Derfor er ikke sukker bra for deg

Kosthold05.08.2014Isabel Nilsen0

Her går vi igjennom virkningen av hvitt sukker.

Det er ingen tvil om at sukker smaker godt, men det føles også godt. Det hvite pulveret øker insulinkonsentrasjonen i blod som igjen øker hjernens tilgjengelighet av tryptofan. I hjernen omdannes tryptofan til serotonin, og når serotonin stiger føles det godt. I tillegg trigger sukker utskillelse av dopamin i nucleus accumbens også kjent som hjernens belønningssenter. Dette kan forklare hvorfor man trøstespiser på søtsaker, det er rett og slett en form for selvmedisinering.

Folk flest vet sukker forårsaker hull i tennene, men skadevirkningene stopper ikke der. Visste du at sukker blant annet fremskynder aldring og hemmer immunforsvaret? I følge Poleszynski og Mysterud (2004) utøver sukker en rekke ugunstige effekter på kroppen, faktisk så mange at det tok de en hel bok å forklare alle virkninger sukker har. Nedenfor får du se eksempler fra boken Sukker- en snikende fare.

Sukker er en vitamin- og mineralrøver

Hvitt sukker er tomme kalorier hvilket betyr at det er ribbet for nyttige næringsstoffer utover energiinnholdet. Forbrenning av sukker som energikilde er en prosess som krever flere essensielle næringsstoffer (eksempelvis B-vitaminer, sink, magnesium). Inntar du et sukkerrikt måltid (brus, snop) som ikke inneholder disse næringsstoffene vil kroppen hente de fra blodet, hjernen (B-vitaminer) og skjelettet (kalsium og magnesium). Videre surner sukker kroppen som fører til at kalsium og magnesium "lekker" fra skjelettet. Over tid kan et høyt sukkerforbruk tappe kroppen for vitaminer og mineraler, som blant annet kan føre til osteoporose og mentale forstyrrelser.

Svekket immunforsvar

Sukker kan lamme immunforsvaret opptil 5 timer etter inntak ved å redusere hvite blodcellers evne til å spise bakterier. 6,7 dl Coca Cola reduserte aktiviteten til hvite blodceller med 50 %. Immunapparatet er på sitt svakeste når blodsukkeret er på sitt høyeste.

Sukker framskynder aldring

Høyt blodsukker fører til dannelsen av avanserte glykosylerte endeprodukter med sitt passende akronym AGE, som fremmer aldring, inflammasjon og oksidativt stress.

Sukker omdannes til fett

Bukspyttkjertelen din responderer på karbohydrater (sukker og stivelse) ved å skille ut insulin, et livsviktig hormon med mange forskjellige oppgaver. Dessverre er en av disse å stimulere leveren din til å danne fett fra måltidets karbohydrater (sukker). Dersom glykogenlagrene dine er fulle vil overflødig glukose omdannes til fett. Ved insulinresistens går dette maskineriet for fullt.

Sukker øker faren for insulinresistens

Dersom du spiser slik at du stadig har høyt blodsukker kan cellene bli mindre følsomme for insulin, som på sikt kan føre til insulinresistens. Insulinresistens er blant annet assosiert med økt risiko for diabetes type 2, metabolsk syndrom, høyt blodtrykk, magefedme og lave testosteronverdier (hos menn).

Gjemt sukker

Gir du etter når søtsuget melder seg? Å strekke seg etter smågodtskåla og falle for fristelsen en gang iblant er ikke bekymringsverdig, men problemer kan oppstå om du stadig lar deg friste. Dessverre ligger ikke problemet kun i smågodtposen. Sukker gjemmer seg overalt fra de åpenbare produktene som brus og snop til hverdagslige matvarer som ketchup, frokostblandinger, posesupper, ferdigpizza, fettfri dressing, yoghurt osv. Listen over matvarer med tilsatt sukker er overraskende lang. Ditt totale sukkerinntak kan være høyere enn du tror for sukker gjemmer seg på ingredienslisten som blant annet dekstrin, dekstrose, fruktose, fruktsaftkonsentrat og maltose.

Er du en sukkerjunkie?

Kanskje er du helsebevisst og forsøker å redusere/kutte sukker. Da har du muligens oppdaget at det var vanskeligere enn du trodde. Innledningsvis nevner artikkelen virkningene sukker har på hjernen som gjør at sukker føles godt. Tanken at sukker kan føre til avhengighet på samme måte som nikotin og kokain er kontroversiell. Denne tanken er basert på flere rottestudier som viser at hjernens respons på sukker ligner responsen på kokain og heroin: Utskillelse av dopamin i belønningssentret og frigjøring av opioider, en hjernekjemi som føles godt. Den samme hjernekjemien legger også grunnlaget for en potensiell avhengighet. Rottestudiene viser også at sukkerkutt kan føre til abstinenssymptomer, som kan forklare hvorfor vi faller for fristelser gang på gang.

Bør sukker reguleres?

Selv om farene ved sukker er størst ved et ensidig sukkerrikt kosthold over tid, så antyder en studie (Yang et al., 2014) at så lite som ett glass brus om dagen (3,6dl) var assosiert med risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er dosen som avgjør giften, og hvor grensen går for sukker er uvisst.

Robert Lustig fikk millioner av hits på Youtube for foredraget hans "Sugar: The Bitter Truth" hvor han hevder sukker er en gift som bør begrenses og kontrolleres på lik linje som tobakk og alkohol. Hva mener du?

Følg gjerne Isabel Nilsen på Instagram (Bella.84)

Referanser
- Poleszynski, D.V. & Mysterud, I. (2004). Sukker - en snikende fare. Oslo: Gyldendal Forlag AS
- Yang, Q. et al. (2014). Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults. JAMA Internal Medicine, 174(4):516-524.


Isabel Nilsen 

Isabel  er nysgjerrig på hvordan kosthold, trening og sinnet påvirker helsen fysisk og mentalt. Det har ført til en master i psykologi (med årsstudium i idretts- og bevegelsesvitenskap inkludert) og en bachelor i ernæringsfysiologi.

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Vet du egentlig hva sukker og syre i brusen gjør med tennene dine? Se her!
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Spist pølser og chips i 22 år

Kosthold13.11.201688

Daniel Pennock på 26 år har livnært seg på pølser og chips i 22 år

Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.201921

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!