Farlig slanketrend blant gravide

Trening28.08.2014Rita Immerstein0

Gravide vil få minst mulig vektøkning og slanker seg under svangerskapet.

I 2013 ble det født 59.000 barn og det til stor glede for mange mødre, fedre, søsken og besteforeldre. Det kan bokstavelig talt være en tung "bør å bære" det å være gravid. Nå er imidlertid leger og jordmødre bekymret for en trend som utvikler seg blant enkelte kvinner.

Det er et sterkere fokus blant gravide kvinner på å få minst mulig vektøkning under graviditeten og treningspresset er blitt større. Kvinner slanker seg for blant annet å holde seg slank under svangerskapet, men motivet er også at de ønsker små babyer og ikke små lubne velernærte skapninger slik de fleste av oss velger å se for oss en baby forteller lege og leder for Jordmorforbundet, Kari Løvendahl Mogstad til Aftenposten(Dommerud, 2014).

Hun er usikker på om mødre forstår konsekvensene av å føde et underernært barn på kort og lang sikt. Barna må følges tettere opp etter fødselen og kvinner risikerer å ikke få fullammet barna fordi dette er energikrevende og krever at moren har et depot å ta av. Barn som fødes under laveste "normale" fødselsvekt har større risiko for ADHD, konsentrasjon og hukommelsessvikt. Barn som er underernærte ved fødsel er også mer utsatt for høyt blodtrykk og metabolske sykdommer som voksne forteller Mogstad videre(Dommerud, 2014).

Kroppsfiksering er blitt voldsom og det er vanskelig å slippe unna. Mødre bruker kjendiser som forbilder som rett etter fødselen er tilbake til sitt "gamle jeg" svært kort tid etter fødselen. Det er blitt status å få barn som veier 3000 gram, mens normalen ligger innenfor 3500-4500 gram. Mogstad(Dommerrud, 2014) forteller at ytterpunktene er stadig oftere å se; Enten er de gravide svært overvektige eller så er de svært slanke. Det er altså færre "normalt" gravide.

Det er forventet at det vil bli født barn med lavere fødselsvekt og at kvinnene legger på seg mindre og bruker permisjonstiden til å komme i form igjen. I dag finnes det egne treningstilbud på treningssenter og utendørs(Westerveld og Knapstad, 2014). Tilrettelagt trening er i følge Siri Carlin positivt. Det er sikrere enn å trene helt på egenhånd. Kvinner forteller at de får bedre energi til å håndtere hverdagen. Jordmor Marie Svedberg mener at kvinner er mer opptatt av kropp og slanking enn før, og det er ikke bare positivt. Flere får fødselsdepresjon, fødselsangsten har økt og det samme har kravet til å se bra ut i følge henne(Westerveld og Knapstad, 2014). Hun synes det er bra at kvinner er opptatt av helse og kropp, men at fokuset i sosiale medier er så voldsomt at det kan påvirke kvinners selvbilde negativt og at presset til å se bra ut blir enda sterkere.

Tynn, normalvektig eller overvektig under svangerskapet - er kvinner i ferd med å skape en ny trend og et endret syn på hva som er normalt?

Kilder:
Dommerud, Tine(2014) Slanking har nådd helt til livmoren, Nettside:
http://www.aftenposten.no/helse/--Slanking-har-nadd-helt-til-livmoren-7677345.html  
Westerveld J. og Knapstad M. L.(2014)Ingen kjære mor, Nettside:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ingen-kjare-mor-7627911.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Aktiviser barnet ditt og få trening med på kjøpet.
Sjekk videoene til spreke Jørgine Vasstrand Haagensen som kaller seg for Funkygine på sosiale medier.

Kan du trene når du er gravid?

Trening05.12.2013163

Her får du svaret på om du kan trene når du du er gravid.

Fotballfrue og hysteri

Fitness03.12.2013860

Fotballfrue, Caroline Berg Eriksen, har laget et voldsomt hysteri med sitt magebilde kun 4 dager etter fødsel.

Kan du trene når du er gravid?

Trening05.12.2013163

Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?