Sukkerforbruk bør skattelegges

Kosthold16.07.2014Rita Immerstein0

Action On Sugar er en gruppe som ønsker reduksjon av tilsatt sukker i mat.

Action on Sugar er en gruppe i Storbritannia som har utarbeidet en syv-punkts tiltaksplan for å hindre barn i å konsumere mat og drikke som har høye nivåer av tilsatt sukker. Gruppen ønsker tiltak som reduserer tilsatt sukker i mat med 40% innen 2020 og en skattelegging for å motivere til lavere sukkerforbruk. Noe å tenke på for kommende generasjoner i Norge?

Storbritannias departement for helse har sagt at den vil vurdere anbefalingene som gruppen har utarbeidet og deres syv-punktsplan inneholder følgende forslag til tiltak:
• Reduksjon tilsatt sukker i mat med 40% innen 2020
• Forby alle former for målrettet markedsføring av ultra-bearbeidet, usunn mat og drikke til barn
• Løse koblingen mellom fysisk aktivitet og fedme ved å forby junk food sports sponsing
• Redusere fett med 15% i ultra-bearbeidet mat innen 2020
• Begrense tilgjengeligheten av ultra-bearbeidet mat og søtet brus samt å redusere porsjonsstørrelser
• Innføre en sukkerskatt for å motivere til sunnere matproduksjon og matvalg

Konsernets styreleder, professor Graham MacGregor(BBC;2014) har uttalt at dagens politikk ikke fungerer og at fedme kan forebygges dersom "matmiljøet" endres. Han ønsker umiddelbare tiltak hvor sukkerreduksjon for brus står først på listen allerede denne sommeren.Dr Aseem Malhotra, kardiolog og vitenskap direktør for Action på Sugar, sa det var "egentlig ganske skammelig at næringsmiddelindustrien fortsetter å bruke milliarder i junk food reklame rettet mot barn". Det er på tide å bust myten om fysisk aktivitet og overvekt og distansere junk food og sport," la han til(BBC, 2014).

Tilstanden i Norge

I Norge har det totale sukkerforbruket gått ned. Det har vært en dreining i sukkerforbruket hvor sukker og sirup er erstattet med høyere inntak av godterier og drikke tilsatt sukker. Fedmeproblematikk er et hett tema i flere land også her til lands. Gjennomsnittsvekten i befolkningen øker og det er uklart hvorvidt det skyldes lavere grad av aktivitet eller et høyere energiinntak(Helsedirektoratet, 2013). I USA, hvor forekomsten av fedme er langt mer utbredt enn i Norge, viser at energiinntaket har steget siden 1970-årene. Den voksne delen av den norske befolkningen oppfyller i liten grad anbefalingen til daglig fysisk aktivitet og med et energiinntak rikt på sukker(i tillegg til fett og salt) bidrar til en vektøkning. Den sterkeste bekymringen til Action on Sugar er de unges utvikling av fedmeproblematikk og den samme bekymringen uttrykkes av Helsedirektoratet. Allikevel konkluderer Helsedirektoratet (Helsedirektoratet, 2014) at det å ha fokus på enkelte kostkomponenter, matvarer eller risikofaktorer ikke er den rette veien å gå. De ønsker i stedet å jobbe for å oppfylle de generelle anbefalingene fordi dette totalt sett vil bidra til en bedre kostholdsprofil for enkeltindividet. Samtidig uttaler Helsedirektoratet at økt fysisk aktivitet vil kunne spise mer eller gå ned i vekt - alt etter hva man ønsker.

Det kan godt hende vi kommer i mål med denne tilnærmingen, men skjer det tidsnok? Burde Norge ha en skattelegging av usunne matvarer proppet med sukker for å sikre at dagens barn ikke havner i den "metabolske fella"? Det skal dessuten mye daglig fysisk aktivitet til for å kunne sikre at dette har en god folkehelse-effekt for den norske befolkningen - for i dag ligger nordmenn i snitt langt under det som er anbefalt. I dag er det slik at helsen vår styres av kostholdet vårt og vi henter ut ekstrabonusene ved å være i fysisk aktivitet. Kanskje det derfor er på tide med et kostholdsregime som sikre barnas helse inn i fremtiden? Hva mener du?

Kilder:
BBC, News Health(2014) Health group calls for sugar-tax to cut child obesity, Nettside:
http://www.bbc.com/news/health-27961475
Helsedirektoratet(2013) Utviklingen i det norske kosthold, Nettside:
http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/utviklingen-i-norsk-kosthold-matforsyningsstatistikk-2013/Publikasjoner/Utviklingen%20i%20norsk%20kosthold%202013.pdf 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Vet du egentlig hva sukker og syre i brusen gjør med tennene dine? Se her!
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Spist pølser og chips i 22 år

Kosthold13.11.201688

Daniel Pennock på 26 år har livnært seg på pølser og chips i 22 år

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!