Slik gjør du grillmåltidet sunnere

Kosthold09.08.2019Silje Bjørnstad0

Sjekk matbyttene du bør gjøre i sommer

Sommeren er høysesong for grilling og grillmat er digg, men det er nok ikke alle matvarene i det tradisjonelle grillmåltidet som er like sunne. Her får du derfor tips til hvordan du enkelt får til sunne og næringsrike grillmiddager som også smaker supergodt.

Sunneste kjøttet

Det finnes mange ulike kjøttprodukter som egner seg godt til å legge på grillen. Ett tips er å velge rene, naturlige råvarer som for eksempel kylling- og kalkunfilet, magert kjøtt fra svin, biff og vilt. Dette er et mye mer næringsrikt valg i forhold til bearbeidede kjøttprodukter som for eksempel pølser og ferdiglagde hamburgere. Rene kjøttprodukter har en høyere andel av protein, vitaminer og mineraler i tillegg til at det inneholder mindre fett. Med andre ord, skikkelig muskelmat du kan nyte med god samvittighet!

Magrere potetsalat

For mange er potetsalat et trofast følge til grillmat. Ferdiglaget potetsalat som du kjøper i butikken kan inneholde mange kilokalorier og mye fett, så det kan være smart å lage sin egen om du er opptatt av kaloriinnholdet. I tillegg kan du få en mer proteinrik potetsalat hvis du bytter ut majones og creme fraiche med for eksempel kesam. Tilsett gjerne også noen eplebiter eller paprika for å snike inn litt ekstra frukt og grønt. Ett annet tips er å bruke søtpotet og slik lage en deilig søtpotetsalat.

Fristende tilbehør

En salsa eller guacamole er også ypperlig grilltilbehør. Andre alternativ er tzatziki med kesam og mynte, og ikke minst er mangopure friskt og kjempegodt til grillmat. Ferdiglagde coleslaw og rømmedressinger er også noe som mange mener hører med til grillmåltidet. Ønsker du et sunnere alternativ kan du selv lage ulike dipper og sauser med for eksempel kesam eller yoghurt naturell og ulike urter og krydder. Cottage cheese har et lavt fettinnhold og et høyt innhold av protein som bidrar til god og langvarig metthetsfølelse. Dette produktet er absolutt verdt å teste ut som grilltilbehør og passer perfekt i for eksempel salater eller blandet sammen med krydderurter.

Ikke glem grønnsakene

Grønnsaker er noe de fleste burde spise mer av så ikke glem disse når du griller. Foliebakte, grillede grønnsaker eller grønnsaksspyd er både sunt og godt. Varier med for eksempel aubergine, squash, tomater, sukkererter, paprika og løk. En frisk salat eller råkost av revne grønnsaker er selvfølgelig et annet sunt alternativ.

Fra havet

Ulike typer fisk og sjømat passer perfekt til grilling. Fisken kan du gjerne marinere med en god krydderblanding og litt olje, før du enten legger den på aluminimsfolie, lager fiskespyd eller kanskje en fiskeburger. Blåskjell og hjerteskjell kan pakkes i folie, sammen med for eksempel urtesmør og hvitløk, og legges rett på grillristen. De fleste skalldyr kan grilles eller bare varmes på grillen.

Den søte avslutningen

Etter grillmiddagen kan du også fint grille desserten. Fruktspyd med jordbær, ananas, epler, mango, papaya og honningmelon egner seg godt til grilling. Foliepakker med banan og ananas er en annen mulighet. Du kan også varme bær i folie. Server gjerne med litt vaniljekesam og du har en søt og sunn dessertavslutning på grillmåltidet.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
8 spennende oppskrifter på grillmat.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!