Slik gjør du grillmåltidet sunnere
Kosthold09.08.2019Silje Bjørnstad182
Sommeren er høysesong for grilling og grillmat er digg, men det er nok ikke alle matvarene i det tradisjonelle grillmåltidet som er like sunne. Her får du derfor tips til hvordan du enkelt får til sunne og næringsrike grillmiddager som også smaker supergodt.
Sunneste kjøttet
Det finnes mange ulike kjøttprodukter som egner seg godt til å legge på grillen. Ett tips er å velge rene, naturlige råvarer som for eksempel kylling- og kalkunfilet, magert kjøtt fra svin, biff og vilt. Dette er et mye mer næringsrikt valg i forhold til bearbeidede kjøttprodukter som for eksempel pølser og ferdiglagde hamburgere. Rene kjøttprodukter har en høyere andel av protein, vitaminer og mineraler i tillegg til at det inneholder mindre fett. Med andre ord, skikkelig muskelmat du kan nyte med god samvittighet!
Magrere potetsalat
For mange er potetsalat et trofast følge til grillmat. Ferdiglaget potetsalat som du kjøper i butikken kan inneholde mange kilokalorier og mye fett, så det kan være smart å lage sin egen om du er opptatt av kaloriinnholdet. I tillegg kan du få en mer proteinrik potetsalat hvis du bytter ut majones og creme fraiche med for eksempel kesam. Tilsett gjerne også noen eplebiter eller paprika for å snike inn litt ekstra frukt og grønt. Ett annet tips er å bruke søtpotet og slik lage en deilig søtpotetsalat.
Fristende tilbehør
En salsa eller guacamole er også ypperlig grilltilbehør. Andre alternativ er tzatziki med kesam og mynte, og ikke minst er mangopure friskt og kjempegodt til grillmat. Ferdiglagde coleslaw og rømmedressinger er også noe som mange mener hører med til grillmåltidet. Ønsker du et sunnere alternativ kan du selv lage ulike dipper og sauser med for eksempel kesam eller yoghurt naturell og ulike urter og krydder. Cottage cheese har et lavt fettinnhold og et høyt innhold av protein som bidrar til god og langvarig metthetsfølelse. Dette produktet er absolutt verdt å teste ut som grilltilbehør og passer perfekt i for eksempel salater eller blandet sammen med krydderurter.
Ikke glem grønnsakene
Grønnsaker er noe de fleste burde spise mer av så ikke glem disse når du griller. Foliebakte, grillede grønnsaker eller grønnsaksspyd er både sunt og godt. Varier med for eksempel aubergine, squash, tomater, sukkererter, paprika og løk. En frisk salat eller råkost av revne grønnsaker er selvfølgelig et annet sunt alternativ.
Fra havet
Ulike typer fisk og sjømat passer perfekt til grilling. Fisken kan du gjerne marinere med en god krydderblanding og litt olje, før du enten legger den på aluminimsfolie, lager fiskespyd eller kanskje en fiskeburger. Blåskjell og hjerteskjell kan pakkes i folie, sammen med for eksempel urtesmør og hvitløk, og legges rett på grillristen. De fleste skalldyr kan grilles eller bare varmes på grillen.
Den søte avslutningen
Etter grillmiddagen kan du også fint grille desserten. Fruktspyd med jordbær, ananas, epler, mango, papaya og honningmelon egner seg godt til grilling. Foliepakker med banan og ananas er en annen mulighet. Du kan også varme bær i folie. Server gjerne med litt vaniljekesam og du har en søt og sunn dessertavslutning på grillmåltidet.
6 spennende ting du kan grille
Kosthold03.08.20189
Slik gjør du grillmaten sunnere
Kosthold17.07.201717
9 spennende desserter på grillen
Kosthold16.07.201837