Hva er sunn og usunn fedme?

Trening23.07.2014Rita Immerstein0

Vet du forskjellen på sunn og usunn fedme?

En ideell vekt måles ofte ut fra hvordan kroppsmasseindeksen(KMI eller på engelskt BMI, bodymass index) er hos en gjennomsnittlig person. En normalvektig person med måling av KMI bør ligge på under 25, men ikke lavere enn 18.5. Du er overvektig opp til 30 og det er betraktet som fedme når du kommer over 30. KMI måles og ses i forhold til høyde og vekt og den skiller derfor for eksempel ikke mellom en godt opparbeidet muskulatur og hvor mye fettmasse du har på kroppen. Den er kritisert av mange, men benyttes fortsatt som en enkel beregning for hvor på skalaen du måtte befinne deg(Wikipedia, 2104).

Så er spørsmålet om man kan være overvektig og fortsatt ha en god helse og være sunn. Vel, ifølge forskere er det nå funnet et enkelt protein som kan avgjøre om overvekt er skadelig eller "godartet"(Pulla, 2014).

Fedme kan føre til en lang rekke helseproblemer og omfatter blant annet kreft, hjertelidelser og diabetes. Fedme ble senest i fjor klassifisert som en sykdom av American Medical Assosiation fordi sammenhengen mellom ekstra kroppsvekt og utvikling av sykdom har en sterk sammenheng. Ideen om at overvektige mennesker er sunne er fortsatt kontroversiell for mange og i følge Ravi Retnakaran(Pulla, 2014) er dette en forbigående fase fordi overvektige personer sannsynligvis vil utvikle metabolsk syndrom på et senere tidspunkt. Sunne og overvektige mennesker kan ha symptomer som ikke vises ved rutinemessige tester og blant 14.000 sunne koreanske folk fant man tidligere utvikling av plakk i arteriene på overvektige pasienter enn hos de som var slanke.Så for å finne overgangen fra sunn til usunn fedme tok noen forskere ved det Medisinske Universitet i Wien en nærmere undersøkelse av proteinet heme oxygenase-1(HO-1) som antas å undertrykke betennelse. Det er nemlig "broen" som forbinder fedme med metabolsk syndrom. Mennesker som spiser mye utsetter insulincellene slik at de blir betente - det fører til død av celler og reduserer sekresjonen av insulin og forårsaker utvikling av type 2 diabetes.

En gruppe på 44 overvektige og friske personer ble undersøkt. De hadde faste glukosenivåer, ingen betennelser og tok ikke medisiner. Men det avgjørende funnet var at 17 av de overvektige personene ikke hadde tegn eller symptomer på insulinresistens og de 27 som viste tegn på resistens samtidig hadde dobbelt så høye nivåer av HO-1.

Forskerne testet også mus ved å fjerne HO-1 hos mus og urørte mus som kontrollgruppe. De fant at begge grupper mus la på seg like mye, men den gruppen mus som hadde fått fjernet HO-1 var fortsatt insulinfølsomme og hadde i tillegg lavere nivåer av inflammasjon. Ved å tilføre HO-1 til mus fant de at musene ble insulin-resistente, selv med et normalt kosthold. I følge Harald Estebauer, fedmeforsker ved det Medisinske Universitetet i Wien,(Pulla, 2014) er sannsynligvis HO-1 en tidlig markør for metabolsk syndrom. Nivået av HO-1 viser seg å være noe høyere hos sunne, friske og overvektige mennesker, noe som antyder at de allerede fra starten av bærer på en "ulempe" slik Retnankaran har påstått.
Det å vite hva som kan forårsake metabolsk syndrom kan bidra til at det i fremtiden kan bli lettere å diagnostisere og behandle usunn overvekt ved å utvikle medisner som kan forstyrre denne funksjonen hos HO-1.

Det kan være lurt å følge med på din egen vekt og om du har for mye rundt midjen. Sjekk kolesterolverdiene og sjekk blodtrykket som kan være tegn på at overvekten er usunn(NHI.no, 2011). Inntil videre er det lurt å følge rådene om å holde en normalvekt ved å spise sunt og jevnt og sikre deg en passe dose aktivitet og trening hver uke. Ta vare på kroppen og forebygg utvikling av metabolsk syndrom!

Kilder:
Wikipedia.org(2014) BMI, Nettside:
http://no.wikipedia.org/wiki/BMI
Pulla P.(2014) Can you be obese and still be healthy? Nettside:
http://news.sciencemag.org/biology/2014/07/can-you-be-obese-and-still-be-healthy
NHI.no(2011) Metabolsk syndrom, Nettside:
http://nhi.no/livsstil/kosthold/overvekt/metabolsk-syndrom-12407.html?page=2  


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Hvilken muskel er kroppens viktigste?
Vi får i oss cirka halvparten av kcal våre fra karbohydrater. Slik velger du de riktige karbohydratene.
Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!