Fort sulten etter at du har spist?

Kosthold26.11.2018Silje Bjørnstad0

Da bør du spise mer av dette.

Vi har alle ulike behov når det gjelder matinntak og måltidsrytme. Noen fungerer best med mange, små måltider, mens andre klarer seg bedre med få og litt større måltider. Med andre ord så vil dette variere fra person til person og det finnes derfor ikke noe ett fasitsvar på hva som fungerer best. Dersom du derimot synes du stadig går rundt og er småsulten, slapp og har lite energi, så kan dette være et tegn på at måltidene dine mangler noe. Det er viktig å spise næringsrik mat som bidrar til en jevn blodsukkerstigning og som gir en god, langvarig metthetsfølelse slik at du slipper disse velkjente energiduppene der konsentrasjonen og yteevnen synker.

Flere ting som påvirker

Det er flere årsaker til at noen matvarer metter bedre enn andre. To viktige faktorer er hvordan maten påvirker hormonene som styrer insulin- og blodsukkerproduksjonen, samt hvordan maten fordøyes i kroppen. Aktivitetsnivået og energiforbrenning er også avgjørende for hvor fort sultne vi blir. Det er heller ikke uten tvil at en rekke psykologiske og sosiale faktorer spiller en viktig rolle. Det å «lytte til kroppen» er ikke alltid like lett i praksis. Mange kjenner seg nok igjen i at det ikke er alltid like lett å skille mellom søtsug og sultfølelsen, eller om man spiser av ren kjedsomhet. Når man i tillegg har det enorme tilbudet og en konstant tilgang til mat er man kanskje ikke alltid like bevisst på hva man putter i seg og hvor ofte man spiser.

Protein, fett, karbohydrater

Ulike ernæringseksperter er som kjent ikke helt enige om hvor mye av hvert enkelt næringsstoff måltidene bør inneholde. Noen mener for eksempel at et karbohydratredusert kosthold er det beste, andre har mer fokus på «smartkarbo», mens noen sverger til «steinalderkosthold». Likevel er man stort sett enige om at måltidene bør inneholde naturlige råvarer som bidrar både protein, fiber og sunne fettsyrer. Dette blir generelt sett på som smarte matvalg når det gjelder å få en god, langvarig metthetsfølelse og det å holde blodsukkeret stabilt. Men igjen er det viktig å presisere at hvor mye av hvert enkelt næringsstoff man trenger og føler at man fungerer best med, er det ingen kostholdsguru som kan bestemme. Igjen så avhengere dette av ulike faktorer og dette er det du selv og kroppen din som kjenner best.

Smarte, næringsrike matvalg

Gode proteinkilder er for eksempel for rene kjøtt- og fiskeprodukter, kylling, egg og melk- og meieriprodukter uten tilsatt sukker. Nøtter, avokado, oliven og matolje sørger for å bidra med umettede, sunne fettsyrer. Når det gjelder karbohydrater snakker man gjerne om «raske og langsomme karbohydrater». Enkelt forklart så vil dette si at mat med raske karbohydrater tas fort opp i kroppen og gir rask blodsukkerstigning, mens mat med langsomme karbohydrater tas saktere opp og gir dermed en jevnere blodsukkerstigning. Mat med raske karbohydrater gir deg rask energi og kan være gunstig for eksempel etter en treningsøkt, men det gir ingen langvarig metthetsfølelse. Vil du unngå at blodsukkeret og energinivået skyter i været for så å falle pladask kort tid etter, bør du unngå raffinerte produkter og sukkerrike produkter. Sats derfor på fullkornsprodukter, belgfrukter, frukt og grønnsaker som er fiberrike matvarer og som sørger for «langsomme karbohydrater, fremfor blant annet boller, kjeks, lyst brød og kaker.

Husk også på dette

Hvis du mener måltidene dine består av disse nevnte ingrediensene som blir sett på som smarte matvalg, men fortsatt føler deg fort sulten etter at du har spist, så kan det være lurt å ta endre litt på måltidssammensetningen. Vil du bli mettere med litt mer fett i kostholdet ditt? Kan grove, langsomme karbohydrater bidra til mer energi og overskudd i hverdagen? Eller er det proteinrike ingredienser du bør satse på å inkludere mer av i måltidene dine? Et annet tips er å sørge for at også mellommåltidene dine faktisk metter og ikke bare er en nødløsning for å raskt få opp blodsukkeret. Glem heller ikke at kroppen din trenger vann for å fungere. Er du dehydrert kan dette føre at du får hodepine og at du føler deg trøtt og slapp. Du har hørt det før, men man kommer ikke utenom at vann er og blir den beste tørstedrikken.

Kilder:
Mahan KL, Escott-Stump S. Krause's Food & Nutrition Therapy. 12.utgave, Saunders 2008.

Drevon AC et al. Mat og Medisin. 5. utgave, Høyskoleforlaget 2009.
Pedersen, J.I., A. Hjartåker, and S.A. Anderssen, Grunnleggende Ernaringslare. 2. opplag ed2010, Oslo:
Gyldendal Norsk Forlag AS

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.
Du trenger mer protein jo eldre du blir for å opprettholde og bygge muskelmasse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!