7 tips til å holde feriekiloene unna og forbli feriesunn

Trening08.07.2014Silje Bjørnstad0

Her har du tipsene for å unngå at du kommer helt ut av de gode trenings- og kostholdsvanene i sommer.

Det er sommerferie og mange har ferieplanene klare. I ferien er det fort gjort at man kommer ut av hverdagsrutinene og sine faste avtaler, og det er vel også litt av poenget med ferietid? Likevel kan dette bidra til at det blir en utfordring å opprettholde gode trenings- og kostholdsvaner, rett og slett fordi man kanskje ikke har tilgang til det samme treningsutstyret eller maten man er vant med hjemmefra.

Likevel er det slettes ikke vanskelig å være sunn og sprek på ferie og her har du 7 gode tips til hvordan du blir feriesunn:

1) Inngå en avtale med deg selv

Ja, ferie betyr avslapping og påfyll av energilagre, noe som også betyr at du må sette deg selv i fokus. Du vet selv best hva som gir deg energi og er trening en naturlig del av din hverdag så vil det nok ikke være noe problem å fortsette aktiviteten i hverdagen. Er du redd for å bli «for slapp» så lag deg gjerne noen mål for sommeren. Det kan enten være at du skal trene så og så mange ganger i uka, at du skal perse i en bestemt øvelse, eller at du rett og slett skal prøve deg på en ny aktivitetsform i sommer.

2) Tenk på kostholdet

Selvfølgelig kan man kose seg med tradisjonell grillmat og is på sommeren, og med et naturlig sunt og variert kosthold har slike «utskeielser» lite å si i det store og det hele. Er du likevel redd for at fristelsene skal bli mange og at det skal bli vanskelig å prioritere de mest næringsrike valgene når du er på ferie, så tenk gjerne litt over hva slags mat og drikke kroppen din fungerer best med på forhånd. Fokuser på all den gode næringen din kroppen vil ha og ikke alt du bør unngå. Tenk ut hva slags alternativer du bør gå for når det blir lange bilturer, besøk på bensinstasjoner, næringsrike mellommåltider og hotellfrokoster, så slipper du å stå der helt tom for forslag når sulten kommer.

3) Forbered deg på utfordringer

Skal du på ferie med mange ulike mennesker er det ikke sikkert alle er like gira på en like aktiv ferie som du er. Er du på første familieferie med svigers eller andre du ikke kjenner så godt, så er det forståelig at det ikke er du som kommer opp med forslag om å spille volleyball eller ta en joggetur i skogen. Selv om det blir noen dager på rad med lite aktivitet så ikke få panikk. Husk at en treningsuke med få, korte økter slettes ikke betyr at alt du har trent deg opp til tidligere er tapt! Tenk på det som nødvendige hviledager og restitusjon for kroppen som i stedet lader seg opp til en skikkelig treningsøkt senere i uka eller neste uke.

4) Lek deg i form

Sommerferien er en perfekt tid til å prøve noe du alltid har hatt lyst til. Hva med for eksempel rafting, fjellklatring eller kanskje et halvmaratonløp? Sjekk ut de ulike mulighetene som finnes for ditt feriested og kanskje du opplever å få et skikkelig adrenalinrush og mestringsfølelse. Har du som mål å klare for eksempel «human flag» eller et visst antall pullups er parken en genial lekeplass samtidig som du får solt kroppen og påfyll av D-vitamin fra sola.

5) Tren utendørs

Sommeren er en perfekt årstid til å ta med treningen ute i det fri. Du har et hav av muligheter for fysisk aktivitet og i tillegg kan naturen fint fungere som et utendørs treningssenter. Bruk naturens egne kulisser som treningsutstyr, og nyt frisk luft og de herlige temperaturene. Trener du ute har du heller ingen åpningstider eller andre medlemmer du må forholde deg til, og i tillegg er det helt gratis.

6) Tenk på alternativer

Det er ikke alle feriesteder som har like stor tilgang til treningssentre eller treningsutstyr som du er vant med i hverdagen. Likevel så er man ikke avhengig av fancy treningsstudio eller masse vektstenger og lignende for å få til en effektiv treningsøkt. Kroppsvekttrening, intervaller og bakkeløp og er noen få av mange muligheter når det gjelder ferietrening. Videre kan du selvfølgelig kose deg med for eksempel sykling, gå toppturer i fjellet, padling og god gammeldags jogging. Andre alternativer er å bruke benker og trapper til å gjøre pushups, dips og utfall. Trenger du ekstra vekter kan du for eksempel bruke flasker fylt med vann, steiner og vedkubber.

7) Tenk på det du har gjort, ikke alt du skulle ha gjort

Synes du det er vanskelig å motivere seg til trening i sommerferien så lag deg en plan og gjerne et treningsprogram for å holde fokuset oppe. Det kan også være en motivasjon og skrive ned hva du gjør på hver enkel treningsøkt så har du oversikt på hva du faktisk har gjort og bruk energien til å gi deg selv en klapp på skulderen for den innsatsen og arbeidet du har lagt ned, i stedet for å tenke på hva du skulle ha gjort. Så vær glad og fornøyd med de treningsøktene du får til. Negative tanker om hva du «helst burde gjøre» gjør deg sannsynligvis bare mer sliten.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Hjemmetrening i juleferien.

Sommertrening

Trening10.07.2014123

Ikke ligg på latsiden selv om det er ferie.

Tips til feriemat

Kosthold11.07.201278

Skal du ut å reise på lengre strekninger i år?

Ikke reis fra sommerformen

Trening09.07.201242

10 tips for å holde sommerformen i takt.

Sommertrening

Trening10.07.2014123

Tips til feriemat

Kosthold11.07.201278

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.