det litt jentete?" eller "er ikke det for jenter?", men så viser jeg dem en filmsnutt og da skjønner de hva det egentlig handler om. Da blir de plutselig veldig mye mer interessert. Vi er ca 28 stk på matta der det er om å gjøre å ha flest jenter i luften samtidig, det er ulike sekvenser i showet, det er turn sekvenser, pyramide sekvenser. Da er det som regel gutta som står i bunn med flere jenter over seg igjen. I øvelsen toss er det en gruppe på 4 eller 3 som kaster en jente i luften hvor hun gjør ulike "stunts" som f.eks. salto med skru. Det er også en parter stunt frekvens der det er en gutt som løfter på en jente, sier Sondre.



Kan cheerleading ses på som en form for kraft/spenst-sport?
- Ja, til en viss grad kan det jo egentlig knytte seg til det, men det er så mye mer også. Det kreves veldig mye spenst, spesielt for jentene, når de skal hoppe opp fra gulvet og opp i ulike "stunts". Samtidig kreves det veldig mye spenst i henhold til turningen, forklarer Sondre.

 

Styrke, smidighet og koordinasjon

Det er veldig mye som er avgjørende når man er en såkalt "base" (de som står nederst). Det er en veldig stor fordel å ha god stabilitet og mye kjernemuskulatur (core), men jo mer muskler du har og sterkere du er, jo lettere er det å hente inn "stuntene". Alt i alt er det teknikken som er hovedessensen! Mens gutta tar for seg de tyngste løftene og kastene må jentene være smidige og med på notene til hva gutta vil ha de til å gjøre.

- Jentene må trene mye tøyning. For å vise de fineste posisjonene i stuntet, må flyvern (jenta, som flyr/er på toppen) være myk. Samtidig så er det styrketrening, jogging og intervaller det går i når det gjelder trening utenfor selve cheerleadingen, sier Sondre.

Hva er de viktigste momentene i trening, kamper og konkurranse for et optimalt samspill mellom cheerleaderne?
- Det er en del som skjer i hodene til utøverne før en konkurranse. Vi pleier å finne på noe sosialt og gøy noen uker/dager før konkurranse slik at vi får et bedre samspill på laget. Vi har også en såkalt mental session noen dager før konkurransen der trenerne prøver å roe oss ned og bruke nervene til noe positivt, forklarer Sondre.

En sport for alle

Alle kan starte med cheerleading. Du trenger ikke ha noe spesiell type bakgrunn fra annen idrett. Det er veldig forskjellig hva slags idrett dem har drevet med tidligere. I Sondre sin gjeng er det flere som har drevet med boxing, kick-boxing, fotball, håndball, turn, bodybuilding, fitness osv.

- Dette er en svært god og allsidig trening i og med at du har nesten alt i èn sport. Du har lagfølelse, du må stole på de fleste på laget ditt, og du må behandle alle som du vil at de skal behandle deg selv for at det skal være et bra lag. Det krever god kondisjon, koordinasjon, teknikk, styrke og mentalitet. Du må klare å holde deg rolig i stressende situasjoner, sier Sondre.

En del skader her og der

Når jentene blir kastet flere meter hopp i lufta og skal tas i mot etterpå ville det vært rart hvis alt gikk 100% bra hver gang på trening og ingen skader oppstod.

- Ja, det hender det ryker noen leddbånd, brekkes noen fingre, bein, neser og ankler. Så ja det hender det er en del skader, men vi prøver jo å holde oss skadefrie så klart, men det er vanskelig når det er en såpass ekstrem sport, forklarer Sondre.

Sondre forteller at han de trener ca 3-5 ganger i uken. hver trening er ca på 3,5 timer til 4 timer. Så opptil 20 timer i uka går til trening. Hvile er også de må legge inn med jevne mellomrom.

- Det er en del belastinger du får på både rygg og skuldre, men med riktig teknikk skal det gå greit. Det er som all annen idrett, hvile er så klart viktig. Spesielt for å klare å holde fokus i tillegg, forklarer Sondre.

Når det gjelder kostholdet er det litt individuelt kan Sondre fortelle.

- Man gjør det til det man vil selv, men vi er jo eliteutøvere og vi spiser så sunt det egentlig kan bli, smiler Sondre.

Sondre sier at de har ekstremt morsomt på trening og det er som en stor familie. Aldri kjedelig på trening. For de som har lyst til å prøve cheerleading har han følgende å fortelle: - Det er bare å prøve, jeg lover at du kommer til å bli hekta!


Se videointervju av flere cheerleading jenter.
Se video.
Cheerleadere er sterke! Det er denne jenta et bevis på.
Har du problemer med markløft? Prøv disse løsningene for å forbedre løftet ditt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!